Czesc!
Zainstalowalem niedawno nowy soft produkcji Wasji (E3kr111b71 z 16.06.2004) w canonie 300d. Nie rozumialem wiekszosci nowych funkcji, ale polskie tlumaczenie, znalezione w starych tematach tego forum sporo pomoglo, lecz nadal nastepujace kwestie pozostaja dla mnie niewyjasnione, albo nie za bardzo wiem z krorej strony je ugruzc:![]()
C.FN-04 Funkcje przycisków <spust migawski>/<przycisk *>
C.FN-05 Oswietlenie wspomagajace AF / wyzwalanie blysku
C.FN-06 Przyrost wartosci przy nastawach ekspozycji
C.FN-13 Dzialanie przycisku Assist
C.FN-14 Automatyczne oslabianie blysku dziennego
C.FN-16 Przesuwanie nastaw recznych w trybach Av oraz Tv
W c.fn-05 to spodziewalem sie ze chodzi tutaj o blyski lampy wspomagajace nastawianie AF w trudnych warunkach oswietleniowych, ale po kilku probach okazalo sie ze absolutnie nie.
Jezeli chodzi o c.fn-06 to skutek jest taki, ze przed zainstalowaniem nowego softu wskaznik doswietlenia ekspozycji (wg pomiaru swiatlomierz aparatu) byl widoczny niezaleznie od tego w jakiej pozycji sie go ustwilo, natomiast teraz widac go tylko przy pelnych pozycjach +-1 i +-2, aby byl widoczny non stop musze wlaczyc w c.fn-06 1:1/3-stop.
Poza tym nie rozumiem po co dodana jest funkcja: C.FN-07 Rejestracja punktu AF , skoro bez rosyjskiego softu funkcja ta tez jest dostepna. Wydaje mi sie ze C.FN-10 Podswietlanie aktywnego punktu AF , najzwyklej w swiecie nie dziala. Bylem lekko zdziwiony istnieniem i podobno aktywnym trybem funkcji C.FN-14 Automatyczne oslabianie blysku dziennego, która nowy soft pozwala tylko wylaczyc, poniewaz przed jego wgraniem robilem to manualnie, nie majac swiadomosci ze aparat korzystajac z tej funkcji "robi to sam" (wedlug mnie nie robi).Eos 300d nie ma przecisku assist ale słyszałem że mozna tą funkcje przepisac innemu przyciskowi?
Jeszcze jedno pytanie, wynikajace juz tylko z mojej skromnej wiedzy na ten temat. Jakie ma znaczenie ustawianie synchronizacji na 1 albo 2 kurtyne migawki?
Poza tym oczywiscie uwazam ze Wasia z kumplami odwalili kawal dobrej, profesjonalnej roboty i chwala im za to!!!
Zgóry dzieki za pomoc!!!