Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 46

Wątek: Wypożyczalnia fotograficzna

Dopiero zaczyna

Thumbs up Wypożyczalnia fotograficzna

Witam Was!

Spotykając się z wieloma sytuacjami oraz czytając wiele wątków na tym forum wnioskuję, że wypożyczalnie sprzętu fotograficznego w Polsce albo nie istnieją albo mają bardzo małe nakłady na reklamę ponieważ mało kto o nich słyszy.

Chciałbym poprosić Was o wypowiedzenie się na temat zasadności zaistnienia jednej, dużej, ogólnopolskiej wypożyczalni foto, która miałaby w swojej ofercie bardzo ciekawe pozycje z dwóch głównych systemów (C, N) oraz kilka pozycji z systemów dodatkowych (S, Ta, To).

Chciałbym również Was poprosić o przedstawienie Waszych propozycji na pozycje sprzętowe i akcesoria w takiej wypożyczalni.

Będę bardzo wdzięczny jeśli Forumowicze aktywnie przyłączą się do rozmowy ponieważ - ma nadzieję, iż będzie to konstruktywna rozmowa - możliwe, że w przyszłości zaowocuje ona powstaniem dużego projektu na rynku fotograficznym stworzonym specjalnie dla Was drodzy Forumowicze

Dziękuję i zapraszam do dyskusji.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Z mojego punktu widzenia (amatora z ograniczonymi potrzebami) zdecydowanie bardziej wolę małą wypożyczalnię, ale w swoim mieście.
    To, że nie skorzystałem jeszcze z usług Grztusia spowodowane jest wyłącznie lokalizacją.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Merde, a co Cię blokuje w skorzystaniu z usług Grztusia? Cena wysyłki kurierem?

Uzależniony

Domyślnie

takie tam wolne przemyslenia:

- oferta musi byc pelna, czyli obiektywy od najtanszych [kity, 50F1.8] do eLek po parenascie kilozlotych, wszelkie extendery, convertery, lampy + wyzwalacze[systemowe jak i PocketW/PixelK] itd.

- nie moze byc tak ze jest 1-2 sztuki danego szkla, lub jest wiecznie niedostepne [jest popularne to poprostu dokupic kolejnych 5 sztuk]

- chetnie widzialbym tam lampy studyjne [przynajmniej najwieksze systemy Bowens, Elinchrom, Profoto itd.] plus wszelkie modyfikatory [sloneczka, softy, octy itd itp.]

- akcesoria, bo o ile statyw kazdy raczej ma, to juz np. chetnie widzialbym w takiej wypozyczalni glowice do panoram 3D, ewentualnie jakiegos gimbala do dlugasnych eLek

- jako ze coraz bardziej popularne staje sie vDslr, to rowniez wszelkie tego typu akcesoria, zewnetrzne LCD, steadicamy, glidecamy, cale rig'i, follow focusy, statywy i glowice video, slide'y itd itp.

- bron boze poczta polska, tylko sensowna firma kurierska z pelnym ubezpieczeniem, no i musielibyscie wynegocjowac dobre stawki zeby sie to oplacalo zamawiac na drugi koniec polski, dobrym pomyslem jest oczywiscie wyslanie od razu oplaconej koperty/naklejki zwrotnej, a jedyne co musialby zrobic wypozyczajacy zwracajac sprzet to telefon po kurier i umowienie sie na odbior paczki, tylko podkreslam musielibyscie miec naprawde atrakcyjne warunki wysylki
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Coś już napisał

Domyślnie

w takim razie i ja dorzucę coś od siebie według mnie przedewszystkim wielkość kaucji nie powinna dorównywać cenie danego produktu (bo jak ktoś ma tyle, żeby wyłożyć na kaucję to równie dobrze może kupić sobie dany produkt tracąc na tym tyle ile musiał by zapłacić za wynajem), oczywiście wiąże się to z większym ryzykiem (możliwość bycia okradzionym), ale przy odpowiednim ubezpieczeniu sprzętu myśle, że problem z głowy. co więcej myślę, ze trzeba by zadbać o odpowiednią reklamę, aby rozpowszechnić taką formę uzytkowania sprzętu w polsce.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miszaqq Zobacz posta
    takie tam wolne przemyslenia:

- oferta musi byc pelna, czyli obiektywy od najtanszych [kity, 50F1.8] do eLek po parenascie kilozlotych, wszelkie extendery, convertery, lampy + wyzwalacze[systemowe jak i PocketW/PixelK] itd.

- nie moze byc tak ze jest 1-2 sztuki danego szkla, lub jest wiecznie niedostepne [jest popularne to poprostu dokupic kolejnych 5 sztuk]

- chetnie widzialbym tam lampy studyjne [przynajmniej najwieksze systemy Bowens, Elinchrom, Profoto itd.] plus wszelkie modyfikatory [sloneczka, softy, octy itd itp.]

- akcesoria, bo o ile statyw kazdy raczej ma, to juz np. chetnie widzialbym w takiej wypozyczalni glowice do panoram 3D, ewentualnie jakiegos gimbala do dlugasnych eLek

- jako ze coraz bardziej popularne staje sie vDslr, to rowniez wszelkie tego typu akcesoria, zewnetrzne LCD, steadicamy, glidecamy, cale rig'i, follow focusy, statywy i glowice video, slide'y itd itp.
    Chyba właściciel musiał by mieć plantacje zioła żeby na to mieć kasę..

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wiktor2323 Zobacz posta
    może wygrał na loterii

wracając do tematu to jeszcze warto by było wprowadzić coś takiego, że cena malała by wraz z dłuższym okresem wynajmu

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wiktor2323 Zobacz posta
    Zdziwiłbyś się jakie budżety firmy przeznaczają na dużo bardziej błahe projekty. Tak na prawdę zakup kilkudziesięciu elek i dodatkowego wyposażenia to nie są wielkie pieniądze - szczególnie jak ktoś to zrobi zbiorczo i wytarguje spore upusty. Problemem jest sensowna logistyka o czym kolega wyżej wspomniał no i czy u nas jest już rynek na takie usługi czy jeszcze nie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Docelowo w projekcie dostępne będą kompletne rozwiązania systemowe oraz nowości z rynku. Chociaż nie wiem czy jest sens zamieszczania kitowego obiektywu C czy N

Wstępne zapotrzebowanie przedstawione przez Was jest bardzo ciekawe i takie też chcielibyśmy się trzymać.

Mamy kilka dodatkowych rozwiązań-pomysłów niespotykanych do tej pory w polskiej ofercie, które rozwiązują problemy kaucji i ubezpieczeń sprzętu. Ale o tym dowiecie się już, mam nadzieję, niedługo.

Z racji tego, że znamy rynek, wiemy o jego bolączkach i braku praktycznie jakiejkolwiek reklamy, będziemy widoczni i będzie głośno o projekcie
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Zdziwiłbyś się jakie budżety firmy przeznaczają na dużo bardziej błahe projekty. Tak na prawdę zakup kilkudziesięciu elek i dodatkowego wyposażenia to nie są wielkie pieniądze - szczególnie jak ktoś to zrobi zbiorczo i wytarguje spore upusty. Problemem jest sensowna logistyka o czym kolega wyżej wspomniał no i czy u nas jest już rynek na takie usługi czy jeszcze nie.
    Dokładnie, zgadzam się z Tobą Kolekcjoner. Logistyka i marketing - podstawa
    Ostatnio edytowane przez pwicher ; 22-08-2011 o 19:28 Powód: Automerged Doublepost

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pwicher Zobacz posta
    Merde, a co Cię blokuje w skorzystaniu z usług Grztusia? Cena wysyłki kurierem?
    Nie, nie, mógłbym sobie swojego kuriera podstawić i jeszcze koszty wliczyć w działalność firmy w której pracuję, więc to nie to.
    Po prostu ja chyba jestem mentalnie starym pierdzielem, jak nie pomacam, nie mam kontaktu "twarz w twarz", to mam spore hamulce przed skorzystaniem z usług (z wyjątkiem bankowości).
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów