Strona 7 z 15 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 143

Wątek: Fotostrada-allegro,UOKiK

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez namoamo Zobacz posta
    Jasne Kolaj, calkowicie sie z Tobą zgadzam. Ale aukcja ktorej się temat tyczy takim przykladem nie jest.
    Prawdopodobnie tak, przynajmniej w momencie dokonywania zakupu na Allegro. Natomiast, tak jak pisze Janusz, czy skoro wyjaśniło się, że jednak była to pomyłka (wyobrażam sobie scenariusz, jak mogło do niej dojść), to czy obecne domaganie się wydania towaru nie jest takim żerowaniem na pomyłce?

Ja wiem, pojawią się argumenty, że od takiego myślenia tylko krok od zalegalizowania wycofywania się sprzedawców z każdej transakcji, ale tak czysto po ludzku, czy nie byłoby zachowaniem przyzwoitym w takiej sytuacji odstąpić od tego domagania się? Zresztą nabywca ma prawo w ciągu 10 dni się wycofać bez jakiegokolwiek, sprzedawcy nie przysługuje takie prawo. Jest to dość niesymetryczne, prawda?
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Ten "brak symetrii" jest akurat uzasadniony...
    Chociaż jak wiemy niejednemu sprzedawcy trudno jest się z tym pogodzić.

Bywalec Awatar DarekB
    Miasto
    Działdowo

Domyślnie

IMHO wszystko jest tak jak opisuje Cichy, który, ze względu na swoje zajęcie, mógłby być rzecznikiem drugiej strony.
    Abstrahując od sprzętu foto... ostatnio miałem konieczność zakupienia lodówki i w jednym ze sklepów znalazłem interesujący mnie model, który był o 500zł tańszy niż w pozostałych sklepach.
    No i jakoś nie czuje się hieną ;-)
    Oczywiście można również robić tak jak w reklamie Plusa... my możemy kupić drożej ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    [.]] Natomiast, tak jak pisze Janusz, czy skoro wyjaśniło się, że jednak była to pomyłka (wyobrażam sobie scenariusz, jak mogło do niej dojść), to czy obecne domaganie się wydania towaru nie jest takim żerowaniem na pomyłce?

[...]
    Sorry, ale skąd ta pewność, że to pomyłka? Bo jeśli chodzi o tłumaczenie sklepu to pewnie każdy sklep żerujący na klientach tak się tłumaczy.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Pamiętam temat jednego sklepu tu na forum, który wystawił jakąś eLkę za bardzo korzystną cenę i też się tłumaczył ze pomyłka. Tylko wtedy wszyscy byli zgodni że był to chwyt marketingowy.

Mnie szlag tarfia jak robię zakupy w hipermarkecie i przy kasie okazuje się że kilka towarów miało inną cenę niż podana na półce. Zawsze wyższą. Pomyłka sklepu..
    Nie dajmy się zwariować.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Ten "brak symetrii" jest akurat uzasadniony...
    Ja wiem, zgoda, przy czym wynika on z innych przesłanek niż te, które są przyczyną obecnej dyskusji.

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Sorry, ale skąd ta pewność, że to pomyłka? Bo jeśli chodzi o tłumaczenie sklepu to pewnie każdy sklep żerujący na klientach tak się tłumaczy.
    Pewność, jak pewność ale mam podstawy, żeby przypuszczać, że to jednak pomyłka na podstawie takich fragmentów pierwszego posta:

Aukcja była jedynie z opcją kup teraz za kwotę 3820 zł, sprzęt nowy nieużywany itd. [...]
    te same zestawy z obiektywem ale już w normalnej wtedy cenie - chyba 4750 zł.
    Nie śledzę dokładnie cen ale faktycznie wydaje mi się, że 3820 było typową ceną takiego zestawu z 600D, więc przypuszczenie o pomyłce wydaje się być wiarygodne.

Ponadto, z cytowanego fragmentu można wnioskować, że autor ma świadomość tego, jaka jest normalna cena.

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Tylko po co to ściemnianie z brakiem dostępności w tym samym czasie 60D i brakiem aukcji tego sprzedawcy z 60D w tym samym czasie?
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Tylko po co to ściemnianie z brakiem dostępności w tym samym czasie 60D i brakiem aukcji tego sprzedawcy z 60D w tym samym czasie?
    Nie wiem. Nie widziałem zresztą tej odpowiedzi w całości a tylko jej ogólny sens zrelacjonowany przez osobę, która w tej sprawie nie musi być obiektywna. Nie twierdzę, że jest to zacytowane kłamliwie (bo nie wiem) ale daleki jestem od wyciągania daleko idących sądów na podstawie takiej relacji.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

a ja mam wrażenie, że wszyscy zaczliśmy uprawiać jeden wielki OT...
    qwert wie jakie ma możliwosci - niech podejmuje deczyję co dalej, a dywagecaje o kwestiach moralności pozostawmy już w spokoju...
    prawo jest jakie jest, ludzie są jacy są tak naprawdę nie rozstrzygniemy jak bylo do końca :cool:

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    a ja mam wrażenie, że wszyscy zaczliśmy uprawiać jeden wielki OT...
    To nie jest OT. Cały czas gadamy o tej sprawie i o niczym innym. W końcu to forum, jakby nie patrzeć, dyskusyjne. A, że sprawy się potoczą zupełnie bez związku z tym, co sobie tutaj "ustalimy", to jasne.

Strona 7 z 15 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów