Tak przy okazji się podłączę pod wątek bo ostatnio chciałem dokupić kilka kart do 60d i w sumie zastanawiam się nad sandisk extreme pro (45 mb/s) lub sandisk extreme hd video (30 mb/s), użytkowanie foty + video. A w zasadzie to zastanawiam się czy ta druga opcja wystarczy ?
Jeżeli aparat W PEŁNI wykorzysta kartę extreme pro i masz czytnik który W PEŁNI wykorzysta tą kartę to warto. Na 500D i zwykłym czytniku USB 2.0 karta nie zachwyca . (Moooże czasami takie jest odczucie jakby szybciej... może to tylko złudzenie) dla prównania mam Sandiska 20mb. Karta ma na pewno duży potencjał.
Rozwijam się... jeszcze tylko nie wiem w co.
Sandisk ok, opinie ma również bdb, tyle że 16stka to ~130zł, także przy 4 kartach 200zł różnicy. Ciut ciut za dużo
Wolałbym już wtedy dołożyć do Lexar'a.
Czekam na opinie użytkowników Goodram'a / Patriot'a
Wg mnie nie opłaca się dopłacać do pro, 30mb/s w zupełności wystarczy do video. W teorii Canon wymaga kart min. klasy 6, także i przy 6mb/s powinno dać radę (6mb/s to 360mb/min, a wg instrukcji nagrywa ~330mb/min). Z tym że byłbym tutaj już bardziej ostrożny i brałbym z zapisem min 15-20 mb/s.
A mnie teraz chodzi bardziej o niezawodność niż prędkość. Poczytałem parę opinii i np Pretec'a użytkownicy odradzają. Zdarzały się 'pady', brak odczytu i tyle, karta na gwar a film/foty do kosza. Gdyby było mnie stać na 4x16GB od Lexar'a brałbym bez kiwnięcia palcem, zawsze ich używałem i nigdy nic złego się nie przydarzyło. A tak.. Goodram czy Patriot?
Dzięki za wypowiedzi.
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez johny ; 16-08-2011 o 09:11