Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Jaka karta SD?

Domyślnie Jaka karta SD?

Witam.
    Nabyłem ostatnio Canon'a 600D.. teraz czas na karty do niego.

Chcę kupić na wyjazd 4 karty po 16GB każda (tak się zastanawiam czy to aby nie za dużo, wyjazd na tydzień.. chociaż przy poprzednim 9-dniowym wyjeździe jeszcze z kamerą nagrałem ~3h filmu.. także nie chcąc przesadzić ani w jedną, ani w drugą stronę wydaje się że te ~2h filmu + jedna 16stka na zdjęcia powinno być w sam raz)

Zastanawiam się nad Pamięć Goodram SDHC 16GB Class 10 Pro w cenie ~70zł za szt
    http://www.ram.net.pl/product_info.p...ducts_id=94099
    Druga opcja to Patriot SDHC 16GB LX Pro Class 20 w cenie ~80zł za szt
    http://www.ram.net.pl/product_info.p...ducts_id=98820

O ile na temat Goodram'a można spotkać sporo pozytywnych opinii, o tyle o drugim nigdzie jeszcze nie przeczytałem. Jakieś doświadczenia? Jak dotąd używałem Pendrive'ów jedynie od Patriot'a i złego słowa o nim nie powiem. Także mam zagwozdkę.. co byście polecili? Albo może np 2szt Patriot'a a 2 Goodram'a? Albo coś zupełnie innego w podobnej cenie?

Dzięki za wszelkie sugestie, pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez johny ; 14-08-2011 o 22:30

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez johny Zobacz posta
    Witam.
    Chcę kupić na wyjazd 4 karty po 16GB każda
    za dużo tego, chyba, że zamierzasz codziennie trzaskać po 500zdjęć. co do firmy to przyglądnij sie ofercie sandisk'a

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez undisputed Zobacz posta
    za dużo tego, chyba, że zamierzasz codziennie trzaskać po 500zdjęć. co do firmy to przyglądnij sie ofercie sandisk'a
    Kolega wyżej wyraźnie napisał po co mu te karty, zresztą dział mówi sam za siebie.

Ja bym szukał Sandiska (ceny SD są całkiem dobre). Co do Patriota to tylko pamięć RAM tej firmy miałem okazję używać, i problemów nie było

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

Tak przy okazji się podłączę pod wątek bo ostatnio chciałem dokupić kilka kart do 60d i w sumie zastanawiam się nad sandisk extreme pro (45 mb/s) lub sandisk extreme hd video (30 mb/s), użytkowanie foty + video. A w zasadzie to zastanawiam się czy ta druga opcja wystarczy ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gadget_zary Zobacz posta
    Kolega wyżej wyraźnie napisał po co mu te karty, zresztą dział mówi sam za siebie.

Ja bym szukał Sandiska (ceny SD są całkiem dobre). Co do Patriota to tylko pamięć RAM tej firmy miałem okazję używać, i problemów nie było
    Sandisk ok, opinie ma również bdb, tyle że 16stka to ~130zł, także przy 4 kartach 200zł różnicy. Ciut ciut za dużo
    Wolałbym już wtedy dołożyć do Lexar'a.

Czekam na opinie użytkowników Goodram'a / Patriot'a

Cytat Zamieszczone przez KUBAwo Zobacz posta
    Tak przy okazji się podłączę pod wątek bo ostatnio chciałem dokupić kilka kart do 60d i w sumie zastanawiam się nad sandisk extreme pro (45 mb/s) lub sandisk extreme hd video (30 mb/s), użytkowanie foty + video. A w zasadzie to zastanawiam się czy ta druga opcja wystarczy ?
    Wg mnie nie opłaca się dopłacać do pro, 30mb/s w zupełności wystarczy do video. W teorii Canon wymaga kart min. klasy 6, także i przy 6mb/s powinno dać radę (6mb/s to 360mb/min, a wg instrukcji nagrywa ~330mb/min). Z tym że byłbym tutaj już bardziej ostrożny i brałbym z zapisem min 15-20 mb/s.

A mnie teraz chodzi bardziej o niezawodność niż prędkość. Poczytałem parę opinii i np Pretec'a użytkownicy odradzają. Zdarzały się 'pady', brak odczytu i tyle, karta na gwar a film/foty do kosza. Gdyby było mnie stać na 4x16GB od Lexar'a brałbym bez kiwnięcia palcem, zawsze ich używałem i nigdy nic złego się nie przydarzyło. A tak.. Goodram czy Patriot?

Dzięki za wypowiedzi.
    Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez johny ; 16-08-2011 o 09:11

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A polecicie coś co się nie kruszy ???

Odkąd mam aparat na SD mam ułamane już z 4 karty, Kingstona i Sandiska.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No nieźle kolego. Ja używam kart SD od wielu lat i jeszcze nie udało mi sie żadnej popsuć choć wyglądają na mniej trwałe niż stare dobre CF-ki Głównie kupuję SanDisk Extreme i Ultra. Te ostatnie mają coraz lepsze osiągi i duuuuuużo tańsze.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta

jeszcze nie widziałem, żeby ktoś złamał/ukruszył kartę SD... no ale gapa to i metalową kulkę zepsuje :wink:

Uzależniony

Domyślnie

Kup GoodRam C10.
    Z niedrogich kart SD jest jeszcze Transcend C10, ale GoodRam C10 wymiata (SLC...).
    Unikaj kart SD C10 ADATA.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta

Qrcze ...... używam kilku kart SDHC Sandiska za równo do aparatu jak i do kamery - na szczęście nie uległy one żadnemu uszkodzeniu.
    Co prawda jak wkładam kartę do czytnika w moim lapku, to słyszę niepokojący mnie lekki zgrzyt - na szczęście nic nie uległo jakiemukolwiek uszkodzeniu :-)
    Nic mi się jak na razie nie ukruszyło - ojciec i brat pracują na SD w Nikonie - b/u.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów