Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 13-09-2011 o 20:42 Powód: Automerged Doublepost
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Fotografujesz 5DII i 7D i przy całkiem "ciężkich" RAWach z Twoich puszek nie przeszkadzałoby Ci to?
Zgadza się, że aparat ma swój bufor który teoretycznie załatwia częściowo sprawę wolnego zapisu na kartę, ale czy to naprawdę nie przeszkadza?
Czy naprawdę warto kupować takiego "żółwia" nawet za te pieniądze ?
Za Kingston Ultimate 16GB X266 zapłaciłem 102 zł. Zgadzam się że to nie jest demon prędkości, na 50D szybka seria kończy się bardzo niespodziewanie, ale do amatorskiego użytku wystarczy. Nie potrzebuję ciągłej szybkostrzelności przez kilkanaście sekund, więc uważam że to dobry, budżetowy zakup. Co do trwałości to w tej chwili nie mogę się wypowiedzieć, bo mam ją od niedawna, innego kingstona 8GB używam od ok 1,5 roku i nigdy nie miałem problemów.
Koledzy.
Chciałbym się dowiedzieć dlaczego aż tak ryzykujecie.
8Gb,16Gb, 32GB
PO CO?
Jeżeli karta uszkodzi się mechanicznie czy elektronicznie traci się dużo więcej danych.
Ja stosuję max 4 Gb.Drugą jest w zapasie.
Wolę stracić 2Gb,czy 4 Gb niż 8X tyle
I jeszcze jedno
Czy warto oszczędzając trochę czasu przekładać karte do czytnika?
Słyszy się dość często o uszkodzeniach mechanicznych pinów,a bywa że i klapek w body
Ja kartę wyjmuję tylko jak się zapełni i chcę wymienić na czystą.
Do zgrywania stosuję mniej podatne na uszkodzenia gniazda IEEE 1394 (jedynki) i mini USB (50d) w body.Dodatkowym plusem jest to,że po zrzuceniu zdjęć, to body optymalnie dla siebie farmatuje karte,a nie czytnik.
Ale mam takie pytanie
Jak zrzucić fotki z CF do urządzenia posiadającego tylko SD za pomocą miniUSB?
Mam urządzenie geotagujące
Można je używać bez komputera
Wystarczy do urządzenia wsunąć karte SD z fotkami i ono mając w pamięci trasę samo dokonuję geotagingu
Teraz dokonuje tego zrzucając zdjęcia na PC i programem robię to samo
Można jeszcze przekopiować kartę CF na SD przez komputer
Ale czy są jakieś łatwiejsze/szybsze metody ?
Np. przejściówka miniUSB/SD lub CF/SD
Ostatnio edytowane przez artd4 ; 23-09-2011 o 01:33
ZaawansowanyAMATOR! ! ! NIE FANATYK !!!
2x dSLR (Canon)
Ja stosuję duże karty:
- z lenistwa,
- ponieważ szansa zagubienia/uszkodzenia którejś karty z całej talii jest w moim wypadku zbyt duża.
- wsadzania/wyciąganie kart obarczone jest pewnym ryzykiem uszkodzenia pinów gniazda (zwłaszcza, gdy robi się to w pośpiechu),
- nie zawsze są warunki właściwe do otwierania klapki karty (akurat druga ręka potrzebna jest do czegoś innego lub po prostu warunki atmosferyczne są nieodpowiednie),
- karty o większej pojemności zwykle są wykonane w nowszej technologii i są znacznie szybsze niż taki sam model o mniejszej pojemności,
- koszt 1 GB w pojemniejszych kartach są zwykle znacznie niższe,
- ponieważ boję się, że w kluczowym momencie, akurat skończy się wolne miejsce na karcie i umknie mi zdjęcie życia.![]()
Aparaty mające dwie kieszenie na CF i SD.Dowolny sposób zapisu np.kolejny,jednoczesny,różne formaty plus możliwośc kopiowania z karty na kartę w aparacie.Np.1DsIII.Ale czy są jakieś łatwiejsze/szybsze metody ?
Ostatnio edytowane przez artd4 ; 24-09-2011 o 00:39
ZaawansowanyAMATOR! ! ! NIE FANATYK !!!
2x dSLR (Canon)