Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Obiektyw do fotografii sportowej.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mruczek
    Ale jasność szkła w FZ20 jest taka jak w "L" Canona. A te są sakramencko drogie.
    Nierozumiem Moja najciemniejsza L-ka ma f/2.0
    Wiesz, miałem G3 ze światłem 2.0-3.0. Niewiem czy to co piszę ma sens z punktu widzenia technicznego, ale weź to światło w fz-20 przelicz uwzględniając rozmiar matrycy "i tu i tu" -> Leicowe 2.8 pomnóż przez cropa fz-20.
    Oczywiście nadal uważam, że twoja rada jak dotąd jest najlepszą dla pytającego.

EDIT: Ale się bigos narobił. Pomyliłem Andee z klekotem. Przepraszam.

Cytat Zamieszczone przez Andee
    Mowimy tu o zestawie sprzetu za sporo ponad 10000$, wiec jak widzisz pytania sa zasadne...
    200/1.8L to był żart.
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 05-01-2006 o 00:33

Uzależniony

Domyślnie

Rozumie gietrzy ze zajmujesz sie fotografia sportowa lub dziedzina fotografii zbierzna i adekwatna do wykorzystywanych obiektywow z minimalnym swiatlem f2.0. Sadze tez ze robisz to zawodowo, bo nie widze innego zastosowania dla obiektywow za kilka/kilkadziesiat tysiecy zlotych. Z checia zobaczyl bym Twoje zdjecia, jezeli mozesz podaj linka do strony ze swoimi fotografiami lub poprostu zamiesc kilka w watku aby naswietlic temat.

Pozdrawiam
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Bywalec Awatar mruczek
    Miasto
    Bańska Bystrzyca, Słowacja

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy
    weź to światło w fz-20 przelicz uwzględniając rozmiar matrycy "i tu i tu" -> Leicowe 2.8 pomnóż przez cropa fz-20.
    Oczywiście nadal uważam, że twoja rada jak dotąd jest najlepszą dla pytającego.
    Wszystko fajnie, tylko FZ20 ma obiektyw przymocowany na stałe. Nie wiem czy tutaj można mówić o Cropie jak obiektyw masz o ogniskowej 6mm do iluś tam.

klekot
    Guest

Domyślnie

No to ja sprecyzuje. Bedę robił fotki na wyścigach kolarskich przeważnie. Czasem na rajdach samochodowych i jakieś zdjęcia w hali. Oczywiscie wszystko to amatorstwo i zdjęcia dla siebie i znajomych.
    Jakie teraz propozycje ?

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andee
    Rozumie gietrzy ze zajmujesz sie fotografia sportowa lub dziedzina fotografii zbierzna i adekwatna do wykorzystywanych obiektywow z minimalnym swiatlem f2.0. Sadze tez ze robisz to zawodowo, bo nie widze innego zastosowania dla obiektywow za kilka/kilkadziesiat tysiecy zlotych. Z checia zobaczyl bym Twoje zdjecia, jezeli mozesz podaj linka do strony ze swoimi fotografiami lub poprostu zamiesc kilka w watku aby naswietlic temat.

Pozdrawiam
    Na początek
    No cóż teraz wyjdę na wariata, niech będzie. Nie nie zajmuje się sport foto. Nie żyję ze sprzedaży zrobionych zdjęć. Sprzęt służy mi do zdjęć rodzinnych, kotlety chyba się na nie mówi. Takie moje hobby. Zazwyczaj zdjęcia robie w trudnych warunkach (i nie ma dla mnie wymówki, że jest 23:00 i ognisko już dogasa)
    WWW nie mam, na zdjęciach mam dzieciaczki najbliższych i właśnie dlatego nie za bardzo chcę się tym materiałem dzielić. Równocześnie zdaję sobie sprawę z faktu, że muszę się poddać krytyce by iść do przodu. Myśle o serwisie www na home.pl, ale ceny powalają.
    Na koniec jasne szkła potrzebuję by nie zakładać lampy. Tej zaś sprzedać nie mogę bo na wiosnę/lato bez niej czasami się nie da.
    Napisz na PM adres @ to podeślę Ci na priva parę fotek nie zdjęć.

Na sam koniec: jak patrzę jakie cuda koledzy/koleżanki robią sprzętem troszeczkę tańszym to jestem pełen podziwu i w miarę możliwości staram się nie ośmieszać.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez klekot
    No to ja sprecyzuje. Bedę robił fotki na wyścigach kolarskich przeważnie.
    Tu powinno się wyrobić coś f/4 albo nawet trochę więcej. Najlepiej 70-200, ale i jakiś starszy (75-300) powinien od biedy dać radę
    Czasem na rajdach samochodowych
    Tu może być gorzej, szybkość i dokładność servo może być kluczowa. Chyba że stosujesz technikę "ustawiam wszystko w konkretny punkt i czekam aż coś w niego wlezie" Przydaje się IS mode 2 (rozmycia)
    jakieś zdjęcia w hali
    f/2.8 w dół. Chyba że to szachy

Oczywiscie wszystko to amatorstwo i zdjęcia dla siebie i znajomych.
    Hmm a co to ma do rzeczy? To ja Ci podam pewien przykład: właśnie zaczynam współpracę z pewnym serwisem internetowym. Tak się złożyło, że byliśmy na tej samej imprezie. Kolega akurat miał "wypas sprzęt" w naprawie i musiał w zastępstwie robić kompaktem. I generalnie jest raczej lepszym fotografem ode mnie. Teraz porównaj:

http://www.igeneve.ch/geneve_album_photo.php?num=80
    http://www.ais.pl/~muflon/gallery/ev...g05/index.html

I odpowiedz sobie na dwa pytania:

- które fotki robił dobry fotograf kiepskim sprzętem a które kiepski-dobrym?
    - jakie (jakościowo) zdjęcia Ty chciałbyś robić. Możesz sobie tu dobrać współczynnik od 0 do 1 i na jego podstawie wybierz coś cenowo między kompaktem a 1DN+70-200IS.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy
    Na początek
    No cóż teraz wyjdę na wariata, niech będzie. Nie nie zajmuje się sport foto. Nie żyję ze sprzedaży zrobionych zdjęć. Sprzęt służy mi do zdjęć rodzinnych, kotlety chyba się na nie mówi. Takie moje hobby. Zazwyczaj zdjęcia robie w trudnych warunkach (i nie ma dla mnie wymówki, że jest 23:00 i ognisko już dogasa)
    WWW nie mam, na zdjęciach mam dzieciaczki najbliższych i właśnie dlatego nie za bardzo chcę się tym materiałem dzielić. Równocześnie zdaję sobie sprawę z faktu, że muszę się poddać krytyce by iść do przodu. Myśle o serwisie www na home.pl, ale ceny powalają.
    Na koniec jasne szkła potrzebuję by nie zakładać lampy. Tej zaś sprzedać nie mogę bo na wiosnę/lato bez niej czasami się nie da.
    Napisz na PM adres @ to podeślę Ci na priva parę fotek nie zdjęć.

Na sam koniec: jak patrzę jakie cuda koledzy/koleżanki robią sprzętem troszeczkę tańszym to jestem pełen podziwu i w miarę możliwości staram się nie ośmieszać.

Rozumie. Pytanie zadalem bo mnie osobiscie nie stac na szkla Canona ze swiatlem 2.8 czy wyzszym. Nie zajmuje sie fotografia profesjonalnie i z racji wykonywanego zawodu sadze ze to sie nie zmieni. Mam jednak pewna ambicje, hobby, swira jak niektorzy na tym forum lecz w zgola innym kierunku. Staram sie doskonalic swe umiejetnosci uzywajac optyki wybitnej lecz taniej zarazem. W dodatku jestem zafascynowany jej mozliwosciami, oraz technologia. Nie bede tutaj nikogo naklaniac do zmiany swiatopogladu, chcialem jedynie zaznaczyc ze te same efekty mozna uzyskac za ulamek ceny optyki "nowoczesnej". Oczywiscie nic nie ma za darmo i zeby ten efekt uzyskac potrzeba wiele czasu. Nie chce tu gloryfikowac wlasnej osoby czy drogi jaka wybralem. Takie sa poprostu fakty. Sam jestem bardzo poczatkujacy ale wiem co mowie i zachecam do eksperymentow.

Co do fotek na maila to wyznaje zasade ze rodzina to rzecz swieta, wiec jezeli robisz je dla siebie niech tak zostanie...
    Ostatnio edytowane przez Andee ; 05-01-2006 o 01:28
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Rozumiem Muflon, że Ty jesteś ten dobry z kiepskim sprzętem
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów