Strona 5 z 15 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 143

Wątek: Fotostrada-allegro,UOKiK

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Nowart - w tym wątku już udowodniono że nie 1000 zł. Z ciekawości zadzwoniłem do kolegi, który prowadzi sklep fotograficzny - powiedział ze jak dla mnie może mi sprzedać taki zestaw za 3.999 zł.
    Nie wiem jak u innych osób ale u mnie nazwanie kogoś hieną nie należy do komplementów. Nie wiem jak twórca wątku ale ja nie zastanawiam się widząc gdzieś cenę niższą niż "normalnie" czy aby nie była to pomyłka.
    Życie jest niestety brutalne i jeżeli ktoś popełni błąd to powinien za niego odpowiedzieć.

I proszę wszystkich którzy ganią kupowanie za niską cenę o udowodnienie mi, że za każdym razem gdy kupują coś poniżej "normalnej ceny", pierw pytają sprzedawcy czy aby to nie była pomyłka.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

ja się tam na słwo hiena nie obrażam, niemniej uważam, że trochę to nie na miejscu określenie jednak w tym przypadku, podkreślam, że w dalszym ciągu nie wiemy co kierowało sklepem, jak dla mnie w cale to nie wyglądało na ewidentna pomyłkę, tak jak pisali niektórzy wcześniej, tu nie chodzi o żaden błąd typu zero po przecinku, czy inna tego rodzaju oczywista pomyłka, cena owszem bardzo promocyjna, ale można było znaleźć podobne na te zestawy...

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    A ten wątek jest fantastycznym "dowodem w sprawie" dla... sklepu. Każdy sąd uniewinni... sklep oczywiście bo co z wątku wynika to niech sobie każdy sam odpowie ale raczej nie złe intencje sklepu... :-)
    Jeeezuu, Januszu, czy podejrzewasz, że pracownik lub właściciel sklepu będą mieli zarzuty oszustwa?

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Podchodzenie do sprawy od strony sprzedawcy, bo też się jest sprzedawcą jest nieobiektywne. Nigdy pewnie się nie dowiemy jakie do końca miał intencje sklep, aczkolwiek tym, którzy niezłomnie twierdzą, że ci biedni sprzedający są tak wyzyskiwani polecam przyjrzeć się stosowanym różnym chwytom przez sprzedających. Wtedy klient jest dobry.

Inna sprawa, że to nie pomyłka z przecinkiem w lewo oraz fakt, że sklep polubownie sprawy nie zamierza załatwiać. Kogo bardziej obarczać złą wolą wywnioskujcie sami.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Jeeezuu, Januszu, czy podejrzewasz, że pracownik lub właściciel sklepu będą mieli zarzuty oszustwa?
    Chyba mnie nie zrozumiałeś. :-) Ten wątek świadczy raczej o tym, że sporo osób wręcz namawia do wykorzystania błędu sklepu. Oczywiście mam wątpliwości czy był to błąd choć o chęci jakiegoś naciągactwa sklep raczej trudno posądzać. Ogólny ton wypowiedzi (poza kilkoma osobami) jest taki: "wykorzystaj błąd sklepu - jesteś na prawie". Mnie się to trochę kłóci z elementarną uczciwością. Wypowiedzi w wątku mogą być doskonałą obroną dla sklepu właśnie :-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Coś już napisał

Domyślnie

nie no sklep odpisał że mogą zaoferować samo body za 3450 :P albo z 18-55 za 3750

tematem jest to czy Wy mieliście takie przypadki, jak sobie radziliście i wasze opinie na takie tematy

aukcja wisiała kilka godzin więc czas na jej usunięcie był ;-) szkoda że sprzedawca nie chce tego polubownie załatwić, tylko się zarzeka że sprzętu nie ma, podczas gdy w sklepie i na allegro towar jest, więc nie wiem kto kogo tu moralnie DYMA

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Ależ ja się zgadzam, ale napisałes coś o uniewinnieniu. A innego zarzutu, nawet podencjalnego, jak oszustwo nie jestem w stanie sobie w tej sytuacji wyobrazić.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

(...)sporo osób wręcz namawia do wykorzystania błędu sklepu. Oczywiście mam wątpliwości czy był to błąd choć o chęci jakiegoś naciągactwa sklep raczej trudno posądzać. (...)
    tylko, że IMHO w tym przypadku na dwoje babka wróżyła jak to było i czy to był w ogóle błąd, swego czasu czytałem gdzieś artykuł o takich praktykach i przyciąganiu klientów właśnie takim promacjami, które potem okazaywały się błedem, tylko po to by przejrzały przu okazji pozostałą ofertę, niestety nie znajdę tu linka do artykułu, ale było to na jakimś portalu biznesowym i że właśnie UOKiK miał się temu bliżej przyjrzeć

Coś już napisał

Domyślnie

Chyba mnie nie zrozumiałeś. :-) Ten wątek świadczy raczej o tym, że sporo osób wręcz namawia do wykorzystania błędu sklepu. Oczywiście mam wątpliwości czy był to błąd choć o chęci jakiegoś naciągactwa sklep raczej trudno posądzać. Ogólny ton wypowiedzi (poza kilkoma osobami) jest taki: "wykorzystaj błąd sklepu - jesteś na prawie". Mnie się to trochę kłóci z elementarną uczciwością. Wypowiedzi w wątku mogą być doskonałą obroną dla sklepu właśnie :-)
    ten wątek nie namawia do wykorzystania błędu sklepu - bo nie ma mowy o jakimś błędzie sklepu, stanowisko sklepu jest takie że sprzętu nie mają i nie ma go dystrybutor Canon Polska to po pierwsze

po drugie, "wykorzystaj błąd sklepu - jesteś na prawie", tak ludzie znają swoje prawo a aukcja jest umową wiążącą, więc nie namawiają do wykorzystania błędu, a informują kupującego o regulaminie, prawie jakie obowiązuje w przypadku tego typu zakupów

jak zwykle interpretować każdy może po swojemu, prawnikiem nie jestem

zacytuje jeszcze tekst z linku ktory dałem wcześniej:

"Dorota Gulińska-Aleksiejuk, która reprezentowała w tamtej sprawie kupującego, mówi "Gazecie" o jeszcze innym przypadku, bliźniaczo podobnym do sprawy pani Grażyny. - Właśnie dostałam informację z sądu w Wieluniu. Mieliśmy tam sprawę o sprzedaży samochodu za 13 zł. I sąd uznał, że powództwo jest wniesione wadliwie. Orzekł bowiem, że pozew powinien dotyczyć wydania samochodu, a nie uznania przez sąd, czy została zawarta transakcja sprzedaży-kupna, bo ona została uznana za oczywistą - relacjonuje mec. Gulińska-Aleksiejuk."
    Ostatnio edytowane przez qwert ; 17-08-2011 o 09:02

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qwert Zobacz posta
    ....
    po drugie, "wykorzystaj błąd sklepu - jesteś na prawie", tak ludzie znają swoje prawo a aukcja jest umową wiążącą, więc nie namawiają do wykorzystania błędu, a informują kupującego o regulaminie, prawie jakie obowiązuje w przypadku tego typu zakupów ....

Napisałem, że mam wątpliwości czy był to błąd sklepu. Bo mam.

Ludzie znają swoje prawo? Tak. Aukcja jest umową wiążącą? Tak. Jest TYLKO JEDNO PYTANIE - jeśli to rzeczywiście był błąd to czy uczciwym jest wykorzystywanie tego błędu?

Mnie się zdarzyło, dawno temu, dostać podwójną wypłatę. Mogłem nie zwracać. Wystarczyło powiedzieć, że wydałem i zrobiłem to w "dobrej wierze", że wszystko było OK. Byłem na prawie. Kasę zwróciła by pewnie pani, która się pomyliła. Czy mógłbym uczciwie spojrzeć jej w oczy? Pieniądze zwróciłem, przecież nic nie straciłem! Pytanie: czy nie wykorzystując cudzego błędu coś tracisz czy może raczej zyskujesz?

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Strona 5 z 15 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów