Pokaż wyniki od 1 do 10 z 52

Wątek: Tamron 17-50 2.8 VC Bardzo proszę o ocenę ostrości.

Widok wątkowy

Domyślnie

Mogę powiedzieć, że ostatecznie jestem zadowolony z tego obiektywu ,ale kosztowało mnie to trochę nerwów i wymieniania. Tak jak pisałem wcześniej odmieniałem go kilka razy i testowałem kilka sztuk i dopiera czarta sztuka trafiła się taka którą zostawiłem.
    Każda z trzech poprzednich sztuk miała coś innego co było dla mnie nieakceptowalne. Pierwsza ogólnie na 2.8 była mydlana, kolejne dwie problemy z FF BF i to tego typu że na 17mm w jedna strona a na 50mm w drugą wiec mikro regulacja nie wchodziła w grę zresztą z tego co wiem mikro regulacja sprawdza się tylko w stałkach.
    Sztuka którą zostawiłem ogólnie jak dla mnie jest ok, czyli mogę powiedzieć, że jest to całkiem przyzwoity optycznie jasny obiektyw z całkowicie używalnym 2.8 i do tego ze stabilizacja, może nie jakaś genialną ale która czasami się przydaje nawet w jasnym obiektywie ( przynajmniej mi ), oczywiście focus nie nadaje się do fotografowania rzeczy które się szybko przemieszczają, bo demonem prędkości nie jest, ale ogólnie sobie radzi. Jeżeli chodzi o konstrukcje to jest dość solidna, może nie pancerna ale jak się normalnie szanuje sprzęt to raczej się z nim nic nie stanie. Mam go już jakiś czas i nic się z nim złego nie dzieje, wcześniej miałem też chyba ze trzy lata wersje bez stabilizacji i tez nic złego się z nią nie działo, kolega też ma tamrona i też nie narzeka.

Tak więc podsumowując :

Jeżeli za pierwszym razem trafił bym dobrą sztukę to złego słowa bym o tamronie nie powiedział, bo owszem nie jest taki super jak canon 17-55 który jest zwyczajnie lepszy, ładniej rysuje ma ładniejsze kolory szybszy focus ale jest ponad 2 razy droższy a nie jest 2 razy lepszy.
    Patrząc więc przez pryzmat ceny to jak dla mnie jedyną wadą tamrona jest słaba powtarzalność egzemplarzy, wiec trzeba się po prostu liczyć z tym, że trzeba przebierać w sztukach i szukać jak najlepszej lub poszarpać się z wysyłaniem do kalibracji z lepszymi bądź gorszymi skutkami!

P.S Ogólnie kiedyś nie dowierzałem że mogą być aż takie różnice miedzy egzemplarzami dopóki sam tego nie doświadczyłem.
    W którymś z numerów dfv zrobili test wlanie tych tamronów który ten rozrzut potwierdził !

pozdrawiam...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez ssaku Zobacz posta
    Jak to tak wszystko czytam to wychodzi na to ze standardowy kit 18-55 dołączany do body jest nie taki najgorszy ? jak się ma jakość tego obiektywu do standardowego kita bo ciut więcej on kosztuje a z tego co widzę ot problemów z nim co niemiara
    A jeżeli chodzi o porównanie z kitem to tak jak pisał pkoprowski to raczej nie da się tych szkieł porównać
    Ostatnio edytowane przez nuklon ; 29-02-2012 o 02:05 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów