Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 46

Wątek: Wypożyczalnia fotograficzna

Bywalec Awatar KrzysiekT
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja potrzebowałbym wypożyczalnie akcesoriów video do dslr - statywy, follow focusy, głowice itd.

Nie chcę kupować krowy żeby napić się szklanki mleka - może ktoś kiedyś zaproponuje taką kompleksową usługę?
    Pozdrawiam, Krzysztof

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    ...czy u nas jest już rynek na takie usługi czy jeszcze nie.
    Właśnie ten problem chciałbym rozwiać
    Ostatnio edytowane przez pwicher ; 22-08-2011 o 19:31

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Rynek to jest, zależnie od oferty: bardziej lub mniej chłonny.

Pozdrawiam.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Coś już napisał

Domyślnie

mysle, że nalezy równiez zastanowić się do jakiej rzeszy klientów chcę sie trafić, czy ma to byc zwykły Kowalski, którego moze nie stać na drogą L-ke, ale chciał by zrobić nią jakąś sesję, czy tez może profesjonalista, który nie kupuje Hassela, gdyż nie ma takiej potrzeby z faktu, że moze go wypożyczyć, a koszty zakupu zwracały by mu się bardzo długo.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

przychylam się do miszaqq,a do tego honorowanie ubezpieczenia OC w życiu prywatnym z odpowiednim rozszerzeniem (szkody w rzeczach najmowanych, wynajmowanych. itd.) zamiast kaucji

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Po pierwsze żeby kaucja nie zabijała...
    Bo tak jak tutaj już padło - wysoka kaucja odstrasza, zmusza do zawężenia odbiorców.
    Może nawet i miałbym 9k na kaucję za jakieś szkło, ale na super telasy to już niezbyt...
    Po drugie bogata oferta i nie po jednym szkle ale co najmniej po kilka (mówimy o tych popularnych). Szkła specjalistyczne obecne co najmniej po 1sztuce (Super tele, ts-e)
    Akcesoria do vDSLR, wyzwalacze, konwertery. Największe Super tele od razu wypożyczane z gimbalem, statyw opcjonalnie (ale i tak pewnie większość by skorzystała)
    Atrakcyjne oferta wysyłki - tj. dostaję zwrotny list przewozowy z datą na ostatni dzień wypożyczenia.
    Atrakcyjne rabaty przy większej ilości sprzętu lub/i dłuższym wynajmie.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Po pierwsze żeby kaucja nie zabijała...
    Bo tak jak tutaj już padło - wysoka kaucja odstrasza, zmusza do zawężenia odbiorców.
    W swoim fotograficznym życiu doświadczyłem 'kosmicznych kaucji' więc na pewno będę chciał zwrócić na to baczną uwagę. W tym segmencie mamy już kilka rozwiązań, które będziemy chcieli przetestować i wprowadzać 'w życie' najlepsze rozwiązania.

Docelowo chcielibyśmy aby w każdym większym mieście znalazła się gałąź wypożyczalni. Punkty te chcielibyśmy umieszczać w większych centrach handlowych, tak aby były one dostępne dla większej liczby osób i zainteresowały większe grono osób.

Co o tym myślicie?

Bywalec Awatar KrzysiekT
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jak najbardziej, myślę, że może się to udać.

Tylko znając kulturę techniczną naszego narodu to trzeba by brać kaucję w wysokości 100% wartości sprzętu, albo nie wiem, weksel? Nie wiem dokładnie jak to działa, dlatego nie chcę podsuwać złych rozwiązań.

Inaczej, co w wypadku gdy ktoś by uszkodził takiego 400 2.8?
    Pozdrawiam, Krzysztof

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KrzysiekT Zobacz posta
    Jak najbardziej, myślę, że może się to udać.

Tylko znając kulturę techniczną naszego narodu to trzeba by brać kaucję w wysokości 100% wartości sprzętu, albo nie wiem, weksel? Nie wiem dokładnie jak to działa, dlatego nie chcę podsuwać złych rozwiązań.

Inaczej, co w wypadku gdy ktoś by uszkodził takiego 400 2.8?
    zależy jak uszkodził. Jednak jakby nie było to koszta naprawy uszkodzenia zazwyczaj nie przekraczają 20-30% ceny szkła...
    Żeby było więcej to trzeba by chyba pół szkła rozwalic...

Nie wyobrażam sobie wypożyczalni w markecie.
    Poza tym po co? Każdy taki punkt zwiększa koszta co z kolei zwiększa cenę wypożyczenia.
    Jednak nie jest to taka oferta jak sklep typu fotojoker.
    Nie sądzę, żeby umiejscowienie punktów w marketach miało sens. To nie jest wypożyczalnia rowerów...
    Magazyny, czy coś w tym rodzaju to tak, owszem jeżeli będziecie dysponować taką liczbą egzemplarzy szkieł itd. to ok.
    Ale tak naprawdę jeżeli kurier może nam dostarczyć sprzęt na następny dzień to po co? Po co zwiększać koszta? Kto za to zapłaci? Wypożyczający bo nikt inny.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Uzależniony

Domyślnie

chyba zgodze sie z goomis'iem ze punkt/oddzial w kazdym miescie to raczej kiepski pomysl, moze generowac tylko koszta i zbedne ryzyko
    proponuje kawalek z 'About Us/Contact Us' tej wypozyczalni
    http://www.lensesforhire.co.uk/conta...out-us-2-w.asp

Please note, however, that whilst you are welcome to collect lenses in person, it is not from the above address. That's just the courier office for incoming post and lenses. We don't advertise the location of our office, for security reasons. But if you want to collect a lens we're always happy to meet customers at the coffee shop just around the corner.

Juz lepszym moim zdaniem pomyslem byloby 3-4 magazyny w roznych czesciach polski, pewnie wawa, trojmiasto, poznan, wroclaw, krakow/katowice i posiadanie sieci wlasnych kurierow dla tychze aglomeracji +-20-30km, co moze rozwiazac problem drogiego ubezpieczenia przesylek

no i przede wszystkim zycze powodzenia z dogadaniem sie z jakims sensownym ubezpieczycielem w polsce, bo bez ubezpieczenia sprzetu lub z kosmiczna kaucja w wysokosci 100% wartosci szkla to jakos takiego interesu nie widze

inna ciekawa opcja to kupna szkla specjalnie pod zamawiajacego, czyli zalozmy sytuacje ze chce zamowic szklo na za 3 tygodnie ale wszystkie sa juz zajete to milo byloby gdybyscie mogli takie szklo specjalnie dla zamawiajacego kupic, o ile zobowiaze sie do wypozyczenia go na okreslony w regulaminie minimalny okres najmu

polecam lekture Q&A tej wypozyczalni

http://www.lensesforhire.co.uk/quest...3-w.asp#Damage

tak tak wiem realia inne, ale bardzo duzo cennych wskazowek
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów