Strona 19 z 24 PierwszyPierwszy ... 91718192021 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 240

Wątek: 24-70/2.8 L USM czy 24-105/4 L IS USM

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    U mnie radość na pewno odnajduje kręgosłup, który nie musi nosić zbyt dużego bagażu :-)
    Eee, też mi argument :razz:
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta

co wiecej, uwazam, ze korzystanie z jednego lensa badz jednego waskiego zakresu ogniskowych, jest ograniczaniem sie. znacznie bardziej wole pracowac szerokim zakresem i miec w mozgu przyzwyczajenia, zeby wybierac lens do ujecia, a nie odwrotnie.

Właśnie posiadanie jednego szkła da bardziej kreatywne obrazy jak posiadanie masy szkiełek. Bardziej myślisz, wysilasz się aby znaleść kadr dopasowany pod 50tke nie odwrotnie. Tak jak pisze Mac, też zaczynałem od Zenita z Heliosem i dlatego potrafię dziś operować tylko jednym szkiełkiem. Posiadam Sigmaluxa 50 i FF i nie zamieniłbym tego zestawu na nic innego.
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Ja też, jak chyba każdy wychowany na Zenicie z Heliosem lub podobnym zestawie :-)
    A mnie wspomnienie Zenita działa zupełnie odwrotnie i podejrzewam, że właśnie przez te 2 Zenity, które w życiu zużyłem, mam dzisiaj awersję do 50 mm.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Bywa że ruszam z jednym szkłem.Ale wolę mieć wybór z którym
    BTW większość mojego fotożycia spędziłem mając tylko 50-tkę.
    Nic by się nie stało IMHO gdybym dziś tak miał.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    Właśnie posiadanie jednego szkła da bardziej kreatywne obrazy jak posiadanie masy szkiełek.
    ale mowisz na podstawie wlasnych doswiadczen?

no bo moich na pewno nie.

Bardziej myślisz, wysilasz się aby znaleść kadr dopasowany pod 50tke nie odwrotnie.
    a co, jesli widze po prostu z gory jeden kadr na 24 mm, drugi na 70, trzeci na 135 a czwarty na 300? i miedzy mna a fotografowanym obiektem jest woda?

lubie rozne perspektywy. co wiecej, przy ogladaniu serii rzadko co mnie tak nudzi jak serie zdjec napierniczane z jednej perspektywy. nawet jesli jest to neutralna 50-tki. az nazbyt czesto sa w takich seriach foty, ktore albo nie sa dostatecznie blisko, albo az sie prosza o szerszy kadr... nie wspomne o tym, ze rzadko ktora sceneria oferuje kadry tylko dla 50mm (kata widzenia i perspektywy)

Tak jak pisze Mac, też zaczynałem od Zenita z Heliosem i dlatego potrafię dziś operować tylko jednym szkiełkiem. Posiadam Sigmaluxa 50 i FF i nie zamieniłbym tego zestawu na nic innego.
    w kazdej chwili zamieniam 50-tkę na 24-105. ale to ja. nie kaze innym tak samo robic
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 29-12-2011 o 16:22
    www albo tez flickr

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Ja uważam że wszystko zależy od tego ile mamy czasu na robienie fot. Zoomy są fajne szybkie i wygodne ale znowu stałki nawet te nie hajendowe mają lepsze światło i przeważnie dają lepszy obrazek.
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz_C Zobacz posta
    ale znowu stałki nawet te nie hajendowe mają lepsze światło i przeważnie dają lepszy obrazek.
    akurat w przypadku canonowskich stalek nie-L ponizej 85mm to bym sie naprawde nie wyklocal, bo tam rzadko co jest optycznie sensowne. bez mala wszystko do kupy ma kwadratowy bokeh (50/1.4 mozna uznac za wyjatek, chociaz tez nie powala zanadto), kontrola aberracji wyglada roznie, a i z ostroscia nie zawsze to rozowo wyglada. pierwsza sensowna stalka nie-L to 85/1.8

pomijam roznice miedzy 1 obiektywem a notorycznym przekladaniem trzech albo czterech...

sprowadzenie wszystkiego do zagadnienia czasu tez nie jest trafne. jak stoje nad statywem przy landszafcie to mam duzo czasu, zeby sie nad zdjeciem pomodlic. wole go przeznaczyc na staranne zawezenie kadru, niz kombinowanie jak zrobic cos sensownego 50mm albo 85mm, bo posrodku nic nie ma...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ale mowisz na podstawie wlasnych doswiadczen?

no bo moich na pewno nie.

a co, jesli widze po prostu z gory jeden kadr na 24 mm, drugi na 70, trzeci na 135 a czwarty na 300? i miedzy mna a fotografowanym obiektem jest woda?

lubie rozne perspektywy. co wiecej, przy ogladaniu serii rzadko co mnie tak nudzi jak serie zdjec napierniczane z jednej perspektywy. nawet jesli jest to neutralna 50-tki. az nazbyt czesto sa w takich seriach foty, ktore albo nie sa dostatecznie blisko, albo az sie prosza o szerszy kadr... nie wspomne o tym, ze rzadko ktora sceneria oferuje kadry tylko dla 50mm (kata widzenia i perspektywy)

w kazdej chwili zamieniam 50-tkę na 24-105. ale to ja. nie kaze innym tak samo robic
    tutaj właśnie się kłania myślenie o którym pisałem wczesnieji trochę inwencji twórczej. Jesteś wygodny zakładasz zoom'a proste. Kiedyś ludzie mieli tylko 50tke a zjędia powstały z nich takie że dziś mówimy o nich jako klasyki gatunku. Druga sprawa to fakt iż jak ma się stałki należy się więcej nachodzić, co znowu wiąże się z wygodą/lenistwem. Ja mam stałki, zoomy dawno poszły w odstawkę, może to się zmieni jak będę miał więcej lat jak dotychczas i będę bardziej cenił wygode i komfort
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Miałem jeszcze coś dopisać ale nie będę ciągnął offtopu .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Ja uważam, że nie ważne czy zoom czy stałka ważny jest efekt. Tak czy siak powstał offtop. Wracając do tematu wątka ja wybrałem 24-105 i kilka kiepskich lub nie stałek.
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Strona 19 z 24 PierwszyPierwszy ... 91718192021 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów