Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: [thomaslel] Miejskie krajobrazy, architektura i natura :)

Coś już napisał Awatar thomaslel
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie Odp: [thomaslel] Miejskie krajobrazy, architektura i natura :)

Dziękuję za komentarz. Już myślałem, że żadnego się nie doczekam I dziękuję przy okazji Janmarowi za podmianę zdjęcia we wcześniejszym poście zdjęciowym.

Co do 61 to myślę, że mrok gra tutaj na korzyść. W oryginalnej wersji zdjęcie było trochę zbyt jasne przez silne światło, więc postanowiłem je przy okazji ściemnić. Oczywiście efekt końcowy zależy też od tego z jakiego monitora korzystasz i jak masz go ustawionego. U mnie zdjęcie owszem jest ciemne, ale da się dostrzec wszystkie ważne szczegóły

Odnośnie 59 i 60 to myślę i myślę, ale nie wiem o jaką przypadkowość Ci chodzi Nie chcę by ktoś pomyślał, że proszę o krytykę a później jej się wypieram czy coś, ale zdjęcia robiłem jak najbardziej świadomie. Myślę, że moje słowa może potwierdzić fakt, że są one ostre, a robiłem je przecież przy słabym świetle nocą. To znaczy, że zanim ustawiłem odpowiedni kadr, dobrałem parametry i uznałem, że zdjęcie wyszło dobrze to musiało minąć trochę czasu. Jestem jednak ciekaw co dokładnie masz na myśli i z chęcią to przedyskutuję jeśli tylko znajdziesz czas by mi to wyjaśnić Wszelkie rady są w końcu mile widziane.

DaKcTs
    Guest

59 - z prawej strony kadr jest wg mnie ucięty. Ogólnie panuje chaos i nie wiem na czym powinienem się skupić oglądając to zdjęcie.

60 - to śmigło na pewno wygląd lepiej patrząc na nie na wprost, bokiem wygląda płasko. No i ten jasny budynek w tle odwraca uwagę.

Pzdr:wink:

Miasto
    Gdynia

Cytat Zamieszczone przez DaKcTs Zobacz posta
    59 - z prawej strony kadr jest wg mnie ucięty. Ogólnie panuje chaos i nie wiem na czym powinienem się skupić oglądając to zdjęcie.
    Masz rację - "stojak" jest ucięty i nie widać go w całości. Ale ja myślę, że coś za coś - gdybym miał nie uciąć to musiałbym zmienić kadr i te napisy byłyby słabiej widoczne.

Cytat Zamieszczone przez DaKcTs Zobacz posta
    60 - to śmigło na pewno wygląd lepiej patrząc na nie na wprost, bokiem wygląda płasko. No i ten jasny budynek w tle odwraca uwagę.

Pzdr:wink:
    Hmmm. Z przodu zdjęcia raczej nie mogłem zrobić, chyba że jakimś fisheye'm z tej małej "wnęki" A tak na serio to mógłbym zmienić nieco kąt pod którym fotografowałem to śmigło, ale wtedy albo latarnia znalazłaby się w kadrze (i na pewno psułaby cały "zamysł") albo mógłbym zrobić odwrotnie, ale wtedy w tle byłoby widać jeszcze większe zabudowania. Wiadomo, że najlepiej byłoby gdyby tło było kontrastowe i jednolite. Niestety robiąc zdjęcia kitowym obiektywem w miejskiej przestrzeni trudno o takie "luksusy".

Natomiast dziękuję za wyjaśnienie swojego spojrzenia na te zdjęcia i na przyszłość postaram się pamiętać nie tylko o tym by dokładnie pokazać temat zdjęcia, ale także zadbać o nieodwracające uwagę tło. Zawsze człowiek czegoś się uczy

PS. Jak masz więcej takich ciekawych spostrzeżeń to dawaj śmiało.

Pozdrawiam

Miasto
    Gdynia

Modernizm kościelny - Parafia Matki Boskiej Nieustającej Pomocy.

Tematyka zdjęć, które dzisiaj zaprezentuję może wydawać się nieco dziwna bądź nietypowa. I z tym drugim się zgadzam. Nie za często robię zdjęcia kościołom, a tym bardziej tutaj gdzie mieszkam, w mojej młodej Gdyni. Mieście, gdzie brakuje starych kościołów, których można doliczyć się bez liku nawet w o wiele mniejszych miastach. Ale z tym pierwszym już się nie zgodzę. Modernizm to nie tylko kamienice, gmachy użyteczności publicznej, domy jednorodzinne czy portowe budowle. To także kościoły! Bo dlaczego by nie? Co prawda czasami ocierają się mniej lub bardziej o brutalizm, ale dzięki bieli na elewacjach czy specyficznym dla tego stylu architektonicznego detalom, jest w pełni zasadne nazywanie ich modernistycznymi

Na chwilę obecną jest to pięć zdjęć tylko jednego obiektu, ale jeśli ktoś pokusi się o jakiś komentarz to pomyślę o nowych zdjęciach prezentujących pozostałe (lepsze i gorsze) przykłady tego typu budownictwa sakralnego. A zatem:

64.

65.

66.

67.

68.

Uzależniony

Za jasno masz monitor ustawiony.

Miasto
    Gdynia

Dzięki za opinię, ale monitor mam ustawiony zdaje się, że fabrycznie i to na "normal" Swoje zdjęcia wrzucam także na jedno forum i tam jeszcze nigdy nie słyszałem podobnej opinii Jak zdjęcia wychodzą to może zależeć od ustawień np. Twojego monitora. Z mojego doświadczenia wiem, że np. na laptopach (przede wszystkim tych starszej daty) zdjęcia prawie zawsze wyglądają na zbyt ciemne. Będę musiał zobaczyć jak to wygląda na jakimś innym monitorze.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez thomaslel Zobacz posta
    Dzięki za opinię, ale monitor mam ustawiony zdaje się, że fabrycznie i to na "normal" Swoje zdjęcia wrzucam także na jedno forum i tam jeszcze nigdy nie słyszałem podobnej opinii Jak zdjęcia wychodzą to może zależeć od ustawień np. Twojego monitora. Z mojego doświadczenia wiem, że np. na laptopach (przede wszystkim tych starszej daty) zdjęcia prawie zawsze wyglądają na zbyt ciemne. Będę musiał zobaczyć jak to wygląda na jakimś innym monitorze.
    No, ja mam skalibrowane monitory.

Miasto
    Gdynia

Kuba1 przepraszam za późną odpowiedź, ale nie zauważyłem posta. Sprawdzałem na innym komputerze (laptop) i zdjęcia wyglądają identycznie.

--- Kolejny post ---

Grudniowy światłocień.

Mamy już od kilkunastu dni 2013 rok, ale ja ze względu na brak wystarczającej ilości świeżego materiału zarzucę jeszcze czymś z mojego amatorskiego archiwum z 2012 roku Póki co wciąż pozostajemy w nieco ponurym klimacie, ale nie na zawsze Dzisiaj przedstawiam Wam coś z ostatnich dni świątecznego miesiąca, jakim jest grudzień. Nie od dzisiaj wiadomo, że poranne światło ma w sobie to coś, zwłaszcza gdy ilość obłoków na niebie jest odpowiednio niska. Wtedy można obserwować grę światła i cienia. Tak też było wtedy i oto efekty:

69. Cień drzewa o poranku.

70. Jasne i ciemniejsze.

71. Na cztery spusty.

72. No parking.

73. Kreski i kwadrat.

PS. Jak zawsze czekam na komentarze, najlepiej te krytyczne Dzięki nim będę mógł doskonalić swój warsztat i prezentować tutaj coraz to lepsze efekty moich działań w mieście czy poza nim.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów