trothlik
"Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".
co do tego full frame'a to jednak daleko jeszcze.. i raczej nie w tym systemie : )
jeśli o elkę chodzi to w moim zasięgu finansowym byłaby wersja I która jednak chyba gorzej wypada, na II mnie nie stać..
na chwilę obecną waham się pomiędzy sigmą 17-50 a canonem 17-55..
kupiłbym sigmę jeśli mógłbym podpiąć body i sprawdzić czy nie ma ff/bf, a że mieszkam w małym mieście to nie ma sklepów oferujących atrakcyjną cenę.
A może pomyśl na dojazdem do większego miasta...
Gdybyś był z okolic Trójmiasta to może dałoby się ustawić sigmę do sprawdzenia, bo jak dobrze pamiętam to mieliśmy jedną taką.
Ogólnie zawsze najlepiej samemu podpiąć szkło do własnej puszki i przetestować. Czy to znajomy czy w sklepie. Zawsze to powtarzam, odkąd ta metoda uchroniła mnie od zakupu szkła które wiele osób chwaliło ale po zrobieniu paru klatek odstawiłem je i wróciłem do stałekBtw na jaki system chciałbyś przejść na FF jeśli można z czystej ciekawości?
do trójmiasta mam w miarę blisko akurat, ale tylko w wawie widziałem tanio (2299)
a co do ff to na dzień dzisiejszy jeśli miałbym pieniądze brałbym używanego d3s.
co do kupienia i odłożenia szkła to miałem taką sytuację z sigmą 10-20.. okazała się jak dla mnie za ciemna do reportażu, ale jako że szkło kupiłem używane to sprzedałem i wyszedłem na tym na zero. Dlatego też jak na razie używany canon mnie bardziej przekonuje.. nie spodoba się - sprzedam, a jak kupię nową sigmę, to już po zakupie wartość spada..
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."