Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 40

Wątek: Do sportu...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Silent Planet
    IF = Internal Focusing - ostrzenie odbywa się wewnątrz obiektywu, przez co przednia grupa soczewek pozostaje nieruchoma ( nie obraca się itp. )

FTM = Full Time Manual - możliwość ręcznego przeostrzenia pierścieniem ostrości nawet wtedy, gdy obiektyw jest w trybie AF.
    Funkcję tą posiadają tylko obiektywy z pierścieniowym silnikiem USM ( Ultrasonic typu "Ring" ).
    Dzieki za wyjasnienia!
    Czyli ten 100-300 USM na ktory sie zdecydowalem ma te funkcje czy ich nie ma?

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Funkcję tą posiadają tylko obiektywy z pierścieniowym silnikiem USM ( Ultrasonic typu "Ring" ).
    Nie tylko. FTM posiada też 50/1.4, który ma Micro-USM a nie "ring".

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Simon
    Dzieki za wyjasnienia!
    Czyli ten 100-300 USM na ktory sie zdecydowalem ma te funkcje czy ich nie ma?
    Ma te funkcje.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Ma te funkcje.
    OK, dzieki! teraz czekam juz na obiektyw, zamowilem i mam nadzieje, ze nie bede zalowal

Uzależniony Awatar Silent Planet
    Miasto
    Poznań / tu nie ma plenerów CB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Nie tylko. FTM posiada też 50/1.4, który ma Micro-USM a nie "ring".
    Ale to chyba jedyny wyjątek, prawda?
    EOS is SILENCE
    "Enjoy the silence."
    ---
    Wróciłem...!
    analog & digital / black & white / calm & easy...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Od innych wymagasz czytania ze zrozumieniem, a sam tak nie robisz.
    Bardzo nieładnie.
    Co napisałem: te obiektywy z USM nie mają żadnych udogodnień jakie niesie ze sobą USM, czyli FTM i IF.
    Czyli, że nie uważam te szkła w wersji USM za pełnowartościowe ultrasłoniki.
    I tylko to napisałem.

Nigdzie nie napisałem, że w foto sportowej potrzebuję cokolwiek polaryzować lub ręcznie przeostrzać. Jak to mówią w poznaniu: "nie wkręcaj mi korów"...

To w takim razie po co piszesz nie na temat? Czyli nie o zastosowaniu danych szkiel w sporcie?
    Zrozumialem co napisales i spytalem o doprecyzowanie - jak to co napisales ma sie do tematu watku?
    Powyzszym tekstem potwierdziles ze nijak...

Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Simon
    chodzi o roznice pomiedzy dwoma obiektywami: Canon EF 75-300 mm f/4.0-5.6 III USM i ta sama wersja, ale bez USM.
    Cytat Zamieszczone przez Silent
    Teoretycznie szybkością AF.
    Teoretycznie.
    Te USM-owskie szkła nie mają ani FTM, ani IF, ani nic co niesie ze sobą dobrodziejstwo USM.
    Cytat Zamieszczone przez Vitez
    A podpowiedz mi i innym - tak praktycznie i konfrontujac sie z tematem watku - po co ci do sportu FTM i IF ?

Znaczy jak czesto w fotografii sportu potrzebujesz recznie ostrzyc/doostrzac i jak czesto uzywasz np filtru polaryzacyjnego?
    Cytat Zamieszczone przez Silent
    Co napisałem: te obiektywy z USM nie mają żadnych udogodnień jakie niesie ze sobą USM, czyli FTM i IF.
    Czyli, że nie uważam te szkła w wersji USM za pełnowartościowe ultrasłoniki.
    I tylko to napisałem.

Nigdzie nie napisałem, że w foto sportowej potrzebuję cokolwiek polaryzować lub ręcznie przeostrzać.
    Cytat Zamieszczone przez Vitez
    To w takim razie po co piszesz nie na temat? Czyli nie o zastosowaniu danych szkiel w sporcie?
    Zrozumialem co napisales i spytalem o doprecyzowanie - jak to co napisales ma sie do tematu watku?
    Powyzszym tekstem potwierdziles ze nijak...
    Wyjaśnienia dla Viteza:
    Przeczytaj uważnie.
    Jeśli nie rozumiesz, to przeczytaj jeszcze raz.
    Jeśli nadal nie rozumiesz o czym piszę i jeśli nadal uważasz, że to co piszę jest nie na temat to błagam Cię jak tylko mogę najmocniej - skasuj te posty, które nie są na temat. I po problemie.
    I rób tak za każdym razem, gdy czasem czegoś nie zrozumiesz.

Wyjaśnienia dla tych innych, wspomnianych przez Viteza:
    we wspomnianym 75-300 III nie ma prawdziwego napędu USM, tylko właśnie Micro-USM, który tak po prawdzie niewiele konstrukcyjnie różni się od podłego i tak znienawidzonego przez niektórych napędu DC. Napis "ultrasonic" na tym obiektywie to tylko markentingowy szlagier - ani to szkło szybsze, ani nie oferuje typowo USM-owskich funkcji.
    Przewaga szybkości AF wersji USM i DC jest czysto dyskusyjna.
    Już nie wspominam, że taki podły i zły optycznie 90-300 DC jest szybszy od 75-300 USM. Świstak ciągle siedzi za te sreberka, ale zawsze można mu dowalić kolejny wyrok.

I nie piszę tego wszystkiego tak ssając to z małego palca lewej ręki, miałem 75-300 USM i zamieniłem na 90-300 DC zyskując same wady, z których jestem zadowolony.

Edit:
    To było dopiero nie na temat.
    Ale napisałem to wszystko tylko po to, aby pokazać niektórym mniej doświadczonym w sprzęcie Canona, że nie wszystko złoto, co się świeci i nie w każdy napis należy wierzyć*.
    I nie za każdy napis należy płacić.
    Za napis "ultrasonic" w przypadku szkła 75-300 nie ma najmniejszego sensu płacić.

Pozdrawiam, gryzący dziś Silent.

* na płocie pisało "****". Więc co to jest, płot czy ****?
    Ostatnio edytowane przez Silent Planet ; 05-01-2006 o 20:55
    EOS is SILENCE
    "Enjoy the silence."
    ---
    Wróciłem...!

Domyślnie

Wyjaśnienia dla tych innych, wspomnianych przez Viteza:
    we wspomnianym 75-300 III nie ma prawdziwego napędu USM, tylko właśnie Micro-USM, który tak po prawdzie niewiele konstrukcyjnie różni się od podłego i tak znienawidzonego przez niektórych napędu DC. Napis "ultrasonic" na tym obiektywie to tylko markentingowy szlagier - ani to szkło szybsze, ani nie oferuje typowo USM-owskich funkcji.
    Przewaga szybkości AF wersji USM i DC jest czysto dyskusyjna.
    Już nie wspominam, że taki podły i zły optycznie 90-300 DC jest szybszy od 75-300 USM. Świstak ciągle siedzi za te sreberka, ale zawsze można mu dowalić kolejny wyrok.

I nie piszę tego wszystkiego tak ssając to z małego palca lewej ręki, miałem 75-300 USM i zamieniłem na 90-300 DC zyskując same wady, z których jestem zadowolony.

Edit:
    To było dopiero nie na temat.
    Ale napisałem to wszystko tylko po to, aby pokazać niektórym mniej doświadczonym w sprzęcie Canona, że nie wszystko złoto, co się świeci i nie w każdy napis należy wierzyć*.
    I nie za każdy napis należy płacić.
    Za napis "ultrasonic" w przypadku szkła 75-300 nie ma najmniejszego sensu płacić.

Pozdrawiam, gryzący dziś Silent.

* na płocie pisało "****". Więc co to jest, płot czy ****?
    Jednak mam nadzieje, ze 100-300 USM, ktory zamowilem po Waszych namowach jest zdecydowanie lepszy od 75-300 USM oraz 90-300 DC?

Miasto

Domyślnie

100-300 USM to zupełnie inna półka.
    Inna optyka i pełnowartościowy ring USM, który pracuje tak jak powinien USM pracować.
    Zamawiając go dobrze zrobiłeś.
    EOS is SILENCE
    "Enjoy the silence."
    ---
    Wróciłem...!

Domyślnie

100-300 USM to zupełnie inna półka.
    Inna optyka i pełnowartościowy ring USM, który pracuje tak jak powinien USM pracować.
    Zamawiając go dobrze zrobiłeś.
    No to moge spac spokojnie ;-)
    Szkoda, ze nie ma w sumie dostepnych testow obiektywow na zasadzie: ten sam motyw, ten sam korpus, takie same ustawienia i tylko inne obiektywy.
    To na pewno uniknelo by nieustajacych pytan: jaki kupic obiektyw?
    jasne, znalazlem kilka porownan, ale akurat nie tego, na co mnie stac lub nie tego co szukam

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów