Simon gdzie go zamówiłes ? W sklepie czy u TIPa ?
Ile płaciłeś ?
Simon gdzie go zamówiłes ? W sklepie czy u TIPa ?
Ile płaciłeś ?
350D+18-55+28-75+70-300+190PROB+486RC2+JUPITER3,5/135+NOVA4
U dystrybutora po prostu. Handlujemy z nim, on ma w ofercie Canona, wiec dlatego mi tak wygodniej, anizeli gdzies w sklepach, na aukcjach itp.Zamieszczone przez student_22
A cena transakcji to tajemnica handlowa ?
350D+18-55+28-75+70-300+190PROB+486RC2+JUPITER3,5/135+NOVA4
Witam Wszystkich bardzo ciepło w ten zimny wieczór.
Jak widać to mój pierwszy post :-)
Chciałem tylko dodać do dyskusji moje zdanie nt. fotografowania siatkówki (czym m.in. zamierza się zająć Simon). Otóż, z moich siatkarskich doświadczeń wynika, że na meczach (o ile nie jesteśmy dalej niż jakieś 5m od parkietu) najbardziej użyteczny jest zakres ogniskowych ok. 60-70 mm (x1,6). Dłuższe ogniskowe nadają się już raczej do robienia zdjęć z dalekich rzędów w dużych halach, ewentualnie do zdjęć wzdłuż boiska -zawodników grających po drugiej stronie siatki. I jeszcze jedna sprawa -mam nadzieję, że hala w której będą robione zdjęcia jest jasna -bo inaczej będzie problem ze zdjęciami bez użycia lampy, albo bez szkła min. f2.8 albo bez ISO 3200.
To tyle ode mnie. Pozdrawiam.
Hala ciemna nie jest, jednak bez ISO 1600 sie nie obedzie.Zamieszczone przez Jan
Mam 50mm f/1.8 jednak jest to za malo, pomimo, ze jestem od parkietu jakies 2, 3 metry. Jasnosc tego szkla OK, ale niestety, zbyt mala ogniskowa i fajnych kadrow tym nie uswiadczysz ;-) Zobaczymy jak 100-300 sie spisze, wciaz na nie czekam ;-)
Ja też uważam, że 50mm to za mało, ale już 80mm to najczęściej za dużoZamieszczone przez Simon
![]()
Szkoda, że nie włączyłem się do dyskusji wcześniej, bo starałbym się przekonać Cię do Tamrona 28-75 f/2.8 . Wg mnie to idealny obiektyw do siatkówki (przy przeliczniku 1,6).
Ano, 100-300 juz zamowiony, czekam, czekam... Wczoraj podali mi kolejny termin - przyszly czwartek, heheZamieszczone przez Jan
Poza tym wydaje mi sie, ze ten 28-75 to tez bedzie za malo :/
Próbowałem robić zdjęcia na meczach z obiektywami 18-50mm i 70-200mm.
Z tym pierwszym szkłem, zawodnicy (a właściwie zawodniczki) wychodziły śmiesznie daleko od siebie. Teleobiektyw b. fajnie zagęszcza kadr, ale często ucina mi to, co akurat chciałbym zmieścić w całości. Dlatego właśnie zdecydowałem się na zakres 28-75.
Pozdrawiam :smile:
Wracam z pytaniem, gdyz od 2 miesiecy nie moge sie doczekac tego 100-300 Canona :/ Nikt tego nie ma, nikt nie wie kiedy bedzie i czy bedzie. A smiesza mnie juz firmy, ktore to na allegro sprzedaja, wciskajac kity, ze lada dzien dojada... Zatem co zamiast niego kupic, jakas Sigme pewnie, w podobnej cenie, no i zeby sie nadawala do sportu jak i makro?!
Sie doczekalem!!! ;-)
Dzis dojechal w koncu dlugo oczekiwany EF 100-300 USM!
Mam nadzieje, ze wybor okazal sie trafny ;-)