Strona 18 z 24 PierwszyPierwszy ... 81617181920 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 240

Wątek: 24-70/2.8 L USM czy 24-105/4 L IS USM

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michael_key Zobacz posta
    Uwielbiam 50mm na FF
    Ja też, jak chyba każdy wychowany na Zenicie z Heliosem lub podobnym zestawie :-)

P.S. Ale oczywiście małe zgrabne 50 mm, jakoś nie wyobrażam sobie targać 50/1.2 na spacer do parku ;-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Ja też, jak chyba każdy wychowany na Zenicie z Heliosem lub podobnym zestawie :-)

P.S. Ale oczywiście małe zgrabne 50 mm, jakoś nie wyobrażam sobie targać 50/1.2 na spacer do parku ;-)
    Zależy od skali odniesienia. Dla niektórych 50/1,2 to najmniejsze szkiełko. :-)

Ale siła przyzwyczajenia jest olbrzymia. Też zaczynałem od 50 mm, ale na Nikonie. Po sprawdzeniu 24-70 i dwuletnim pstrykaniu 35/1,4, zdecydowałem, że zostaje jedno szkło, a w tym zakresie jedyna słuszna opcja to 50-tka.

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta

Ale siła przyzwyczajenia jest olbrzymia. Też zaczynałem od 50 mm, ale na Nikonie. Po sprawdzeniu 24-70 i dwuletnim pstrykaniu 35/1,4, zdecydowałem, że zostaje jedno szkło, a w tym zakresie jedyna słuszna opcja to 50-tka.
    Zaraz Ci znów napiszą, że się nie znasz, że szkło mydlane, ciężkie i do niczego :smile:
    Jarek

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Zaraz Ci znów napiszą, że się nie znasz, że szkło mydlane, ciężkie i do niczego :smile:
    Dobrze, że moje wydruki A3+ nie czytają forum :-)

Coś już napisał

Domyślnie

Zmieniają się standardy (wcześniej w każdym prawie aparacie była dołączana 50 o różnym świetle, ja wszystkie moje analogi od Zenita po Prakticę BC1 a nawet Pentaxa zakupiłem z 50mm) teraz są KIT-y.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

cos w tym jest, bo nie majac tego historycznego tla, osobiscie kompletnie mi nie erekcjuje na mysl o zapieciu 50-tki mimo, ze robie zdjecia statyczne a kombinacja 5D + Sigmofon 50/1.4 daje przecudne zdjecia. wole na codzien biegac z 24-105 albo nawet lzej z 450D + 18-135 moze kwestia osobista, a moze wlasnie kwestia braku tej zaszlosci (jak dla mnie) a wlasnie od poczatku przyzwyczajenia do robienia duzym zakresem ogniskowych.

co wiecej, uwazam, ze korzystanie z jednego lensa badz jednego waskiego zakresu ogniskowych, jest ograniczaniem sie. znacznie bardziej wole pracowac szerokim zakresem i miec w mozgu przyzwyczajenia, zeby wybierac lens do ujecia, a nie odwrotnie.

na przestrzeni 8 lat jak foce byly dwie takie stalki, ktore mi naprawde na sercu lezaly: Sonnar 3.5/135 i elzbieta 300/4. obie jako tele do pracy odpowiednio w cropie/FF-ie. ale to juz sa katy widzenia, gdzie stala ogniskowa nie boli
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 28-12-2011 o 21:01
    www albo tez flickr

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    cos w tym jest, bo nie majac tego historycznego tla, osobiscie kompletnie mi nie erekcjuje na mysl o zapieciu 50-tki mimo, ze robie zdjecia statyczne a kombinacja 5D + Sigmofon 50/1.4 daje przecudne zdjecia. wole na codzien biegac z 24-105 albo nawet lzej z 450D + 18-135 moze kwestia osobista, a moze wlasnie kwestia braku tej zaszlosci (jak dla mnie) a wlasnie od poczatku przyzwyczajenia do robienia duzym zakresem ogniskowych.
    Widzisz bo najlepiej mieć i stałki i zoomy a wyboru dokonywać wyłącznie na podstawie chwilowego widzimisię podczas pakowania torby przed wyjściem :-)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Widzisz bo najlepiej mieć i stałki i zoomy a wyboru dokonywać wyłącznie na podstawie chwilowego widzimisię podczas pakowania torby przed wyjściem :-)
    A ja Ci powiem, że fakt, że pozbyłem się takich dylematów (czyli, że sprzedałem w tym zakresie wszystko poza 50-tką) daje mi wolność. Bo nie muszę myśleć czym zrobić, co zabrać, jak ustawić. Tylko aparat do oka i pstryk :-)

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Widzisz, jeśli ktoś, jak na przykład ja, odnajduje przyjemność w kolekcjonowaniu sprzętu to z takich dylematów czerpie samą radość :-)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Widzisz, jeśli ktoś, jak na przykład ja, odnajduje przyjemność w kolekcjonowaniu sprzętu to z takich dylematów czerpie samą radość :-)
    U mnie radość na pewno odnajduje kręgosłup, który nie musi nosić zbyt dużego bagażu :-)

Strona 18 z 24 PierwszyPierwszy ... 81617181920 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów