Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
To naprawdę muszę być farciarzem skoro trafiła mi się tak dobra sztuka. U Juzy na stronie jest na odwrót. 24-70 na 2.8 nie jest tak ostry jak 24-105 na 4. Dopiero po przymknięciu zbiera ostrość.
Nie jest, to może porównanie racjonalne i decydujące o zakupie, ale wybierając spośród kilku 24-105, a zarazem testując 24-70 doszedłem do wniosku, że 24-105 lepiej mi leży. Nie wieszam rzecz jasna psów na 24-70, a także nie odradzam jego zakupu. Jeśli mam płacić ponad 4k złotych za szkło, które muszę domykać by uzyskać ostry obraz, to podziękuję. Wolę skorzystać z dłuższego zakresu i mieć lekko na sercu, portfelu jak i szyi
Próbowałeś przymykać je? Może masz FF/BF? najlepiej pokaż zdjęcia. Wtedy wraz z forumowiczami będziemy w stanie pomóc?
|600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|
Dziś zapiołem 24-70 L i przymykałem do 3,5 żeby ostrość zadowalała, może w sklepie mieli felerną sztukę .
Ja nie wiem, albo koledzy macie pecha albo nad wyraz doszukujecie się tej ostrości. Ja nie raz używałem 24-70 czy to canona czy sigmy i mi ostrość na 2.8 odpowiada w obu szkłach. W sigmie nawet ostrzejsze zdjęcia wychodziły i bardziej kontrastowe.
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
z osobistej perspektywy... mnie osobiscie akurat dynda swiatlo ponizej f/4, bo tez rzadko otwieram lensa bardziej niz f/5.6 w ogole, a w jakichs 95% przypadkow to jest f/8 albo f/11. co innego stabilizacja...
krotko mowiac: to rowniez moze byc kwestia priorytetow...
dla mnie osobiscie: 24-70/4 IS a nawet 28-70/4 IS jesli za cene tych 4mm bylyby naprawde ostre rogi od f/5.6 i mniejsza dystorsja.
jakby to bylo gabarytowo nieco tylko wieksze od 17-40, nadal z filtrem fi77 i masa mniej wiecej posrodku miedzy 17-40 a 24-105... dla mnie perfekcyjny zoom do srodka zakresu.
Może i mieli felerną sztukę
A może przechodzisz okres oglądania zdjęć w 100% lub 200% powiększeniu... ;-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Otóż to.
Mi światło poniżej f4 nie dynda :wink: , ale żeby wzdychać do f2.8, to przesada...
Jak brakuje światła to sięgam po f2.0 w dół...
Ostatnio edytowane przez ARN ; 03-01-2012 o 23:55 Powód: Automerged Doublepost
A ja i tak się zastanawiam, po co kupować 24-xxX jako uniwersalny spacer-zoom pod CROPa? Jak focić tak waskim obiektywem np. w mieszkaniu?
Przy FF inna bajka... IMO
Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Kwestia przyzwyczajenia. Ja na Cropie mam szkła od 28 mm w górę i jakoś specjalnie nie narzekam na to aby było wąsko. Czasami w kościołach mi brakuje jak chce zrobić szeroki plan, ale w pozostałych przypadkach to mi wystarcza.
Jak tylko będę miał przypływ gotówki to prawdopodobnie kupie 24-105 bo od światła mam stałki![]()