Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Jak przygotować się do zdjęć "spawania TIG" ?

Widok wątkowy

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szandor Zobacz posta
    .... Z uszkodzeniem wzroku to przesada, kilka sekund patrzenia na łuk wzroku nie zepsuje.
    Wiesz, zdarzyło mi się "leczyć" - czyli podawać środki znieczulające kilkudziesięciu spawaczom. Niby fachowcy, niby wiedzą czym grozi patrzenie w łuk a pod koniec dnia pracy przychodzili po ratunek. Z odległości mniejszej niż 2-3 metry kilka sekund wystarczy, żeby więcej nie oglądać tego najgorszego ze światów. Zdarzyło mi się też, przez mniej niż minutę, spawać bez długich rękawów i długich spodni - spawałem w krótkich spodenkach, ot tak "złapać spaw", "smarknąć". Spawałem w masce i rękawicach. Nie zużyłem nawet 20% elektrody. Wieczorem skóra na nogach wyglądała jak po całym dniu smażenia na polskiej plaży.

Promieniowanie UV ma bardzo dużą energię i bardzo destrukcyjny wpływ na "materię żywą". Patrzenie na spawających szyny tramwajowe z odległości 20 metrów przez kilka sekund jest bezpieczne. Z odległości 2 metrów jest po prostu zagrożeniem dla zdrowia. Dużym.

EDIT: jest dokładnie tak samo jak z lampą błyskową. Natężenie spada z kwadratem odległości :-)
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 16-08-2011 o 21:51

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uprawnienia umieszczania postów