Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: kalibracja monitora - jak ustawić prawidłowo profil icc?

Początki nałogu Awatar cohontes
    Miasto
    .

Domyślnie Odp: kalibracja monitora - jak ustawić prawidłowo profil icc?

A czy czasami catalysty nie sa w kartach AMD tylko?

Sent from my iPad using Tapatalk
    5D | R6 | EF 16-35MM F/4L IS USM | EF 40MM F/2.8 STM | RF 50MM F/1.8 STM | EF 135MM F/2L USM | RF 70-200MM F/4L IS USM
    X-T30 | XF 18-55 mm f/2.8-4.0 R | XF 35 mm f/1.4 R | XF 56 mm f/1.2 R |

Bywalec Awatar zbirr

radeon i amd od kilku lat to jak mąż i żona czyli jedno i to samo. support radeona jest oficjalnie na stronie amd.

Początki nałogu Awatar cohontes
    Miasto
    .

No tak tylko zetu mowa okarcie nvidi ;p

Sent from my iPad using Tapatalk
    5D | R6 | EF 16-35MM F/4L IS USM | EF 40MM F/2.8 STM | RF 50MM F/1.8 STM | EF 135MM F/2L USM | RF 70-200MM F/4L IS USM
    X-T30 | XF 18-55 mm f/2.8-4.0 R | XF 35 mm f/1.4 R | XF 56 mm f/1.2 R |

Uzależniony

Mniejsza o "catalysty" - rzuciłem przykładowo, graczem nie jestem, więc wybaczcie lamerstwo . Chodziło mi o to, że nie instalowałem żadnych wodowytrysków oferowanych do karty graficznej, tylko driver. Mniejsza o to - problem rozwiązałem dzięki stronie znalezionej poprzez jakiś stary wątek na nikoniarzach, gdzie drodzy koledzy eksperci podali jeszcze linki, których tu nie uświadczysz. Do teraz :
    Problem z ładowaniem profilu monitora w Windows 7 - jak rozwiązać>> - u mnie zadziałało.

Jest jeszcze jeden problem z wyświetlaniem zdjęć w Windows 7 po instalacji X-rite i1Display Pro - obrazki wyświetlane w windowsowej przeglądarce są kompletnie przeczernione. Zdjęcia wyświetlają się normalnie dopiero po odznaczeniu opcji: panel sterowania -> zarządzanie kolorami -> urządzenia -> ekran ileśtam -> "użyj moich ustawień dla tego urządzenia", ale to jednocześnie wyłącza kalibrację, więc jest bez sensu. Przynajmniej tak miałem przed wykonaniem patentu z powyższego linku. Ponieważ jednak w Windowsie wiele konfiguracji sprawia wrażenie nielogicznych, to w wolnej chwili sprawdzę jak to zadziała teraz.
    Sprzedawca x-rite doradził mi ..zaprzestanie z korzystania z windowsowej przeglądarki, ale ja uparty jestem. Kiedy miałem Spydera, ten problem nie występował, to może i teraz da się go rozwiązać.

Uzależniony

Znowu wiem więcej. Pokrótce chodzi o to, że Win 7 niezbyt się lubi/rozumie z profilami X-rite. Oprogramowanie i1Profiler generuje dwie wersje profili do wyboru - 2, oraz 4, która jest bardziej zaawansowana, ale właśnie dotychczas Windows jej nie kuma do końca i stąd problemy z wyświetlaniem zdjęć w natywnej przeglądarce (co ciekawe, po uruchomieniu slideshow, zdjęcia wyświetlane są już poprawnie ).
    Lekarstwem na ten problem jest używanie profili x-rite w wersji 2 - wtedy zdjęcia wyświetlają się normalnie również w windowsowej przeglądarce, tak więc do wyboru jest albo używanie najnowszej wersji profilu i odpuszczenie sobie windowsowej przeglądarki obrazów, albo używanie profili w wersji 2.

Wygenerowałem sobie profil v.2 i różnica pomiędzy wygenerowaną wcześniej v.4 co prawda daje się zauważyć przy przełączaniu, ale jest tak subtelna, że dla mnie pomijalna, więc zostawiłem v.2 i mam spokój.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów