Strona 46 z 76 PierwszyPierwszy ... 36444546474856 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 451 do 460 z 757

Wątek: Nowości od Nikona 2011/12?

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

Niestety w Nikonie nadal pracują daltoniści. Nawet w moim kompakcie samsunga jest lepsze odwzorowanie kolorów. Druga sprawa... gdzie są mRaw'y i sRAW'y? No i na koniec ergonomia chyba stworzona dla kosmitów, bo raczej nie dla ludzi.

Taka piękna matryca, taki mały shutter lag, ta rozdzielczość i zakres tonalny, no ale musieli coś spieprzyć

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luc_october Zobacz posta
    Niestety w Nikonie nadal pracują daltoniści. Nawet w moim kompakcie samsunga jest lepsze odwzorowanie kolorów.
    Nie cierpię generalizowania. Wydaje się, że właśnie oddanie koloru już w jpg bardzo poprawiono w nowej puszce. By napisać coś muszę jednak mieć możliwość porobić samemu zdjęcia. Bo wtedy wiem jakie mam światło itd.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Wydaje się, że właśnie oddanie koloru już w jpg bardzo poprawiono w nowej puszce.
    Też mam takie wrażenie (choć odnośnie rawów), nie jest to już taka kaszana jak D90, D300 i D700.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

http://youtu.be/8jKspoynL0o
    Na filmie porównawczym z Digital Rev widać jak dziwne kolorki wypluwa d800.
    Najlepiej widać gdy wchodzi fragment filmowany d800.

Domyślnie

Nie zapominajmy, że kolor zalezy od tego jaki profil podepniemy (w filmowaniu to też jest wykonalne).
    Ja w D700 miałem wgrane profile fabryczne - D2x mode 2 oraz portrait i na kolory zupełnie nie narzekałem. W D800 jest lepiej już w ustawieniu standard, nie widziałem na razie co wypluwają interesujące mnie profile. Portret - wgrany juz od razu w puszkę a picture style są wyciągnięte bezpośrednio na guzik, bez wchodzenia w menu.
    Mówiąc o kolorze wszyscy chyba maja bardziej na mysli to czy łatwo dostać to co się chce ruszając suwaczkami czy nie.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

aj tam z tymi kolorami...
    Miałam Canona, miałam Nikona i w jednym wychodziło mi czasem za dużo czerwonego, w drugim za dużo żółtego.
    Patrząc na swoje zdjęcia sprzed lat, zdecydowanie ciekawsze są te z Nikona.
    Lepszy AF sprawiał, że z przyjemnością brałam aparat ze sobą wszędzie, na spacery, na urlopy, itd. A kolory ? - czasem sprawiały trudności, nie wiedziałam którym suwakiem mam je ustawiać, ale dzisiaj chyba podchodzę do tego inaczej, może mam większą wiedzę i doświadczenie ?
    Wróciłam do Nikona i śmiać mi sie chce z tego ile do powiedzenia mają ci, którzy nie mieli w rękach ani nowego nikona, ani nowego canona. Jednocześnie krytykują, wydają opinie i spędzają godziny nad siedzeniem w sieci i szukaniem sampli zrobionych nie wiadomo przez kogo i nie wiadomo jak .
    Poczekajmy na jakieś w miarę wiarygodne testy i porównania, a ci, którzy nie mają zamiaru zmieniać sprzętu, niech robią zdjęcia .

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Daga Zobacz posta
    Wróciłam do Nikona i śmiać mi sie chce z tego ile do powiedzenia mają ci, którzy nie mieli w rękach ani nowego nikona, ani nowego canona.
    A twój powrót do Canona po czasowym romansie z Nikonem to czym był spowodowany, skoro to taki fajny system? ;-)
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Każdy z systemów ma swoje wady i zalety.
    O powodach zmian nie chcę pisać. Musiałabym długo pisać.
    Muszę jednak zaznaczyć, że zmiana na canona nie była związana z wadami nikona czy jego systemu. Były inne powody, mało związane z samą fotografią .

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Narzeczony z Canonem? Mam nadzieję, że mnie system z wybranką nie poróżni, bo z natury rzeczy facetowi wypada ustąpić, a Nikona na pewno nie tknę

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Masz rację, nikony gryzą .

Strona 46 z 76 PierwszyPierwszy ... 36444546474856 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów