Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Wątek: Adapter CF do SD

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

Ja używam takiego adaptera oczywiście nie jest to jedyna karta. Kupiłem ze względu na uniwersalność.
    Jest wolniej przy normalnym pstrykaniu nic nie przeszkadza.
    Co do awaryjności to nigdy mnie nie zawiódł taki zestaw Natomiast miałem parę awarii kart mniej popularnych producentów. I już nigdy nie kupię innej firmy niż sandisk

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Max_im Zobacz posta
    Ja używam takiego adaptera oczywiście nie jest to jedyna karta. Kupiłem ze względu na uniwersalność.
    Jest wolniej przy normalnym pstrykaniu nic nie przeszkadza.
    Co do awaryjności to nigdy mnie nie zawiódł taki zestaw Natomiast miałem parę awarii kart mniej popularnych producentów. I już nigdy nie kupię innej firmy niż sandisk
    Używam SD (normalnie, bez przejściówek) i CF Sandisk i Kingston i nigdy nie miałem żadnych problemów. Przejściówka, może i tak jak komuś zostaje zapas kart z innego systemu, szkoda nie wykorzystać, ale kupić aparat na CF i kombinować z SD to niekoniecznie.
    Jako ciekawostkę dodam, że nabyłem kiedyś z drugiej ręki dwie karty SD Sandisk 2GB i za nic w świecie nie udało się ich sformatować tak, żeby pojemność przekraczała 2GB, podejrzewam, że nieuczciwy sprzedawca powiększył pojemność naklejkami. Warto zwrócić uwagę przy kupowaniu.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ChM Zobacz posta
    Jako ciekawostkę dodam, że nabyłem kiedyś z drugiej ręki dwie karty SD Sandisk 2GB i za nic w świecie nie udało się ich sformatować tak, żeby pojemność przekraczała 2GB, podejrzewam, że nieuczciwy sprzedawca powiększył pojemność naklejkami. Warto zwrócić uwagę przy kupowaniu.
    Sformatowanie karty 2GB by jej pojemnośc przekraczała 2 GB to wyższa umiejętnośc magiczna i wcale się nie dziwię, że się nie udało.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Coś już napisał

Domyślnie

Kurde, ale dałem plame , chodziło mi oczywiście o to, że na karcie była naklejka 2GB, a rzeczywista pojemność 1GB.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez OrzelPiotr Zobacz posta
    Do ekstremalnych zastosowan nikt nie uzywa polsrodkow, natomiast podczas normalnego uzytkowania, przedstawione wyzej rozwiazanie jest bardzo wygodne z racji ergonomii. Osobiscie nie lubie wystajacych z laptopa przejsciowek, wiec rozwiazanie express card/cf niezbyt mi sie podoba.
    Ergonomia nie ma tu nic do rzeczy - liczy sie tylko efektywność Poza tym oszczędność takiego rozwiązania praktycznie żadna.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Sformatowanie karty 2GB by jej pojemnośc przekraczała 2 GB to wyższa umiejętnośc magiczna i wcale się nie dziwię, że się nie udało.
    Zwiększenie gęstości zapisu to prosta droga do kłopotów
    Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 05-09-2011 o 10:01 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Początki nałogu Awatar OrzelPiotr
    Miasto
    St-ce

Domyślnie

Efektywność jest taka, że kart cf nie mam pod co podłączyć (nie dorobiłem się czytnika) - ostatnio kopiowałem 16 gb z Lexara x400 przez body, trwało to ponad godzinę.
    Co do oszczędności to jest całkiem spora biorąc pod uwagę, że jest się w posiadaniu kart SD, konwerter kosztuje 50 zł co stanowi 1/6 ceny przyzwoitej karty CF.

Tak więc jak dla mnie przedstawione rozwiązanie jest ergonomiczne, efektywne i tanie.

Coś już napisał

Domyślnie

Efektywność jest taka, że kart cf nie mam pod co podłączyć (nie dorobiłem się czytnika) - ostatnio kopiowałem 16 gb z Lexara x400 przez body, trwało to ponad godzinę.
    czytnik w pierwszym lepszym sklepie ze sprzętem komputerowym max za 25 zł, nie trzeba się długo dorabiać, spokojnie wystarczy. Zgrywanie przez aparat to gehenna.

Co do oszczędności to jest całkiem spora biorąc pod uwagę, że jest się w posiadaniu kart SD, konwerter kosztuje 50 zł co stanowi 1/6 ceny przyzwoitej karty CF.

Tak więc jak dla mnie przedstawione rozwiązanie jest ergonomiczne, efektywne i tanie.
    1/6 ceny... to celujesz w ekstraklasę, można ale po co. Zgadzam się że szkoda nie wykorzystać kart SD jak się ma cały zestaw. W takim przypadku używanie przejściówki ma sens.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ja tam wolę najzwyklejszą CF choćby Kingstona zamiast takich kombinacji, bo to zwykle się nie sprawdza
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Uzależniony

Domyślnie

Dla mnie są dwa problemy z przejściówkami:
    - są wolne,
    - aby wyciągnąć SD trzeba wyjąć całą przejściówkę z aparatu (SD wchodzi z boku a nie z tyłu przejściówki). Ponoć inaczej jest w tym względzie z przejściówkami CF na micro SD.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Ja tam wolę najzwyklejszą CF choćby Kingstona zamiast takich kombinacji, bo to zwykle się nie sprawdza
    Zgadzam się, z własnego, bolesnego doświadczenia wiem, że kto nadmiernie oszczędza kupuje dwa razy. Ceny nie są aż tak zaporowe CF 16GB można kupić za ok 110 zł. Jeszcze parę lat temu za 2GB zapłaciłem 250zł, więc dostępność znacznie wzrosła.
    Kwestia czy np kupić 2x8GB czy jedną 16, ekonomiczniej tą większą, ale w przypadku, odpukać, awarii, wypadku, szansa na zachowanie większej ilości zdjęć jest przy dwóch.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów