Cena 2100$ / u nas 2100E... Na jednej ze stron o fotonewsach mowa już o preorderach w tych cenach..
szkla f/2.8 mi zasadniczo nie robia. w przypadku zoomow nie odpowiada mi masa, stalek - swiatlojakos tak, do pocztowek szkla f/4 sa w zupelnosci wystarczajace.
a osobna prawda jest, ze w Canonie jest przyzwoity wybor alternatyw do tych 2.8 mkIIi to alternatyw niezlych optycznie.
To co mnie najbardziej interesuje w nowym Nikonie to jego wymiary, już mam powoli dość dźwigania grzmota 5D. 300g piechotą nie chodzi, można zabrać lepsze szkło zamiast tego.
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
Takie "pre-ceny" są na ogół mocno zawyżone.
No cóż zobaczymy ale dla mnie amatora 10 klocków za zwykły aparat to niezła jazda.
Powiem inaczej; znam ciekawsze sposoby wydania 10 kzł.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
No jak dla mnie taka cena nie ma racji bytu.. zwłaszcza, że przy takiej sumie za niewiele więcej się ma d800. Sprzedaż niby zapowiedziana od 18 wrześniaZobaczymy jak będzie w praktyce.
16-35/4VR jest rewelacyjny. Matryca z D800 ma swoje wymagania względem optyki, a tu 16-35 okazał się lepszy niż niektóre dobre stałki. We wnętrzach katedr (np w Asyżu) w których nie można focić robiłem zdjęcia trzymając aparat przy brzuchu i spust wciskałem kciukiem, exif pokazywał czasy 1/5 s i VR dawał radę - zdjęcia są ostre.
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...