Strona 23 z 24 PierwszyPierwszy ... 1321222324 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 240

Wątek: 24-70/2.8 L USM czy 24-105/4 L IS USM

Dopiero zaczyna Awatar martieos
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eclipse Zobacz posta
    nie mogę się nie zgodzić z przedmówcą mam tylko ten obiektyw więc brak mi odniesienia, ale czy on faktycznie jest taki ciezki?
    Dla mnie nie , ale jest to chyba główny kontrargument zwolenników 105

Każdy przed zakupem rozważa wszystko i wszystkie napisane na przeróżnych forach dywagacje)
    Dla mnie te 180 gramów róznicy , albo powiem dosadniej 950 g masy przestało mieć znaczenie. Chwile przed zakupem używałem króciutko 24-105 i generalnie i tak i tak zestaw cos tam waży. Fotografia to nie jest lekka sprawa

Tak serio uważam, że każdy musi sobie wybrać swoją logikę systemu i ją stopniowo realizować. ciężar miał dla mnie znaczenie tylko w fazie " rozpoznania " - potem okazało sie ze to bez znaczenia..
    CANON | eos 10 | eos 5D | 24-70f2.8 L | 70-200f2,8L isII | fyyyltry i statyfff | Minolta Elite 5400 II

Domyślnie

24-70 ciężkie? Bez przesady Panowie To nie wydmuszka, ale 400L to też nie jest. Kompletnie nie czuje jego legendarnej "masy", za to świetnie jak na zooma sprawdza się w słabych warunkach oświetleniowych.
    C5DII | C40D | Sam8/3,5 | C35/1,4L | SMCTakumar50/1,4 | C70-200/2,8L | C580EXII | m42

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Jak to mawiała znajoma babcia "Kiedyś ludzie byli twardsi, nie byli tacy delikatni i więcej mogli znieść". No i faktycznie, jakby tak się wsłuchać w ciągłe głosy jakie to 24-70/2.8 jest ciężkie to odnosi się wrażenie, że chyba mamy do czynienia z wymoczkami. Nieładne słowo, ale jeżeli ktoś decyduje się na lustrzankę i jasny obiektyw to to musi swoje ważyć.

A jeżeli argumentem za tym żeby nie kupować 24-70/2.8 jest jego waga, a nie cechy typu bokeh, niezawodność, jakość obrazka itp. to ja nie mam więcej pytań.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

24-70 nie jest ciężki tylko słabo wyważony. 70-200/2,8 dowolną wersją pracuje się o wiele wygodniej właśnie dlatego, że rozłożenie ciężaru jest równomiernie, a nie leci ku przodowi.

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    Nieładne słowo, ale jeżeli ktoś decyduje się na lustrzankę i jasny obiektyw to to musi swoje ważyć.
    czyli np. 60D + 50/1.8 to nie jest lustrzanka i jasny obiektyw?

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    A jeżeli argumentem za tym żeby nie kupować 24-70/2.8 jest jego waga, a nie cechy typu bokeh, niezawodność, jakość obrazka itp. to ja nie mam więcej pytań.
    jestem zdania, ze kazdy wybiera wedlug wlasnych potrzeb i wymagan. poza fanboyami, ktorzy kupuja, zeby sobie cos udowodnic...

waga moze byc argumentem za wyborem np. Tamrona 28-74 zamiast Canona 24-70, jesli komus trzeba szkla o tym zakresie ogniskowych i swietle, ale nie ma parcia/potrzeby pancernego opakowania. i jest to rownie rozsadny wybor jak kazdy inny - a to ze sam takich kryterium wyboru nie rozumiesz nie upowaznia jeszcze do kpin...
    www albo tez flickr

Coś już napisał Awatar mirasb
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Witam
    Nikt nie jest w stanie wskazać co będzie lepsze dla autora 24-70 czy 24-105.
    Dla każdego coś innego.Wszystko zależy od aktualnej sytuacji, którą fotografujemy, raz lepszy będzie 24-70 ,a w innym przypadku 24-105.
    Jak miałbym wolne 5000zł to do 5DII kupiłbym C28/1.8, C/50/1.4 i C85/1.8
    Dla mnie żonglowanie obiektywami to nie problem (zwykle mam 2 aparaty) .
    Nie bardzo rozumiem porównanie dwóch obiektywów różniących się sporo zarówno światłem jak i ogniskową.
    Pozdrawiam
    Mirek

Zablokowany
    Miasto
    EL PL

Domyślnie

porównywanie ma sens chyba w sytuacji gdy ktoś chce kupić jeden z nich
    że są inne użytkowo to wiadomo bez wnikania w szczegóły

kupiłem lżejszy bo był tańszy - jakbym miał niepotrzebne środki chętnie dokupiłbym ten cięższy

Dopiero zaczyna Awatar martieos
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    waga moze byc argumentem za wyborem np. Tamrona 28-74 zamiast Canona 24-70, jesli komus trzeba szkla o tym zakresie ogniskowych i swietle, ale nie ma parcia/potrzeby pancernego opakowania. i jest to rownie rozsadny wybor jak kazdy inny - a to ze sam takich kryterium wyboru nie rozumiesz nie upowaznia jeszcze do kpin...
    MAm tu mały staż bardzo... ty ogromny ....
    Jednak osmiele sie zauważyc ze nie zauważyłem kpin ... odbieram to raczej jako dyskredytowanie argumentu masy w PORÓWNANIACH 24-70 do 24-105 - (czesto jest to rozważane w porównaniach TYCH dwóch obietywów - czy to ma sens czy nie - tak jest...). Nawet na tym forum ten argument jest podnoszony przez wlascicieli jednego lub drugiego....
    ktoś kto chce kupić staje przed problemem wyboru, zaczyna szukać , czytać i... czyta a nie zdaje sobie sprawy które informacje sa istotne a ktore tylko WYDAJA sie istotne.
    Ja przekonałem sie ze ta inf byla nie istotna, mysle ze C80 powiedzial to samo a nawet zargumentował.
    z usmiechem wymieniajmy spostrzeżenia )
    Ostatnio edytowane przez martieos ; 05-01-2012 o 20:25
    CANON | eos 10 | eos 5D | 24-70f2.8 L | 70-200f2,8L isII | fyyyltry i statyfff | Minolta Elite 5400 II

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

a daloby rade zakonczyc dyskusje na temat bezsensownosci wyboru miedzy tymi dwoma lensami?

czy moderacja ma zalozyc osobny watek-tasiemiec "bezsens wyboru miedzy 24-70 a 24-105", a oryginalny watek (ten tu) pozostanie dla tych, ktorzy chca jakies roznice omawiac... ?
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Domyślnie

zakończcie to faktycznie, przecież i tak najlepszy jest tamron 28-75 :-)

Strona 23 z 24 PierwszyPierwszy ... 1321222324 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów