Dzieki za wyjasnienia!Zamieszczone przez Silent Planet
Czyli ten 100-300 USM na ktory sie zdecydowalem ma te funkcje czy ich nie ma?
Dzieki za wyjasnienia!Zamieszczone przez Silent Planet
Czyli ten 100-300 USM na ktory sie zdecydowalem ma te funkcje czy ich nie ma?
Nie tylko. FTM posiada też 50/1.4, który ma Micro-USM a nie "ring".Zamieszczone przez Silent Planet
Ma te funkcje.Zamieszczone przez Simon
OK, dzieki! teraz czekam juz na obiektyw, zamowilem i mam nadzieje, ze nie bede zalowalZamieszczone przez p13ka
![]()
Ale to chyba jedyny wyjątek, prawda?Zamieszczone przez p13ka
EOS is SILENCE
"Enjoy the silence."
---
Wróciłem...!
analog & digital / black & white / calm & easy...
Zamieszczone przez Silent Planet
To w takim razie po co piszesz nie na temat? Czyli nie o zastosowaniu danych szkiel w sporcie?
Zrozumialem co napisales i spytalem o doprecyzowanie - jak to co napisales ma sie do tematu watku?
Powyzszym tekstem potwierdziles ze nijak...
Zamieszczone przez Simon
Zamieszczone przez Silent
Zamieszczone przez Vitez
Zamieszczone przez Silent
Wyjaśnienia dla Viteza:Zamieszczone przez Vitez
Przeczytaj uważnie.
Jeśli nie rozumiesz, to przeczytaj jeszcze raz.
Jeśli nadal nie rozumiesz o czym piszę i jeśli nadal uważasz, że to co piszę jest nie na temat to błagam Cię jak tylko mogę najmocniej - skasuj te posty, które nie są na temat. I po problemie.
I rób tak za każdym razem, gdy czasem czegoś nie zrozumiesz.
Wyjaśnienia dla tych innych, wspomnianych przez Viteza:
we wspomnianym 75-300 III nie ma prawdziwego napędu USM, tylko właśnie Micro-USM, który tak po prawdzie niewiele konstrukcyjnie różni się od podłego i tak znienawidzonego przez niektórych napędu DC. Napis "ultrasonic" na tym obiektywie to tylko markentingowy szlagier - ani to szkło szybsze, ani nie oferuje typowo USM-owskich funkcji.
Przewaga szybkości AF wersji USM i DC jest czysto dyskusyjna.
Już nie wspominam, że taki podły i zły optycznie 90-300 DC jest szybszy od 75-300 USM. Świstak ciągle siedzi za te sreberka, ale zawsze można mu dowalić kolejny wyrok.
I nie piszę tego wszystkiego tak ssając to z małego palca lewej ręki, miałem 75-300 USM i zamieniłem na 90-300 DC zyskując same wady, z których jestem zadowolony.
Edit:
To było dopiero nie na temat.
Ale napisałem to wszystko tylko po to, aby pokazać niektórym mniej doświadczonym w sprzęcie Canona, że nie wszystko złoto, co się świeci i nie w każdy napis należy wierzyć*.
I nie za każdy napis należy płacić.
Za napis "ultrasonic" w przypadku szkła 75-300 nie ma najmniejszego sensu płacić.
Pozdrawiam, gryzący dziś Silent.
* na płocie pisało "****". Więc co to jest, płot czy ****?
Ostatnio edytowane przez Silent Planet ; 05-01-2006 o 20:55
EOS is SILENCE
"Enjoy the silence."
---
Wróciłem...!
Jednak mam nadzieje, ze 100-300 USM, ktory zamowilem po Waszych namowach jest zdecydowanie lepszy od 75-300 USM oraz 90-300 DC?Zamieszczone przez Silent Planet
100-300 USM to zupełnie inna półka.
Inna optyka i pełnowartościowy ring USM, który pracuje tak jak powinien USM pracować.
Zamawiając go dobrze zrobiłeś.
EOS is SILENCE
"Enjoy the silence."
---
Wróciłem...!
No to moge spac spokojnie ;-)Zamieszczone przez Silent Planet
Szkoda, ze nie ma w sumie dostepnych testow obiektywow na zasadzie: ten sam motyw, ten sam korpus, takie same ustawienia i tylko inne obiektywy.
To na pewno uniknelo by nieustajacych pytan: jaki kupic obiektyw?
jasne, znalazlem kilka porownan, ale akurat nie tego, na co mnie stac lub nie tego co szukam![]()