Strona 4 z 15 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 143

Wątek: Fotostrada-allegro,UOKiK

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Domyślnie

czytam to i nie mogę sie nadziwić temu jak bardzo człowiek daleko jest w stanie się posunąć tylko dlatego żeby kupić taniej sprzęt,
    oczywiście wszyscy wiedzą że nie ma opcji żeby taki sprzęt ktoś sprzedawał w takiej cenie bo generalnie widać na aukcjach jak wyglada koszt takiego sprzętu.
    Ewidentnie sklep popełnił błąd podczas wystawiania aukcji, ale to chyba każdy tutaj wie i nie powie mi kupujący że "napewno mają 1000 zł marży to sobie mogą opuścić" , come on nie rób z siebie już takiej osoby...
    Wracając do sprawy, jesteś w stanie spowodować to że sprzedawca który wystawił towar będzie musial ponieść koszt w wysokości około 1000 zł albo i nawet zwolnienia z pracy tylko po to aby kupić ten sprzęt. Więcej tego jestes w stanie pozwać w sklep w wyniku czego dodatkowo mozesz go narazić na koszta, znając realia sklepów ze sprzętem foto powiem ci że pracownik nie zarabia tam miliardów.
    Walcz chłopie walcz tylko jak kiedyś tobie potknie się noga albo coś gorszego się wydarzy nie płacz że Polska to kraj hien i wyzyskiwaczy.
    Mówisz o zachodzie i sprzedawaniu towaru z uśmiechem, siedze tutaj i widzę ten uśmiech, pracownik popełnia bład uśmiecha się i sprzedaje towar bo tak musi i takie jest prawo, ale już tego co dzieje się "za kurtyną" nie widzisz, pracodawca wyciąga dość mocne konsekwencje wobec takiego pracownika, nie tylko musi ponieść koszta pomyłki ale również może zostać zwolniony dyscyplinarnie z powodu narażenia firmy na starty...
    Żałosne naprawde żałosne, jesteś w stanie zrobić wszystko wiedząc że to pomyłka, ale cóż ty się napewno nie mylisz. Generalnie jestem w tym momencie ze sklepem, bo autor wątku zachowuje się jak typowa hiena. Taką sprawe można rozwiązać w znacznie bardziej polubowny sposób, bo i tak wiesz że to była pomyłka ale co tam najlepiej UOKiK i temat na forum.Mówisz o zachodzie?tutaj ludzie naprawde potrafią być wyrozumiali i zrozumieć twój błąd. Chcesz do zachodu się upodabniać, trochę wyrozumiałości, jestem pewien że sklep potrafiłby z tobą się dogadać co do swojego rodzaju jakiejś ugody wzgledem pomyłki jednak ty napewno będziesz walczyć jak lew byle by tylko kupić ten sprzęt w cenie ktorą wylicytowałeś.
    Żałosne.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    tantal - w obronie swoich racji zagalopowałeś się niemalże na tereny klauzul niedozwolonych co jest zgoła inną sprawą. jestem w życiu codziennym również "klientem" i wiem w jakich czasach przyszło nam żyć ale rozmawiamy o dwóch różnych sprawach...
    każdy ma w tej sprawie swoje zdanie - Ty swoje, ja swoje. I na tym poprzestańmy
    Dzięki za owo "nieomalże" , doceń że w moich zapędach nie było drobnego druku. Zapewne chodzi o zorganizowany wyzysk błędu ? Cóż spieralibyśmy się tylko o proporcje- co jest właściwie wyjątkiem a co regułą :-D
    A hiena i tak jest obraźliwym epitetem w kontekście tego wątku.

Coś już napisał Awatar raaf
    Miasto
    3 City

Domyślnie

Mam takie pytanie:

- jak kupię coś powyżej ceny rynkowej ( bo oglądałem, bo dziecko kliknęło itp. ) to
    sprzedawca odpuści? Pewnie będą tacy sprzedawcy jak nowart i powiedzą aby uważać
    następnym razem co się robi, ale i będą tacy sprzedawcy co w 100% będą wykorzystają
    prawo. Wiadomo że im wyższa kwota to i "walka" o swoje bardziej zaciekła

Sprawa z obiektywami podobna, lecz nie taka sama. Tam brak zera a tu co........? naiwne tłumaczenie że nie 60 a 600 że zdjęcia pomylone, że nie sprzedajemy tego modelu, że w dystrybucji nie ma.Sprzedawca sam doprowadził do takiej sytuacji, i nie zamierza ponosić konsekwencji swojego błędu. Moim zdaniem jest to mocno nieprofesjonalne, bo co przeszkodzi tej firmie wycofywać się z innych transakcji, które nie poszły tak jak planowali

Co do stwierdzeń kolegi nowarta na temat "zlatujących się hien" - jak rozumiem kolega nowart powiedzmy zobaczy coś co zamierza kupić poniżej ceny rynkowej, to powiadomi sprzedawcę o tym że według niego ten towar powinien być sprzedawany drożej. A jak sprzedawca odpowie, że to jego sprawa po ile oferuje towar kolega nowart kupi u kogoś innego drożej?

Generalnie prócz stwierdzeń "lajf is brutal and full zasadzkas and kopas w ****s" wiadomym jest, że za błędy trzeba płacić.

Jeżeli z opisu aukcji wynika jednoznacznie co było i za ile oferowane to trzeba "przyjąć na klatę" i starać się nie popełnić tego błędu w przyszłości, albo zaproponować "pokojowe" rozwiązanie ja wiem..?? Np. "Pan dopłaci 500 my 500 bierzemy na siebie".

Pracuję w branży gdzie są klienci wystawiający towar w swoich sklepach często nie sprawdzając czy towar jest u dostawcy ( czasem nawet czy jest dalej produkowany ) Na szczęście jest tego coraz mniej.

A tak BTW swego czasu słuchałem w TOK FM audycji na temat handlu internetowego i padło ciekawe stwierdzenie jednego z gości, a mianowicie:

- jeśli kupimy coś w sklepie internetowym ( nie wiem czy aukcji ) i otrzymamy
    potwierdzenie przyjęcia do realizacji Naszego zamówienia z podanym terminem
    dostawy, transakcja z winy sklepu nie dojdzie do skutku to mamy prawo domagać się
    zwrotu różnicy w cenie jeśli byliśmy zmuszeni kupić ten sam towar drożej u innego
    sprzedawcy.

Może ktoś bardziej biegły się wypowie czy to stwierdzenie gościa w TOK FM trzyma się kupy?
    Ostatnio edytowane przez raaf ; 16-08-2011 o 23:30
    350d zagripiony +kit+70-300 APO DG Sigma, 17-50 Tamron +nadal brak umiejętności

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

dokładnie zgadzam się z kol. raaf - cena to nie była ewidentna pomyłka - typu że ktoś zapomniał dopisać zero czy przecinek źle postawił.. opis aukcji to był opis ewidentnie 60D - zdjęcie, opis sprzętu itp. różnica w cenie mogła wynikać z różnic kursowych czy paru innych rzeczy.. i właśnie tak jest - że jak to sprzedawca zarabia na marży to jest dobrze - jak ma zbójeckie marże to oczywiście też dobrze - tyle że dla niego dobrze.. a jak wystawia coś na aukcji na zasadzie kup teraz i to nie z "oczywistą pomyłką" - to sorry - płakać i płacić..
    zresztą - aukcja
    http://allegro.pl/canon-eos-60d-ef-s...687551184.html
    opis: CANON EOS 60D EF-S18-135IS. Aparat jest komletny, nowy - cena 3650 zł.. czyli taniej niż opisywana..
    kolejny http://allegro.pl/canon-eos-60d-18-1...733792599.html 4239 zł..
    różnica w stosunku do opisywanej aukcji nie powala..
    co do kol. "GalaktycznyMuczaczo" i innych piszących o hienach itp.
    personalnie do wątkotwórcy radzę zaniechać takich wycieczek..
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 16-08-2011 o 23:42
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uzależniony

Domyślnie

raaf - jak wspomniałem nie neguję tego pod względem formalno-prawnym. skoro system na to pozwala to możemy strzyc takich nieuważnych baranów przy samej skórce co wielu właśnie wykorzystuje aż do bólu.
    Ja to neguję w sensie moralnym. Jeśli najzwyczajniej w świecie , po zakupie w takiej niecodziennie okazyjnej cenie sprzedawca napisze uprzejmą wiadomość mówiącą w skrócie, iż "uprzejmie przeprasza ale cena była wynikiem błędu pracownika i czy byłbym uprzejmy odstąpić od zakupu" to oczywistym jest, że nawet bym się sekundy nie zastanawiał.
    Kwestia zasad i podejścia do drugiego człowieka - jeden z uśmiechem na ustach wyrwie z gardła sprzedawcy ostatnią złotóweczkę wiedząc, iż być może zapłaci za to sprzedawca, który nie dostanie połowy wynagrodzenia lub straci pracę, drugi wykaże zrozumienie dla kosztownej chwili nieuwagi.
    Oczywiście można do tego dorabiać rozmaite teorie - ja już swój pogląd na sprawę wyjaśniłem. Życzę zatem miłej nocy i z mojej strony Eot...

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Obawiam się Arturze że trochę niesprawiedliwie tu oceniasz wątkotwórcę czy raaf'a - różnica pomiędzy aukcjami to nie jest kwestia pensji sprzedawcy ani żadne tego typu ekstremum (typu jedno zero czy przecinek) tylko około 400 zł od "normalnej" ceny allegrowej.. więc będąc kupującym potraktowałbym to raczej jak okazję której szkoda przepuścić..
    a może było i tak (bo nie można tu mówić o "oczywistej omyłce") że aparat miał być sprzedany za tyle za ile był wystawiony ale po sprzedaży firma (sprzedawca, właściciel etc.) zorientowała się że można było wyrwać więcej i stąd stwierdzenie że to był błąd w wystawianiu aukcji..
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 17-08-2011 o 00:01
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Coś już napisał Awatar raaf
    Miasto
    3 City

Domyślnie

nowart - sytuacja prawna jest jasna, wina sklepu, pracownika. Co do moralności to dość delikatna materia i u każdego inna. Tu z opisu wynika, że sklep dogadywać się nie chciał. Zadowolił się dość naiwnym tłumaczeniem. Pracownik odpowiedzialny z ten temat, nawet jak nie sprzedadzą może z pracy wylecieć ( bo to nie pierwszy raz, bo cokolwiek )
    I co autor wątku ma mieć dylematy moralne nie mając na to wpływu? Sklep miał wpływ na to co robi i kupujący miał. Jedna ze stron popełniła błąd i sprawca tego błędu chce, aby kto inny go naprawiał ( odstępując od umowy )? Jak dla mnie słabo...... To jest ryzyko związane z handlem. Każdy z Nas popełnia błędy, sztuką jest się do nich przyznać, naprawić i zrobić wszystko aby ich nie popełniać w przyszłości. Ale jak napisałem wcześniej za błędy trzeba płacić i nic tego nie zmieni.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez GalaktycznyMuczaczo Zobacz posta
    Żałosne naprawde żałosne, jesteś w stanie zrobić wszystko wiedząc że to pomyłka, ale cóż ty się napewno nie mylisz. Generalnie jestem w tym momencie ze sklepem, bo autor wątku zachowuje się jak typowa hiena. Taką sprawe można rozwiązać w znacznie bardziej polubowny sposób, bo i tak wiesz że to była pomyłka ale co tam najlepiej UOKiK i temat na forum.Mówisz o zachodzie?tutaj ludzie naprawde potrafią być wyrozumiali i zrozumieć twój błąd. Chcesz do zachodu się upodabniać, trochę wyrozumiałości, jestem pewien że sklep potrafiłby z tobą się dogadać co do swojego rodzaju jakiejś ugody wzgledem pomyłki jednak ty napewno będziesz walczyć jak lew byle by tylko kupić ten sprzęt w cenie ktorą wylicytowałeś.
    Żałosne.
    Widzisz gdzieś w opisie sytuacji przedstawionej przez twórcę wątku aby sklep próbował się dogadywać i polubownie załatwić sprawę?
    Bo ferujesz, zaiste dość kategoryczne wyroki.
    Ostatnio edytowane przez raaf ; 17-08-2011 o 00:16 Powód: Automerged Doublepost
    350d zagripiony +kit+70-300 APO DG Sigma, 17-50 Tamron +nadal brak umiejętności

Miasto
    London

Domyślnie

każdy wie że to poprostu pomyłk, nieważne z jakiego błędu, czy to pracownik w pomocniku aukcji wgrał aukcję 60d a nie 600d, czy przez to ze popatrzyl i wpisal w tytule to co bylo w tresci aukcji a cene dał z 600d, naprawde niewazne, uwazam że za błędy trzeba płacić ale gdyby np zaplatą dla pracownika było pouczenie czy coś co naprawde nie przyspoży mu problemów finansowych bądź tego ze straci pracę ale generalnie wy jesteście w stanie wykorzystać błąd tylko dla własnego zysku nie ważne jakim kosztem, choćbyście mieli rodzinę diabłu oddac to najważniejsze że aparat tańszy w ręku jest, żądza pieniadzą, każdemu niewyrozumiałemu życzę z całego serca bardzo dużej pomyłki w wyniku której poniesie wielkie straty i wróci na forum z tematem "jak się z tego wywiązać" pozdrawiam, wypowiedziałem się w tym temacie wystarczająco, ale zaraz znajdzie sie napewno jakiś pan prawnik lub pani adwokat lub ktoś kto ma znajomego lub z rodziny w sądzie i napewno powie mu jak zrobić żeby tylko dowalić sprzedawcy, właśnie dlatego nie możemy się równać z zachodem bo zachowujemy się jak buraki którzy nie potrafią przyjąć do wiadomości że ktos się pomylił, ale cóż najważniejsze to nażreć się tak aby inni chodzili głodni pozdrawiam chłopaki i dziewczyny

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GalaktycznyMuczaczo Zobacz posta
    bo zachowujemy się jak buraki którzy nie potrafią przyjąć do wiadomości że ktos się pomylił, ale cóż najważniejsze to nażreć się tak aby inni chodzili głodni
    Bardzo proszę pisać za siebie, nikt tu nie upoważnił kolegi do pisania w liczbie mnogiej.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    London

Domyślnie

Kolekcjoner wypowiedź kierowana tylko do osób które zachowują się w sposób w jaki opisałem jeżeli nie jesteś taką osobą uważam że nie powinieneś czuć się urażony

Strona 4 z 15 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów