Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Obiektyw do fotografii sportowej.

Mieszany widok

klekot
    Guest

Domyślnie Obiektyw do fotografii sportowej.

Witam wszystkich.
    Widziałem na forum trochę mądrych słów na temat obiektywów do różnych zastosowań i rodzaju fotografii. Nie znalazłem jednak nic ciekawego na temat fotografii sportowej i zalecanych szkieł. No to ja zapytam co możecie mi drodzy forumowicze doradzić ?
    Wiem żę zaraz będą pytania dodatkowe: czy będziesz focił w hali, czy na powietrzu, ile kasy chcesz wydać itp. Możemy je pokwalifikować, ten dobry przy słabym świetle, ten znowu przy dobrym, ten jest droższy a ten tańszy itd.
    Pozdrawiam

Uzależniony

Domyślnie

A co to za rodzaj fotografii ma byc, poza tym ze sportowa... Chcesz sie tym zajmowac amatorsko jak sadze, dobrze by bylo sie okreslic za wczasu.
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez klekot
    co możecie mi drodzy forumowicze doradzić ?
    Dyżurny zestaw econo większości fotoreporterów:
    20D
    70-200/2.8L lub LIS
    17-40L

W hali 2.8 nie styknie, więc
    85
    135L
    200/1.8L

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy
    Dyżurny zestaw econo większości fotoreporterów:
    20D
    70-200/2.8L lub LIS
    17-40L

W hali 2.8 nie styknie, więc
    85
    135L
    200/1.8L
    Mowimy tu o zestawie sprzetu za sporo ponad 10000$, wiec jak widzisz pytania sa zasadne...

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Nie da sie prosto i sensownie odpowiedziec na tak postawione pytanie.

Jakie rodzaje sportu chcesz fotografować. W wielu dyscyplinach tele nie jest potrzebne (np. szachy 8) ). W wiekszosci dobry tele-zoom z IS raczej niezbedny. Im jasniejszy tym lepiej. W dyscyplinach typu "stadion", "hala" im dłuższy tym lepiej. Przedział cenowy sam wybierzesz. Z duuuuużą kasą stałki te "high end" czyli najwyższa półka cenowa niestety.

Janusz

Bywalec Awatar mruczek
    Miasto
    Bańska Bystrzyca, Słowacja

Domyślnie

Jeśli jesteś amatorem, to nie baw się lustrem. Kupe kasy wydasz na body, jasny obiektyw do lustra kosztuje fortunę lub nawet dwie

Kup dobrą hybrydę, która ma jasny obiektyw. 3,5 a jeszcze lepiej 2.8 (tak jak w Panasonic FZ20)
    Jesli sądzisz, że kompakty mają wolny AF, to pamiętaj że całe dziesięciolecia robiono zdjęcia manualnym sprzętem (nikon F,F2,F3, Canon F1, T90) i jakoś wszystko było ok
    A Leica do tej pory robi manualny sprzęt: R9, do którego kupujesz tylną ściankę z matrycą

Uzależniony

Domyślnie

Dodam ze fotografie sportowa mozna robic sprzetem (obiektywami) za kilkaset zlotych, tak jak to robiono kilkadziesiat lat temu o czym wspomnial kolega powyzej. Poza satysfakcja zostaje w kieszeni kasa na dobry samochod...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andee
    Dodam ze fotografie sportowa mozna robic sprzetem (obiektywami) za kilkaset zlotych,
    Myślałem, że pytasz poważnie. No offense pokaż mi te obiektywy za kilkaset złotych do sportu.
    o czym wspomnial kolega powyzej.
    Kolega dobrze radzi tylko nawet FZ-20 kosztuje więcej niż kilkaset złotych. Poza tym pytałeś o obiektywy a do FZ-20 nie da się podpiąć żadnego...
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 05-01-2006 o 00:27

Bywalec Awatar mruczek
    Miasto
    Bańska Bystrzyca, Słowacja

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy
    Myślałem, że pytasz poważnie. No offense pokaż mi te obiektywy za kilkaset złotych do sportu.

Kolega dobrze radzi tylko nawet FZ-20 kosztuje więcej niż kilkaset złotych. Poza tym pytałeś o obiektywy a do FZ-20 nie da się podpiąć żadnego...
    Ale jasność szkła w FZ20 jest taka jak w "L" Canona. A te są sakramencko drogie.

Dostaniesz stałkę albo zooma. Kasa ogromna, a nie wykorzystasz go do innych celów...
    Puszka plus jasny obiektyw to i tak będzie więcej niż niż 2000zł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mruczek
    Ale jasność szkła w FZ20 jest taka jak w "L" Canona. A te są sakramencko drogie.
    Nierozumiem Moja najciemniejsza L-ka ma f/2.0
    Wiesz, miałem G3 ze światłem 2.0-3.0. Niewiem czy to co piszę ma sens z punktu widzenia technicznego, ale weź to światło w fz-20 przelicz uwzględniając rozmiar matrycy "i tu i tu" -> Leicowe 2.8 pomnóż przez cropa fz-20.
    Oczywiście nadal uważam, że twoja rada jak dotąd jest najlepszą dla pytającego.

EDIT: Ale się bigos narobił. Pomyliłem Andee z klekotem. Przepraszam.

Mowimy tu o zestawie sprzetu za sporo ponad 10000$, wiec jak widzisz pytania sa zasadne...
    200/1.8L to był żart.
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 05-01-2006 o 00:33

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów