Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: [thomaslel] Miejskie krajobrazy, architektura i natura :)

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar thomaslel
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie [thomaslel] Miejskie krajobrazy, architektura i natura :)

Witam wszystkich

Bardzo miło mi, że będę mógł coś tutaj od siebie pokazać. Jak sama nazwa głosi tematem przewodnim będzie to w czym jestem chyba najlepszy, czyli miejskie widoki i architektura. Znajdzie się też miejsce na trochę przyrody i ludzi. Być może kiedyś dojdzie coś jeszcze.

Jestem amatorem i robię zdjęcia od dwóch lat, więc mam prawo być jeszcze laikiem w wielu kwestiach, choć nie zamierzam tak się tłumaczyć Proszę o obiektywne komentarze i konstruktywną krytykę, bo nie ma nic gorszego niż stagnacja i brak rozwoju, a tego nie chcę.

By dłużej nie przynudzać zacznę kilkoma zdjęciami wykonanymi wczoraj podczas mojego pierwszego nocnego spaceru ze statywem. W tej dziedzinie jestem jeszcze kompletnie "ciemny", ale przecież każdy dobry fotograf musiał kiedyś zaczynać Do zdjęć postaram się w miarę możliwości dodawać krótki komentarz. A zatem:

1. Port Gdyński wieczorem.
    http://farm7.static.flickr.com/6074/...5e10358c_b.jpg

2. Pilot-9 zacumowany przy Ostrodze Pilotowej.
    http://farm7.static.flickr.com/6068/...32fa9d01_b.jpg

3. Port Gdyński wieczorem II.
    http://farm7.static.flickr.com/6205/...6afdd240_b.jpg

4. Portowe klimaty - załadunek/wyładunek w tle.
    http://farm7.static.flickr.com/6195/...c93bde78_b.jpg

5. Widok na Sea Towers zza ciekawych konstrukcji.
    http://farm7.static.flickr.com/6190/...f316f74b_b.jpg

Z czasem będę wrzucał kolejne zdjęcia, również te starsze
    ------------------------------------------------------------------
    Regulamin pkt 9 .Zasady wstawiania zdjęć

Ale proszę już zgodnie z regulaminem CB pkt 9.
    Zamieniłem na linki ze wzgledu na debiut.Nstępne łamiące zasady będą usunięte.
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 15-08-2011 o 23:31

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

1 - trochę mi przeszkadza kawałek łódki w lewym dolnym rogu
    2 - ucięty maszt
    3 - fajne odbicia świateł w wodzie
    4-5 - przyznam, że nie rozumiem tych kadrów
    ale to tylko moje subiektywne odczucia i proszę się nimi nie przejmować

Miasto
    Gdynia

Domyślnie Odp: [thomaslel] Miejskie krajobrazy, architektura i natura :)

Czarno-białe oblicze miasta.

Witam ponownie po ponad rocznej nieobecności na tym forum. Od początku zaliczyłem małą wtopę ze zdjęciami, które zbyt dużo ważyły. Teraz jest już dobrze, a rozmiar zdjęć nie jest co prawda za duży, ale jeśli komuś jakimś cudem którekolwiek by się spodobało i chciałby je zobaczyć w większej rozdzielczości to nie widzę problemu - prześlę takowe.

Chciałbym też przeprosić za brak odpowiedzi i podziękować za pierwszy komentarz. Lepiej późno niż wcale - tak mawiają

Ale przechodząc do tematu. Mam trochę zdjęć, którymi chciałbym się tutaj podzielić i uzyskać konstruktywną krytykę na ich temat. Na teraz wrzucam 5 sztuk jesiennych zdjęć w ponurym klimacie, który nam towarzyszy za oknami od dłuższego czasu.

6. Fragment wagonu towarowego.

7. Wiadukty.

8. Zjazdy estakady.

9. Pozostałości sprzed kilkudziesięciu lat.

10. Prowizoryczne budownictwo podmiejskie.

Miasto
    Gdynia

Modernizm na słonecznie.

Powyższe zdjęcia przeszły bez echa. Trochę szkoda, bo zawsze dobrze się dowiedzieć co się robi dobrze, a co źle. I tak trzeba się jedynie domyślać. No trudno. Może to kwestia podobnej aury za oknem zniechęca do komentowania? Albo tak niski jest poziom moich zdjęć, że nawet nie warto ich krytykować. Hmm....

Tak czy inaczej przygotowałem na dzisiaj pięć zdjęć o określonej tematyce, która jest zdecydowanie bardziej przyjemna w odbiorze. I tak chyba będę serwował kolejne zdjęcia w tej galerii licząc na opinie i konstruktywną krytykę, która pomoże mi polepszyć warsztat i robić lepsze, ciekawsze zdjęcia. A zatem:

11. Modernizm przed remontem.

12. Modernizm po remoncie.

13. Z dodatkiem kojącej natury.

14. Podwójne krągłości

15. Z nowocześniejszym braciszkiem.

Miasto
    Gdynia

Roślinność w mieście i poza nim.

Na rozruszanie wątku coś tytułowego, czyli natura. Myślę, że nie ma sensu zdjęć opisywać, bo cóż miałbym napisać?

16.

17.

18.

19.

20.

Zapraszam do komentowania/krytykowania i polecam swój wątek na przyszłość

Coś już napisał Awatar matijaz
    Miasto
    Wrocław/Bad Wimpfen

Te zdjęcia wyglądają na trochę przypadkowe (szczególnie dwa ostatnie), nie uważasz? Podsuwam pomysł wyodrębnienia głównego motywu zdjęcia za pomocą głębi ostrości.
    Nie wiedziałem że tylu idiotów jest na świecie, dopóki nie skorzystałem z internetu.
    Stanisław Lem

Miasto
    Gdynia

Po pierwsze dzięki za opinię, bo myślałem, że już nikt nic tutaj nie napisze

Jeśli chodzi o "przypadkowość". Jeśli masz na myśli brak głównego tematu to się nie zgadzam. Wyraźnie widać np. w ostatnim kadrze, że te dwa ciemne liście są tematem zdjęcia. Tak samo z przedostatnim. Wypatrzyłem tę konkretną gałąź z liśćmi i zrobiłem jej zdjęcie w pełni tego świadomy. To nie było tak, że pstrykałem bez patrzenia co pstrykam W 100 procentach wybrałem dokładnie to co chciałem sfotografować. Z powyższych jedyne zdjęcie, które w mojej ocenie wykonałem dość przypadkowo (nie wybrałem głównego motywu) jest numer 17. W tym przypadku chciałem po prostu sfotografować czerwone kwiaty na jakimś jednokolorowym tle.

Jeśli chodzi Ci zaś o niewykorzystanie w pełni potencjału tych motywów to zgadzam się. Widać to chyba dobrze na 19-tym zdjęciu. Domyślam się, że w tym przypadku powinienem wybrać mniejszą wartość przysłony by powiększyć głębię ostrości i stworzyć bardziej jednolite tło? To znaczy mam na myśli taki klasyczny bokeh, o którym w przypadku tej foty nie ma co mówić. Faktycznie ta główna gałąź ciężko odróżnia się na tle reszty, ale chyba jedynym moim wytłumaczeniem może być to, że zdjęcie jak na jesień robiłem już o dosyć późnej porze i to na ISO 100 w ciężkich warunkach - pochmurno, mgły i ogólna ciemnica spowodowana wysoką roślinnością wokół.

Czyli jeśli dobrze rozumiem powinienem przy zdjęciach kwiatów szukać wyraźnego motywu i podkreślać go rozmytym tłem?

Miasto
    Gdynia

Morskie środki lokomocji.

Tytuł dzisiejszej porcji zdjęć może zabrzmieć nieco śmiesznie, ale o tym właśnie będzie dzisiaj. No może nie za każdym razem chodzi tutaj stricte o przemieszczanie się, bo czasami o korzystanie ze sprzętu, który ów środek lokomocji zawiera. A sprzęt może służyć do wielu rzeczy: strzelania, łowienia czy... zabawiania gości. Dokładnie tak Tak więc jak sami widzicie przekrój tego typu jednostek jest szeroki i zawiera m.in wojskowe okręty, łodzie rybackie, wycieczkowce, prywatne jachty czy w końcu wielkie statki przemysłowe pływające po morzach z jednego portu do drugiego. Teraz przedstawię Wam na moich zdjęciach część z nich:

21. Wojskowe trałowce.

22. Wycieczkowiec.

23. Statek "piracki".

24. Łódź rybacka.

25. Prywatna łódź.

Zapraszam do komentowania Krytyka mile widziana. Poza tym zachęcam do częstych odwiedzin, bo mam w zanadrzu dużo zdjęć do pokazania.

Uzależniony Awatar RTSiak

21 fajne

Miasto
    Gdynia

Sea Towers - różne spojrzenia.

Dzięki RTSiak.

Ten pięciopak warto poświęcić budynkowi Sea Towers. Są to tak naprawdę dwie wieże i z pewnością wraz z oddaniem do użytku stały się one nową ikoną mojego nadmorskiego miasta, które do tego czasu nie posiadało tego typu budynku, a do tego usytuowanego tuż przy portowym nabrzeżu niczym w zachodnich metropoliach. Jest to moja najbardziej ulubiona inwestycja w Gdyni z ostatnich dekad. Jest również bardzo fotogeniczna, do czego mam nadzieję za chwilę Was przekonam

Poniżej zobaczycie zdjęcia ukazujące tę architekturę na różny sposób, czyli tak jak lubię. I od razu zaznaczam, że z tego budynku da się wycisnąć znacznie więcej, co staram się regularnie czynić

Wszystkich zainteresowanych odsyłam na oficjalną stronę STs.

26. Widok na zaokrąglony pasek w cieniu i wyższą wieżę w świetle wschodzącego słońca.

27. Niższa wieża w świetle zachodzącego słońca.

28. Nieco zmodyfikowana, ale wciąż klasyczna perspektywa.

29. Oświetlone okna "dziedzińca".

30. Detale przyziemia przy drodze technicznej.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów