Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Astrofotografia przy 17mm

Domyślnie Astrofotografia przy 17mm

Witam. Mam problemy przy ustawianiu ostrości na gwiazdy, jak miałem jeszcze 1000D było dość prosto - włączałem LV x10 i elegancko można było ustawiać. W 5dmk1 niestety tej opcji już nie ma, próbowałem ustawiać ręcznie ale przy 17mm mija się to trochę z celem bo w wizjerze prawie ich nie widać. Próbowałem także ustawiać ostrość na księżyc ale to też się nie sprawdzało, po zrobieniu fotki testowej było nieostro po prostu. Jak sobie radzicie z ustawianiem ostrości na niebo? Macie jakieś pomysły?
    Myślałem nad matówką do precyzyjnego ostrzenia ale nie jestem pewien czy to by się sprawdziło, a nie chcę wyrzucić pieniędzy w błoto.

Bywalec

Domyślnie

A co dokładnie rozumiesz przez astrofotografie? Przy zdjęciach z gwiazdami na niebie ostrzysz na nieskończoność, jeśli obiektyw nie ma skali to w domu jakoś sobie zaznaczyć nieskończoność i potem w plenerze ustawić.

Domyślnie

To była jedna z pierwszych rzeczy jaką próbowałem, wychodziło nieostro.

Domyślnie

No nie jest tak prosto jak myślisz - gwiazdy niestety nie mają ostrości na nieskończoność - a ciut wcześniej. Być może przy 17mm to nie jest jakiś większy problem z ustawieniem ostrości - ale na dłuższych ogniskowych rzeczywiście kłopot może być ogromny. Ja robię to tak.
    - Jeśli aparat ma LV to sprawa prosta jak drut - bo na ekranie przy maksymalnym powiększeniu można wyregulować idealnie.
    - Jeśli w body brak LV to ja podpinam aparat kabelkiem bezpośrednio do laptopa i po zrobieniu zdjęcia sprawdzam na laptopie czy ostrość dobra. Jeśli nie to koryguje delikatnie i tak aż do uzyskania zadowalających rezultatów. Jest parę programów do bezpośredniego wyświetlania zdjęcia na ekranie laptopa (choćby ten z płytki z zestawu).
    Nie jest to może zbyt komfortowy czy mobilny zestaw ale daje najlepsze efekty.

Jeśli ma być mobilnie i bez klamotów to jedyne wyjście po każdej klatce sprawdzać a maksymalnym powiększeniu na wyświetlaczu i ewentualnie korygować aż będzie dobrze.

Jak będziesz miał jakąś fotkę to pochwal się
    Marcin

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Znacznik nieskończonośc na skali obiektywu ma świadomie ustawioną przez producenta niedokładnośc.Wynika ona z potrzeby kompensowania różnej temperatury w jakiej znajdzie sie obiektyw.Dlatego ostrość na nieskończoności jest w zimę lub lato gdzieś obok znacznika.Najlepiej skorzystać z pojęcia odległosci hiperfokalnej i złapać niebo w GO.Lub bracketing ustawien w okolicach znacznika .

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

wydaje mi się, że da radę nastawić ostrość środkowym na którąś z gwiazd, a potem wyłączyć AF i zapomnieć o problemie
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Domyślnie

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, dzisiaj i tak nie będę miał okazji nic z podanych propozycji przetestować - niebo zachmurzyło się jak na złość.

@airhead Próbowałem też, nawet na najjaśniejszej autofocus nie dawał rady.

@simarik Osobiście uważam że na dłuższych ogniskowych jest znacznie łatwiej ustawić ostrość, przy 70 mm można elegancko ostrzyć ręcznie na oko.

Jak się rozchmurzy niebo i uda mi się zrobić coś ładnego to wrzucę fotki.

Znalazłem jeszcze ciekawy program, jednak fakt że działa na małej ilości smartfonów z androidem..., ale dla posiadaczy sgs'a II - czemu nie.Link
    Ostatnio edytowane przez pfkusu ; 17-08-2011 o 01:59

Uzależniony

Domyślnie

Mnie to fotografowanie gwiazd bardzo nie kręci, ale raz się ustawiłem na drogę mleczną.
    Pkt 9 regulaminu forum
    Ostrość ustawiłem gdzieś na to drzewo mniej więcej.
    24mm f/2.8 15s iso4000
    przy 17mm@f/4 masz hiperfocalną od 2,5m
    Ustraw ostrość na coś co jest dalej niż 2,5m i gwiazdy będą ostre. No i czas nie dłużej niż 35s ale to pewnie wiesz

No i radze naprawde daleko odjechac od jakiej kolwiek wsi lub miasta.
    Nic nie widziałem w tej okolicy, poza gwiazdami i świetlkiami, a na zdjęciu światła z miasta dotarły.
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 18-08-2011 o 09:33

Domyślnie

@rOOmak - Niezłe zdjęcie.

Jeśli do nocy utrzyma się taka pogoda jak teraz będę mógł spróbować wg. tego co mówisz.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów