Strona 9 z 24 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 240

Wątek: 24-70/2.8 L USM czy 24-105/4 L IS USM

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Tylko będzie problem po której stronie na ustawce się znaleźć .
    Będziesz musiał rzucić jeden na ziemię, opluć, zdeptać i przystąpić do odpowiedniej drużyny :wink:
    Dobra dość tych kpin z tak zacnego wątku.
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Bywalec Awatar Smok
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

A ja wybrałem 24-105, bo po pierwsze jest lżejsze, a mój kręgosłup już się czasem odzywa, po drugie jest dłuższe, po trzecie potrzebowałem czegoś na wakacje i tu warunki pierwszy i drugi lepiej się wpasowują, po czwarte ma świetną stabilizację, która w połączeniu z używalnymi wysokimi iso (na 5d II) sprawia że nie potrzebuję więcej światła, zwłaszcza że w przypadku wakacji i tak większość będę pstrykał w ciągu dnia na dworze i jak z doświadczenia wiem F4 w zupełności wystarcza, a gdy nie wystarcza to punkt czwarty.
    A tak na marginesie to czytając ten wątek miałem sporego pietra, bo ta felerność i brak powtarzalności poszczególnych egzemplarzy....
    Ale o dziwo zestaw (bez żadnego wybrzydzania i testowania w sklepie) działa super, fotki ostre, barwy super i obiektyw z białego pudełka z zestawu z 5dmkII, czego podobno trzeba unikać. Ale na nieszczęście , czy też szczęście nie fotografowałęm żadnych tablic tylko po prostu pstrykałem kwiatki, Syna i samoloty i jestem z tych zdjęć po prostu zadowolony.
    Pozdrawiam
    Smok
    "Piękno jest doskonałością z defektami" - Gilbert Adair

Domyślnie

Miałem dylemat 3 miesiące temu jak kupowałem 5-tkę.
    Wybrałem 24-105. Wyszedłem z założenia, że na pewno potrzebuję uniwersalnego zoom'a pod FF o jak najlepszej jakości z jak najbardziej uniwersalną ogniskową i kosztem światła wybrałem stabilizację. Drugim bodźcem było perspektywiczne gromadzenie stałek do celów ekstremalnych, czy też jakościowych.

Optycznie IMO są porównywalne (czasami ostrzejszy wychodził mi 24-70, a czasami mój - potem już tylko selekcjonowałem mojego żeby spośród 3 do wyboru wybrać ten najostrzejszy), a mając 5DMk2, czyli m.in. używalne wysokie iso, można schodzić z czasami. Gdybym nie miał FF to nie kupiłbym żadnego z dwóch wymienionych w temacie. Wybrałbym 17-55 2.8 IS (czyli w sumie bliżej do 24-70 w ogniskowych, ale to przez crop'a, bo nie ma odpowiednika 17-70 w Canonie, a Sigma niestety nie dorasta do pięt C17-55)

Czy żałuję? Nie, choć zastanawiałem się parę miesięcy.

Moje odczucia w skrócie:
    Plusy?
    - ogniskowa
    - stabilizacja
    - lżejszy od 24-70

Minusy?
    - gorsze światło
    Ostatnio edytowane przez kasprzak ; 19-06-2011 o 23:31
    Pozdrawiam
    Paweł Kasprzak

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kasprzak Zobacz posta
    Moje odczucia w skrócie:
    Plusy?
    - ogniskowa
    - stabilizacja
    - lżejszy od 24-70

Minusy?
    - gorsze światło
    Ja bym w plusach uwzględnił jeszcze cenę,
    bo różnica pomiędzy nimi jest znacząca.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekbodzioch Zobacz posta
    Ja bym w plusach uwzględnił jeszcze cenę,
    bo różnica pomiędzy nimi jest znacząca.
    Za którą można kupić jakąś jasną stałkę typu 50 1,4 lub 85 1,8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AMB Zobacz posta
    Za którą można kupić jakąś jasną stałkę typu 50 1,4 lub 85 1,8
    Zdecydowanie! Zapomniałem dodać, bo to był też jeden z ważnych czynników przesądzających
    Pozdrawiam
    Paweł Kasprzak

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Ja nie wiem jak to jest, miałem przez kilka lat 24-105, rok temu dokupiłem 24-70. Też zadawałem tysiące pytań czy warto zamieniać itd. Ile osób, tyle odpowiedzi . Zdecydowałem w końcu, że dokupię ten drugi i sam sprawdzę. I zostało na tym, że nadal mam 24-105 i raczej nie sprzedam, bo to wbrew pozorom 2 różne szkła, mimo, że 90% do body mam przypięty 24-70.
    Mogę podpowiedzieć tak: jeżeli ktoś potrzebuje uniwersalnego szkła pod FF np. na wakacje, to zdecydowanie 24-205. Jeżeli zaś chce się zdziałać coś więcej typu reporterka, mniejsza GO, to zdecydowanie 24-70.
    Co prawda w wadze różnica jest, ale bez przesady, podpinając obiektyw do większego body jeszcze mając grippa, jest to moim zdaniem sprawa pomijalna.
    W 24-70 lepiej też jest zamocowana osłona przeciwsłoneczna, z zewnatrz nie widać, że obiektyw przy ogniskowaniu zmienia swoją długość i dzięki temu może zassać do środka mniej kurzu.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    nadal mam 24-105 i raczej nie sprzedam, bo to wbrew pozorom 2 różne szkła
    I jest kolejne potwierdzenie tego, co przewija się przez ten watek od poczatku
    W 24-70 lepiej też jest zamocowana osłona przeciwsłoneczna, z zewnatrz nie widać, że obiektyw przy ogniskowaniu zmienia swoją długość i dzięki temu może zassać do środka mniej kurzu.
    Zdecydowanie istotniejszy jest tutaj wpływ osłony na winietowanie.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Miasto
    Debno

Domyślnie

Jestem na etapie tego samego dylematu co kupić i który obiektyw wybrać.
    Analizuję forum już od dłuższego czasu i każdy chwali swoje.
    Przeszukałem też wiele od 2007 roku i natrafiłem kilka razy na wątek, że na dniach ma się pojawić następca 24-70.

Czy ta chwila już nastąpiła? Czy pojawił się się już następca drogiego jak by nie patrzył 24-70?
    EOS 400D, Canon 24-70 f/2.8L USM, SIGMA 17-70 mm f/2.8-4.5, SIGMA 70-300 mm f/4.5-5.6, Speedlite 580 EX II

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Wszyscy czekamy ... może w lutym 2012

Strona 9 z 24 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów