Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 38

Wątek: Adapter CF do SD

Bywalec Awatar Maćko_Pń
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

ja mam podobną zagwozdkę co do adaptera i ten chodzi mi po głowie, ale bynajmniej nie chodzi o obniżenie kosztów kart tylko o coś zupełnie innego. Używam netbooka jako databank i przed zakupem bardzo długo szukałem takiego co by miał czytnik CF, no i nie znalazłem takowego, wszystkie mają czytnik SD. Dlatego jakbym przeskoczył na SD to bym nie musiał na wyjazdy targać kolejnego klamota pt. czytnik CF. Wiem że to małe urządzenie, ale przy tylu innych duperelach chciałem ograniczyć ich ilość.
    No ale tak jak piszą ludzie adapter to adapter, na pewno będzie wolniej, i możliwe będą jakieś błędy. Ja na chwilę obecną mam CF kingstona i sandiska już wiele lat i karty te mnie nigdy ale to nigdy nie zawiodły i z tego to powodu pewnie sobie podaruje adapter.
    5 D + 350 D + 17-40 L f4 + 70-200 L f4 + 50 f1,4 + 100 macro f2,8 + 430EX

Domyślnie

W tym wypadku może czytnik na ExpressCard byłby rozwiązaniem? Wpinasz w laptopa i nie zgubisz.
    http://allegro.pl
    C5DIII,| C20/2.8, C28/1.8, S35/1.4, C50/1.4, C100/2.0

Bywalec Awatar Maćko_Pń
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Tyle że ja mam netbooka a nie notebooka i w netkach nie ma slotu Express card
    5 D + 350 D + 17-40 L f4 + 70-200 L f4 + 50 f1,4 + 100 macro f2,8 + 430EX

Początki nałogu Awatar OrzelPiotr
    Miasto
    St-ce

Domyślnie

Co do adaptera CF-SD używam już dwa lata, nie dostrzegłem problemów - oczywiście tak jak koledzy wyżej pisali, nie da się wyjąć samej karty SD trzeba wysunąć cały adapter, poza tym wszystko ładnie działa.
    7D+BGE7, 10-22, 24-105L, 100L, 70-200L II, TCx2III, 580II.

Początki nałogu
    Miasto
    Nowy Sacz

Domyślnie

A czy ktoś próbował adapter CF/SD z kartami SD z WiFi?
    I tak przy okazji czy ktoś próbował takie karty SD z Canonem G10 czy podobnym?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ja z własnego doswiadczenia przekonałem się że karta SD z przejściówką jest zawsze wolniejsza od podobnej parametrycznie karty CF. Jest to zapewne wina przejściówki, bo każda taka redukcja spowalnia kartę.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Miasto
    St-ce

Domyślnie

Na pewno jest wolniejsza, ale jak aparat ma duży bufor nie jest to dostrzegalne. Filmów się na tym kręcić nie da.

Początki nałogu
    Miasto
    Ścinawa, Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez OrzelPiotr Zobacz posta
    Na pewno jest wolniejsza, ale jak aparat ma duży bufor nie jest to dostrzegalne. Filmów się na tym kręcić nie da.
    zdziwilbys sie jedyny bufor jakiego nie zapchalem mial nikon D700 przy jpg 12MP - nieskonczony taki adapter pewnie spowodowalby, ze tez zapchalbym D700

Miasto
    St-ce

Domyślnie

Do ekstremalnych zastosowan nikt nie uzywa polsrodkow, natomiast podczas normalnego uzytkowania, przedstawione wyzej rozwiazanie jest bardzo wygodne z racji ergonomii. Osobiscie nie lubie wystajacych z laptopa przejsciowek, wiec rozwiazanie express card/cf niezbyt mi sie podoba.

Awatar poolek
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myslidar Zobacz posta
    Może po prostu warto poszukać kart mniej popularnych producentów jak Pretec czy Transcend. Używam obydwu (2x32GB) i nigdy nie miałem z nimi problemów, a ceny są bardzo znośne.
    Poczytałem więcej, posłuchałem Waszych wypowiedzi i chyba jednak dokupię sobie CF. Jestem zbyt bardzo nerwowy, żeby znosić niemiłe niespodzianki na urlopie/wyjeździe etc.

Dzięki za odpowiedzi.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów