jacula - zajrzyj do zamieszczonych linków
tam napisane jest o matrycy z 1/2,3'', to jest crop ponad 5 razy
z takiej nawet Nikon cudów nie wyciśnie...
ale zobaczymy czy się potwierdzi...
jacula - zajrzyj do zamieszczonych linków
tam napisane jest o matrycy z 1/2,3'', to jest crop ponad 5 razy
z takiej nawet Nikon cudów nie wyciśnie...
ale zobaczymy czy się potwierdzi...
Piotr - w linkach, które podałeś jest napisane:
1. "The sensor could have an approx 2.5x cropfactor".
2. "The name suggests that Nikon might uses tiny sensors for it and there are patents that support a sensor size of 16mm, and lenses with a coverage of approx 17mm. This will be approx 2.5x cropfactor."
Ja tu nie widzę nic o matrycy 1/2.3".
Zresztą już jakieś pół roku temu pojawiały się plotki, że canon i nikon mają wejść w bezlustra z cropem rzędu 2-3x.
Faktycznie, racja, mój błąd. Crop x2,5 a nie matryca 2,5'' (czyli crop x5,6) - więcej jest lepiej. Crop z kompaktów nie miałby większego sensu (dziwię się pomysłowi Pentaxa).
Będzie to nieco mniej niż micro43 (x2), taka sama różnica pomiędzy micro43 i Nikonowym bezlustrem jak pomiędzy micro43 i APS-C Canona. Więc więcej niż kompakty z górnej półki.
Pytanie jak to wpłynie na IQ?
Kwestia technologii. Różnice pomiędzy micro43 i takim cropem nie będa aż takie duże (teoretycznie 1EV), podobnie jak pomiędzy micro43 i APS (też niecałe 1EV). Ale pomiędzy cropem x2,5 a APS zrobi się już 2EV różnicy. I to jest sensowne, bo Nikon stara się uniknąć pożarcia przez bezluterkowce segmentu tanich lustrzanek. Nadal zostanie miejsce dla luster, bo róznica w jakości będzie odczuwalna, a mimo to będzie dużo lepiej niż w kompaktach.
To nie jest głupie. Może jakość będzie nieco poniżej mniejszych matryc micro43 ale nie na tyle by było to aż tak znaczące. Kwestia optyki - jeśli będą jasne stałki...
Jest za to szansa na mniejsze aparaty i obiektywy od micro43.
To się trzyma kupy.
Pytanie kiedy pora na Canona?
I ile wspólnych elementów będzie ten system dzielić z lustrzankami? Pewnie lampy nadal będą kompatybilne. Co jeszcze?
Crop 2,5 będzie tracił w GO 2/3ev do mikro 4/3 oraz 1i1/3ev do APS.
Mimo wszystko mam dziwne wrażenie, że jakością matrycy nikon wyprzedzi olego i panasa i nawet szajsungaSystem na pewno będzie atrakcyjny, jeśli będzie miał atrakcyjną cenę (1000 zł za body, 300-500 zł za bardzo jasne stałki).
Nikon nie produkuje swoich matryc. Bierze to, co mu Sony sprzeda. Nie sądzę, aby na życzenie Nikona Sony uruchamiało produkcję niestandardowych matryc do mało popularnego systemu, nie zapewniającego zbytu matryc w milionach sztuk. Raczej nie będzie im się to opłacało.
Myślę, że Nikon i Canon jeszcze przez długi czas nie wypuszczą swoich bezlusterkowców. Zauważcie, że firmy, które to zrobiły, w zasadzie kompletnie wycofały się z produkcji lustrzanek, bo nie bardzo sobie radzili z ich sprzedażą. Canon i Nikon nie mają tego problemu.
nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu
Bezlusterkowce to jakiś % rynku i głupota byłoby z niego zrezygnować. Mając jednak dużą sprzedaż lustrzanek trzeba w to wejść tak umiejętnie, by ten segment nie podgryzał segmentu lustrzanek. Crop x2,5 wydaje się sensownym pomysłem na to. Mamy znacząco mniejszy aparat i optykę (powinien być mniejszy od micro43 - np. takiego Panasonica GF2 i mniejszy od NEXów, a także od za dużej optyki do NEXów), ale IQ zdjęć będzie na tyle gorsze od lustrzanek APS (mniejsza matryca) że nadal warto kupowąć lustra. A matryca będzie na tyle większa od tych z kompaktów, że zakup droższego bezlusterkowca będzie miał uzasadnienie w IQ.
Oczywiste że firmy spoza wielkiej dwójki N&C weszły w to pierwsze, bo miały mniej do stracenia z rynku luster, ale jeśli N&C w to nie wejdą, to oddadzą bez walki jakiś % rynku. Rynku który jakiś % podgryzie lustrzankom i jakiś % kompaktom (a z drugiej strony skali kompakty podgryzają aparaty w komórkach).
Podoba mi się pomysł Nikona. Crop x2,5 do końca lustra nie zastąpi, ale IQ będzie całkiem niezłe i gabaryty całości dostatecznie małe i mobilne by nawet użytkownik lustra widział sens nabycia dodatkowo takiego bezlusterkowca (a nadal zostawił sobie lustro).
Przy cropie x1,5 APS (Sony) czy x2 (micro43) można zastanawiać się nad pozbyciem ciężkiej lustrzanki, ale przy cropie x2,5 już mniej. Optymalnie - lustro FF (lub APS), bezlusterkowiec crop x2,5 i komórka. Kompakty stają się niepotrzebne (o ile będzie sensowna optyka do tych bezlusterkowców - mała, jasna, stałoogniskowa), ale lustra nadal funkcjonują.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 17-02-2011 o 15:29
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
To jakiś procent rynku odebranego lustrzankom. Prężnie działają w nim tylko ci producenci, którzy na lustrzankach już bardziej stracić nie mogą.
Tak, zrobić byle co, żeby tylko pokazać, że się da, ale w ogóle tego nie rozwijać.
Taki wynalazek musiałby mieć szkła co najmniej f/2,8, żeby taki kompakt XZ-1 nie zabił go jakością obrazka, skoro już bije 4/3 z kitem. Poza tym kto im będzie robił takie matryce? Przecież nie Sony, bo ci wyprodukują coś dopiero wówczas, gdy będą mogli to masowo sprzedać.
Ten rynek podgryza lustrzanki i zaawansowane kompakty, ale póki co nie Canonowi czy Nikonowi, tylko sobie na wzajem. Ani Canon, ani Nikon nie stracili na pojawieniu się bezlusterkowców. Wręcz przeciwnie, zyskują z roku na rok, w przeciwieństwie do Olympusa, który tylko traci. Dwaj duzi producenci nie będą wytaczać ciężkich armat na drobne pikusie, które próbują innowacji, rezygnując jednak z dotychczasowego dorobku, przez co drepczą tylko w miejscu (ale słychać o nich, to fakt).
Wątpię, aby Nikon miał z tym pomysłem cokolwiek wspólnego. Stawiałbym raczej na jakiegoś internetowego świra, który cieszy się teraz z popularności wypuszczonej przez niego plotki.
Kompakty to 90% rynku wszystkich sprzedawanych aparatów. Nikon musiałby kompletnie zgłupieć, gdyby z nich zrezygnował na rzecz komórek, których nie produkuje i na rzecz dziwnych wynalazków z cropem x2,5, które się w ogóle nie będą sprzedawać.
nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu
Dokładnie ja bym w końcu chciał zobaczyć jakiś sensowny kompakt bez wymiennej optyki, który ma zajefajne szkło idealnie zgrany z matrycą. Marzy mi się po prostu następca DSC-R1, ehhh...mam nadzieje, że Sony skończy inwestować w te pominoltowe wydmuszki i zrobi znowu aparat na miarę kultowych F707/717, F828, R1.
Pozdrawiam
arra
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
A na optycznych pojawił się test Nikosia D7000
http://www.optyczne.pl/150.1-Test_ap...st%C4%99p.html
warto wspomnieć, że na żółtym forum AF tej puszki budzi wiele kontrowersji na optycznych wypadł bez zastrzeżeń.
pozdr