Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Jak przygotować się do zdjęć "spawania TIG" ?

Mieszany widok

Domyślnie Jak przygotować się do zdjęć "spawania TIG" ?

Temat jest taki : znajomy poprosił mnie o wykonanie paru fotek, odnosnie usług jakie robi no i jest kwestia spawania TIG które trzeba obfocić.

On próbował już swoim jakimś aparatem nizszej klasy robic foty no i matryca padła bo żadnego filtra nie miał.

Pytanie do was brzmi - po pierwsze czy w ogóle można temu robić zdjęcia ?

Czy i jaki filtr trzeba zastosować zeby sie nic nie stało aparatowi ( 60D ) ??
    The Few. The Proud. The Prelude. - www.hondaprelude.pl
    Moje PF | C 60D | C 17-85 IS | C 50 1.8

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Zależy co to ma być. Jesli "ogólne plany" ze spawaczem to nic nie trzeba. Jeśli samo spawanie z bliska to dokładnie tak samo jak spawacz. Szybka spawalnicza lub filtr ND 3.0.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Nie sądzę żeby matryca mogła ulec uszkodzeniu (no chyba, że przy długotrwałym live view). Bardziej martw się o swoje oczy (naświetlone oczy mocno bolą).
    Właściwie przy niskim prądzie spawania to nawet filtr ND może być zbędny.
    A to będzie spawanie ręczne czy na automacie? Bo w drugim przypadku możesz ustawić aparat na statywie, ustawić ostrość a potem tylko wyzwalać migawkę (bezpieczniej dla oczu).
    Pytanie do was brzmi - po pierwsze czy w ogóle można temu robić zdjęcia ?
    Przez szybkę spawalniczą, nawet komórką się da

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysztofr Zobacz posta
    Nie sądzę żeby matryca mogła ulec uszkodzeniu (no chyba, że przy długotrwałym live view). Bardziej martw się o swoje oczy (naświetlone oczy mocno bolą).....
    Matryca działa, w pewnym stopniu, tak samo jak oczy i tak samo jak oczy może ulec uszkodzeniu. Nie trzeba długotrwałego LV - wystarczy parę zdjęć i jest po zawodach.

Promieniowanie UV z łuku spawalniczego powoduje oparzenia dna oka i właściwie nie ma na to lekarstwa. Tzw. "krople spawalnicze" do oczu to nic innego jak zwykły środek znieczulający gałkę oczną. To jest bardzo niebezpieczne i może prowadzić do trwałej ślepoty.

Szybka spawalnicza da mocny zafarb. Filtr ND 3.0 też trochę. Używałem dwóch różnych firm i każdy coś tam własnego dodawał, tyle że idzie to wyrównać profilem. Z szybką spawalniczą na pewno gorzej.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

W sklepach spawalniczych można kupić także filty UV - mają dokładnie takie same wymiary jak filtry ND. W zasadzie dopiero "kanapka" ND+UV zapewnia bezpieczeństwo dla wzroku.
    Pozdrawia Leopold
    Ostatnio edytowane przez leopold ; 16-08-2011 o 20:11

Początki nałogu Awatar luck1985
    Miasto
    Wlkp

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysztofr Zobacz posta
    Nie sądzę żeby matryca mogła ulec uszkodzeniu (no chyba, że przy długotrwałym live view).

Idz na jakas imprezke techno i zacznij robic foty- jak ten swietlny strumien zaswieci, to matryce masz do wymiany.

http://www.youtube.com/watch?v=5hMQ2...eature=related

http://www.youtube.com/watch?v=DNWiY...eature=related

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luck1985 Zobacz posta
    Idz na jakas imprezke techno i zacznij robic foty- jak ten swietlny strumien zaswieci, to matryce masz do wymiany.

http://www.youtube.com/watch?v=5hMQ2...eature=related

http://www.youtube.com/watch?v=DNWiY...eature=related
    To ze linki mi nie dzialaja to jedno. To ze kiedys widzialem jakis taki film gdzie laser uszkodzil matryce to drugie. Robilem zdjecia na roznych imprezach. Przewaznie drum n bass i dubstep. Laserow i wszelkiej masci wizualizacji swietlnych nie brakowalo nigdy. I jakos celujac nawet w te gigantyczne lasery nigdy nie uszkodzilem matrycy. Znajomi robili nikonami, canonami, pentaxami, i nigdy nie udalo sie uwalic matrycy. Co najwyzej przejarac kadr Co do zdjec spawalniczych. Spawalo sie to tu, to tam przy samochodach. Robilem tez jakies pstryki znajomym. Lustrzanka, jak i kompaktami, a nawet aparatami w telefonie ktore nie maja zadnej migawki, ochrony, niczego. I dalej wszystko dziala. Filmy tez nagrywalismy ze spawania. Ja bym polecil jedynie filtr UV na przednia soczewke i cos dla ochrony oczu. Jakies okulary uv protect (byle nie chinskie najtansze), na tyle mocne zeby zabic duzo swiatla, ale i na tyle slabe by widziec cokolwiek przez wizjer

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    To ze linki mi nie dzialaja to jedno. ......
    U mnie obydwa działają - coś masz nie tak u siebie.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    To ze kiedys widzialem jakis taki film gdzie laser uszkodzil matryce to drugie. Robilem zdjecia na roznych imprezach. Przewaznie drum n bass i dubstep. Laserow i wszelkiej masci wizualizacji swietlnych nie brakowalo nigdy. I jakos celujac nawet w te gigantyczne lasery nigdy nie uszkodzilem matrycy. Znajomi robili nikonami, canonami, pentaxami, i nigdy nie udalo sie uwalic matrycy.
    Pracowałem kiedyś 6 lat we Włoszech na bardzo dużej dyskotece, na której codziennie był pokaz laserów (podobno najmocniejszych w europie) i na pamiątkę robiłem im zdjęcia i filmy małpką Kodakiem. Laser centralnie w obiektyw i to przez dłuższą chwilę i nic - wszystko działa.

Co do spawania, to spawaczem nie jestem, ale tym bardziej coś człowieka "hipnotyzuje" jak ktoś spawa. Popatrzyłem sobie kiedyś zbyt długo bez zabezpieczenia, na spawanie mojego kolegi i efektem było coś, co znajomi fachowcy nazwali "piasek w oczach". Uczucie dokładnie takie jakby ktoś nasypał drobnego piasku do oczu od wewnętrznej strony - nie idzie spać ani nic robić - przechodzi następnego dnia - nie polecam!
    D3

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Domyślnie

Jak masz dostęp do filtra szarego, to chyba lepiej z nim.
    Szkła spawalnicze są najczęściej zielone jak cholera i nic poza monochromatycznym z tego nie zrobisz. Dokumentacja procesu spawania ok, ale barwnych wrażeń artystycznych nie będzie.

Dla uściślenia: nie robiłem spawania, fotografowałem kiedyś zaćmienie Słońca.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów