Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Astrofotografia przy 17mm

Mieszany widok

Domyślnie Astrofotografia przy 17mm

Witam. Mam problemy przy ustawianiu ostrości na gwiazdy, jak miałem jeszcze 1000D było dość prosto - włączałem LV x10 i elegancko można było ustawiać. W 5dmk1 niestety tej opcji już nie ma, próbowałem ustawiać ręcznie ale przy 17mm mija się to trochę z celem bo w wizjerze prawie ich nie widać. Próbowałem także ustawiać ostrość na księżyc ale to też się nie sprawdzało, po zrobieniu fotki testowej było nieostro po prostu. Jak sobie radzicie z ustawianiem ostrości na niebo? Macie jakieś pomysły?
    Myślałem nad matówką do precyzyjnego ostrzenia ale nie jestem pewien czy to by się sprawdziło, a nie chcę wyrzucić pieniędzy w błoto.

Bywalec

Domyślnie

A co dokładnie rozumiesz przez astrofotografie? Przy zdjęciach z gwiazdami na niebie ostrzysz na nieskończoność, jeśli obiektyw nie ma skali to w domu jakoś sobie zaznaczyć nieskończoność i potem w plenerze ustawić.

Domyślnie

To była jedna z pierwszych rzeczy jaką próbowałem, wychodziło nieostro.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Znacznik nieskończonośc na skali obiektywu ma świadomie ustawioną przez producenta niedokładnośc.Wynika ona z potrzeby kompensowania różnej temperatury w jakiej znajdzie sie obiektyw.Dlatego ostrość na nieskończoności jest w zimę lub lato gdzieś obok znacznika.Najlepiej skorzystać z pojęcia odległosci hiperfokalnej i złapać niebo w GO.Lub bracketing ustawien w okolicach znacznika .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Znacznik nieskończonośc na skali obiektywu ma świadomie ustawioną przez producenta niedokładnośc.Wynika ona z potrzeby kompensowania różnej temperatury w jakiej znajdzie sie obiektyw.
    Po czasie naszło mnie takie pytanie... masz może informacje jaka jest więc temperatura wzorcowa dla obiektywów? Tzn biorąc pod uwage to co napisałeś - w jakiej temp. nieskończoność wypada rzeczywiście na znaczniku?
    6d - s 35 1.4 a - c 85 1.8 - t 16-28 2.8 - 430ex ii - yn 560 iii - s nx 10 - s nx 30 2.0
    past: 5d - 40d - 20d - c 28 1.8 - c 35 2.0 - c 17-40 4.0 l - t 90 2.8 vc - c 70-210 3.5-4.5 - t 17-50 2.8 - t 17-35 2.8-4.0

Paweł Postaleniec fotoBLOG

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pelson Zobacz posta
    Po czasie naszło mnie takie pytanie... masz może informacje jaka jest więc temperatura wzorcowa dla obiektywów? Tzn biorąc pod uwage to co napisałeś - w jakiej temp. nieskończoność wypada rzeczywiście na znaczniku?
    Niezależnie od temperatury i tego, gdzie ta kreseczka się znajduje, trzeba pamiętać, że różne długości fal świetlnych różnie się załamują. Zatem nieskończoność będzie w innym miejscu dla czerwieni, inna dla niebieskiego, inna dla fioletu i jeszcze inna dla UV. Nie ma jedynego właściwego ustawienia.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Oczywiscie prawa optyki także istnieją.Niemniej oczekiwanie ze nastawimy na szkle 100,200 czy nieskonczonosc jest nierealne ze wzgledów konstrukcyjnych równiez
    .Przy duzych odległosciach szczególnie.

Domyślnie

No nie jest tak prosto jak myślisz - gwiazdy niestety nie mają ostrości na nieskończoność - a ciut wcześniej. Być może przy 17mm to nie jest jakiś większy problem z ustawieniem ostrości - ale na dłuższych ogniskowych rzeczywiście kłopot może być ogromny. Ja robię to tak.
    - Jeśli aparat ma LV to sprawa prosta jak drut - bo na ekranie przy maksymalnym powiększeniu można wyregulować idealnie.
    - Jeśli w body brak LV to ja podpinam aparat kabelkiem bezpośrednio do laptopa i po zrobieniu zdjęcia sprawdzam na laptopie czy ostrość dobra. Jeśli nie to koryguje delikatnie i tak aż do uzyskania zadowalających rezultatów. Jest parę programów do bezpośredniego wyświetlania zdjęcia na ekranie laptopa (choćby ten z płytki z zestawu).
    Nie jest to może zbyt komfortowy czy mobilny zestaw ale daje najlepsze efekty.

Jeśli ma być mobilnie i bez klamotów to jedyne wyjście po każdej klatce sprawdzać a maksymalnym powiększeniu na wyświetlaczu i ewentualnie korygować aż będzie dobrze.

Jak będziesz miał jakąś fotkę to pochwal się
    Marcin

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

wydaje mi się, że da radę nastawić ostrość środkowym na którąś z gwiazd, a potem wyłączyć AF i zapomnieć o problemie
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Domyślnie

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, dzisiaj i tak nie będę miał okazji nic z podanych propozycji przetestować - niebo zachmurzyło się jak na złość.

@airhead Próbowałem też, nawet na najjaśniejszej autofocus nie dawał rady.

@simarik Osobiście uważam że na dłuższych ogniskowych jest znacznie łatwiej ustawić ostrość, przy 70 mm można elegancko ostrzyć ręcznie na oko.

Jak się rozchmurzy niebo i uda mi się zrobić coś ładnego to wrzucę fotki.

Znalazłem jeszcze ciekawy program, jednak fakt że działa na małej ilości smartfonów z androidem..., ale dla posiadaczy sgs'a II - czemu nie.Link
    Ostatnio edytowane przez pfkusu ; 17-08-2011 o 01:59

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów