Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Zmniejszanie zdjęć na potrzeby www, a jakość ?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez latant Zobacz posta
    A co w sytuacji gdy mam zdjęcia obrobione i podostrzone do oglądania w pełnej rozdzielczości i później chcę wrzucić do sieci.
    Na stronie umieszczę mały rozmiar zdjęcia z możliwością wyświetlenia (link) na pełny ekran, czyli dwa różne zdjęcia.
    Zgodnie z tym co zostało napisane wcześniej muszę od początku zdjęcia obrabiać pod kątem sieci na mały obrazek i duży, czy jest jakiś sposób na skróty?
    W "pełnej rozdzielczości" to jest w jakiej. Monitory mają z reguły nie więcej niż 1920x1200 więc robienie większych niż ekran zupełnie nie ma sensu. Chyba, że ktoś lubi oglądać 100% co też jest bujdą na resorach bo jpg jest skompresowany i tak naprawdę żadnych 100% nie oglądamy. Te 1920 to też więcej niż dużo. Zdjęcia są przy wyświetlaniu zmniejszane przez wyświetlający je program, z reguły ten program też wyostrza po zmniejszeniu. Oglądamy potem coś w pomniejszeniu np. 73.3% - bezsensu. To jest dość szeroki problem bo chyba nikt nie wie na jakim monitorze, z jaką rozdzielczością zdjęcie będzie finalnie oglądane.

Nie ma dróg "na skróty" choć w większości przypadków zmniejszenie z 6000x4000 do 800x600 jest bezbolesne i nawet ostrzyć nie trzeba. Każde zdjęcie jest inne a obwódki od przeostrzeń wyglądają wyjątkowo paskudnie.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 23-08-2011 o 10:00

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    Skoro obrabiasz w LR to moim zdaniem kolejnosc taka:

1) obrobka na rawie (ewentualnie jpg full res)
    2) wyostrzenie w LR (to przy opcjach wyostrzenia i odszumiania)
    3) export z opcja: resize na dluzszym boku xxx px + sharpen for web, tez w opcjach exportu

Dzieki temu zalatwiasz wszystko w LR. Dodatkowo jesli stosujesz znak wodny, to w LR tez jest mozliwosc dodania go automatycznie przy exporcie
    Dzisiaj spróbowałem twój sposób i jest naprawdę dobrze. Tak jak napisałeś wszystko robi się przy eksporcie. Już wcześniej eksportując zmniejszałem tam rozmiar zdjęcia ale przyznam, że opcję wyostrzania zawsze pomijałem. Jednak teraz rzeczywiście jest przydatna i do tego jeszcze można wybrać 3 stopnie ostrości tak więc po zmniejszeniu automatycznie zdjęcie można wyostrzyć.

Dziękuję i będę z ciekawości próbował też innych sposobów. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Nie wiem jak teraz, ale z tego co słyszałem, czytałem, wiem, LR nie jest dobrym narzędziem do ostrzenia. Przynajmniej ja w LR mam zaznaczone opcje ostrzenia na zero, zarówno przy obróbce, jak i przy eksporcie, natomiast w PS obowiązkowy tryb postępowania mam następujący:
    1. do 16 bit
    2. Ostrzenie wstępne: unsharpmask 300 / 0,3 / 0
    3. Obróbka zasadnicza
    4. Zmniejszenie docelowe do netu
    5. Ostrzenie zasadnicze (sposobem Janusza Body lub inteligentne ostrzenie)
    6. Do 8 bit i sRGB
    7. Zapisz, zamknij

W przypadku przygotowania do druku
    4. Zmniejszenie do rozmiaru wydruku
    5. Ostrzenie zasadnicze (sposobem Janusza Body)
    6. Ostrzenie do druku (plik wygląda na przeostrzony przy 100% jest ok przy 25% a więc i przy wydruku)
    7. Do 8 bit i profilu papieru.
    8. Zapisz zamknij
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Początki nałogu

Domyślnie

Sprawdziłem w LR zmniejszanie zdjęć + wyostrzanie (opcja przy eksporcie) na potrzeby www, wcześniej wyostrzonych zdjęć też w LR (opcja wyostrzanie i odszumianie) i nie zauważyłem negatywnych objawów, zrobiłem to dla różnych wielkości obrazka.
    CMEHA - reszta to upgrade

Domyślnie Odp: Zmniejszanie zdjęć na potrzeby www, a jakość ?

Cytat Zamieszczone przez piszczal Zobacz posta
    Nie wiem jak teraz, ale z tego co słyszałem, czytałem, wiem, LR nie jest dobrym narzędziem do ostrzenia. Przynajmniej ja w LR mam zaznaczone opcje ostrzenia na zero, zarówno przy obróbce, jak i przy eksporcie, natomiast w PS obowiązkowy tryb postępowania mam następujący:
    1. do 16 bit
    2. Ostrzenie wstępne: unsharpmask 300 / 0,3 / 0
    3. Obróbka zasadnicza
    4. Zmniejszenie docelowe do netu
    5. Ostrzenie zasadnicze (sposobem Janusza Body lub inteligentne ostrzenie)
    6. Do 8 bit i sRGB
    7. Zapisz, zamknij

W przypadku przygotowania do druku
    4. Zmniejszenie do rozmiaru wydruku
    5. Ostrzenie zasadnicze (sposobem Janusza Body)
    6. Ostrzenie do druku (plik wygląda na przeostrzony przy 100% jest ok przy 25% a więc i przy wydruku)
    7. Do 8 bit i profilu papieru.
    8. Zapisz zamknij
    Przepraszam za odkopanie, ale mam pytanie w którym miejscu wcisnąć odszumianie, jeśli zdjęcie było robione na wysokim iso? Do tej pory używałem modułu odszumiania z ACR, ale może wg was są do tego lepsze narzędzia?

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów