Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 104

Wątek: Forum sprzętowe i nic poza tym?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    ojojoj... poczytaj sobie posty Viteza na tematy techniczne - ruchu generowanego na forum itp. chyba że masz za 300zł na rok dedykowany - osobny - serwer z szybkimi dyskami, parunastoma Gb RAMu (na bazę danych na której można założyć dużo indexów które zmieszczą się w RAMie - to do uwag o wyszukiwarce), łącze około 40-50Mbit "do zapchania" no i transfer miesięczy bez limitów (bo o ile pamiętam mówimy o kilkuset gigabajtach w skali miesiąca), aha - zapomniałem o zapasowej maszynie i backupach itp.- i czy to możesz zaoferować za 300zł rocznie? dziwne bo jakoś inni prowajderzy złośliwie chyba chcą za takie rzeczy kilka razy więcej (i to miesięcznie a nie roczne)..
    jak na powyższe odpowiedź brzmi "TAK" to pewnie właściciel forum byłby zainteresowany..
    Nie czytałem żadnych postów o ruchu na forum, ale jeśli faktycznie jest taki wielki, to skąd ta "bieda"? I tak zamieszczacie reklamy i tak, więc nie lepiej zamieszczać je za większe pieniądze? Możliwości nie brakuje szczególnie w tej branży.

Jeśli podrzędny portalik, który przedstawiłem w poście powyżej generuje ruch taki , i zarabia bez problemu na siebie, hosting, rozwój, moderatorów, pracowników innych działów (a nikt tam charytatywnie nie pracuje) i jeszcze z własnej kasy sponsoruje "fotkę miesiąca" i jeszcze jeden konkurs foto (nie zamieszczając ogromu banerów i nie mając sponsora), to jakie dopiero możliwości daje takie wielkie forum jak TO?

Myślicie, że nie byłoby chętnych sklepów ze sprzętem foto, które za sam podpis pod konkursem: "Nagrodę w konkursie na foto miesiąca ufundował sklep xxx" nie zasponsorowałoby atrakcyjnej nagrody?
    Ostatnio edytowane przez Janek1977 ; 23-08-2011 o 01:48
    D3

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Osobiście jestem zdania, że lepiej aby świat stał w miejscu niż miałby się cofnąć co pewnie będzie wielce prawdopodobne jeśli weźmie się za to micles. Pomysły ma może i dobre ale zapał słomiany. Obserwuje sobie różne strony i portale internetowe podpatrując różne rozwiązania. I nie są to portale fotograficzne bo te są dość ubogie z powyżej wymienianych powodów. Niektóre z nich są bardzo ciekawe i można by je adoptować do celów fotograficznych. Niestety marnie się znam na komputerach i każdy krok to dla mnie wydatek kilkuset złotych i nie zawsze przynosi zamierzony skutek Te sto złotych to może i dobry pomysł. Tyle, że nie od sponsora ani właściciela forum czy portalu.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Osobiście jestem zdania, że lepiej aby świat stał w miejscu niż miałby się cofnąć co pewnie będzie wielce prawdopodobne jeśli weźmie się za to micles. Pomysły ma może i dobre ale zapał słomiany.

No ale właśnie o te pomysły chodzi. Nie każdy pomysł miclesa (i nie tylko jego) musi być przecież genialny, nie każdy wdrożony, ale warto je chociaż przeanalizować, a nie tylko narzekać, że tego się nie da, to jest głupie, a to bez sensu, a tu jest za drogo.

Z doświadczenia swojego (i nie tylko swojego) wiem, że najtrudniej jest serwis czy forum "rozbujać" , zachęcić do niego użytkowników. Canon-board jest na dzień dzisiejszy tak "rozbujane", że ciężko byłoby je zatrzymać nawet na siłę. Dlatego twierdzę, że jeżeli czegoś w tym forum brakuje, to właśnie człowieka lub ludzi z głową pełną świeżych pomysłów które dadzą jego użytkownikom i pracownikom 99% satysfakcji.
    Ostatnio edytowane przez Janek1977 ; 23-08-2011 o 01:42
    D3

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Zachęcanie nie jest dobrym pomysłem ponieważ budzi podejrzenia i ludzie szukają ukrytego haczyka. Według mnie CB jest starzejącym się forum a „dowody” miclesa są tylko tego potwierdzeniem. Takie forum (nie jako CB mam na myśli stare forum) ma określoną opinię w sieci i trudno ją będzie zmienić. Ludzie nie czytają codziennie regulaminu i mają w pamięci, że można publikować małe zdjęcia. Informacja o możliwości publikacji większych zdjęć mogłaby się pojawić na pasku lub banerze. Uwaga! Itd.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janek1977 Zobacz posta
    Nie czytałem żadnych postów o ruchu na forum
    Postów o wyszukiwarce też nie czytałeś (w skrócie - nie jest zepsuta, tylko działa na tyle, na ile aktualny silnik i możliwości serwera pojemność/transfer/koszta nam pozwalają), stąd Twoje błędne przekonania. Ale widząc podejście "jawiemlepiej" macham ręką. Wiedz sobie lepiej. Ja mam ważniejsze rzeczy na głowie na które mogę zużywać swój cenny czas, niż na użeranie się z wszystkowiedzącymi.

Może Fomag tu zajrzy, poczyta, może rozwieje Twoje wszystkowiedztwo konkretnymi liczbami, a może nie. Finanse i reklamy na forum znam tylko od strony szacunkowej i technicznej, stąd umywam ręce i nie zagłębiam się w przeciąganie liny.
    Ostatnio edytowane przez Vitez ; 23-08-2011 o 05:52

Właściciel forum Awatar fomag
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

No ale właśnie o te pomysły chodzi. Nie każdy pomysł miclesa (i nie tylko jego) musi być przecież genialny, nie każdy wdrożony, ale warto je chociaż przeanalizować, a nie tylko narzekać, że tego się nie da, to jest głupie, a to bez sensu, a tu jest za drogo.
    Proszę mi wierzyć, że czytam to ja i moderatorzy. Jeśli ja nie doczytam to Vitez czy moderatorzy dadzą mi znać, że tu pojawiają się. Co więcej, wszystkie przynajmniej potencjalnie sensowne są zapisywane, następnie po analizie przypisywane do budowanego od miesięcy planu rozwoju forum.

Cytat Zamieszczone przez Janek1977
    Z doświadczenia swojego (i nie tylko swojego) wiem, że najtrudniej jest serwis czy forum "rozbujać" , zachęcić do niego użytkowników. Canon-board jest na dzień dzisiejszy tak "rozbujane", że ciężko byłoby je zatrzymać nawet na siłę. Dlatego twierdzę, że jeżeli czegoś w tym forum brakuje, to właśnie człowieka lub ludzi z głową pełną świeżych pomysłów które dadzą jego użytkownikom i pracownikom 99% satysfakcji.
    Canon-board ma spadające statystyki i to od 2 lat. Zostało przez poprzedniego właściciela strasznie zapuszczone i pozostawione samo sobie. To jest poważne zagrożenie, wystarczy nic nie robić a samo się zatrzyma za 3 lata.

Zapewniam, że nad rozwojem forum myśli intensywnie co najmniej jedna osoba, która ma dużo większą motywację niż standardowy użytkownik. Pomysłów jest tak dużo, że spokojnie 1 kartka A4 w punktach zostanie zapełniona. Ale co z tego? Trzeba je zrealizować, a do tego potrzebne są zasoby, zarówno ludzkie jak pieniądze i czas. Same pomysły nie wystarczą.

Dam kilka przykładowych pomysłów: zlot użytkowników forum (nic oryginalnego, ale trzeba zorganizować, samo się nie zrobi), może uda się jeszcze pierwsze próbne w tym roku, dedykowany system galerii, płatne ogłoszenia w Giełda, konta VIP (płatne, bez reklam, duże limity i inne 'benefity'), kursy techniki fotografowania, ocena merytoryczna zdjęć przez znane nazwiska fotograficzne, udział serwisu ul. Żytnia na forum (już dogadane, lada chwila dam więcej szczegółów) poprzez odpowiedzi na pytania techniczne /nie dot. konkretnych napraw/ itp.

Pierwsza rzecz nad którą teraz Vitez siedzi to upgrade forum do 4.1.5 i zmiana hostingu (bo nas wyrzucają z tego co teraz, za dużo zjadamy zasobów, jesteśmy zbyt wymagający). Wtedy będziemy zmieniać graficznie stronę, uatrakcyjniać itd. Wierzcie mi, od tego mam dobrych ludzi i sfinansuję to z własnej kieszeni (bo zanim reklamy zaczną przynosić coś więcej to jeszcze trochę minie).

Tak przy okazji... forum nie ma pracowników... ma tak śmieszne przychody, że nie wystarczyłoby na kilka nagród w konkursie na fotkę miesiąca... ale znajdziemy sponsorów.
    Niedługo będzie dedykowana osoba na kawałek etatu do zajmowania się forum i poszukiwania chętnych reklamodawców, ale to jeszcze chwilę.... i mam na dzieję, że zarobi na te swoje pół etatu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Ja mam ważniejsze rzeczy na głowie na które mogę zużywać swój cenny czas, niż na użeranie się z wszystkowiedzącymi.
    A kto każe Ci się "użerać"? Może zmień podejście i zacznij z ludźmi rozmawiać. To nic trudnego, już nawet panie w ZUS-ie i US zmieniły swoje podejście do ludzi ;-)

Pozdro
    D3

Uzależniony
    Miasto
    Namysłów/Wrocław

Domyślnie

Miałem kiedys własne forum. Da się dogadac z firmamy z branzy, duzo rzeczy sie da, jednak potrzeba na to sporo czasu. Ze swojej strony bardzo kibicuję nowemu właścicielowi i według mnie zamiast narzekać jak micles moze lepiej mu pomóc?? By coś zrobić z głową potrzeba wiele czasu, a widac ze fomag chce zrobić to z głową!

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
    zamiast narzekać jak micles moze lepiej mu pomóc??
    W jaki inny sposób, niż zwracanie uwagi na to co wg mnie jest słabe i wymyślaniu pomysłów, co do których nie mam nawet 10% pewności, że się przyjmą, bo nie mam doświadczenia w nawet_nie_wiem_jak_się_nazywa_taka_dziedzina_nauk i_która_zajmuje_się_wdrażaniem_nowości_do_syst emów_internetowych_przeznaczonych_dla_społeczno ci?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A kto każe Ci się "użerać"? Może zmień podejście i zacznij z ludźmi rozmawiać. To nic trudnego, już nawet panie w ZUS-ie i US zmieniły swoje podejście do ludzi ;-)

Pozdro
    Z ludźmi, którzy chcą rozmawiać da się rozmawiać. Z ludźmi, którzy chcą tylko zaprezentować swój punkt widzenia bo i tak wiedzą lepiej, nie da się rozmawiać i szkoda czasu na próby.

Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów