Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: 20D i ekspozycja 00 (problem?)

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar jrock7
    Miasto
    Sopot

Domyślnie 20D i ekspozycja 00 (problem?)

Witam !

Czy ktoś z forumowiczów spotkał się z następującą sytuacją:
    Zaraz po włączeniu aparatu, nie działa autofocus, nie reaguje na naciśniecie spustu - wskaźnik ekspozycji wyświetlany na panelu wskazuje "00" (zero,zero) i nie zmienia się przy zmianie oświetlenia.
    "Problem" mija po wyjęciu i wsadzeniu spowrotem baterii.
    Dzieje sie to sporadycznie - i chyba po zmianie firmware.....bo wczesniej nie zauwazyłem...

Proszę o opinie.
    Pozdrowienia !

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

przeczysc styki obiektywu/aparatu

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jrock7
    Witam !

Zaraz po włączeniu aparatu, nie działa autofocus, nie reaguje na naciśniecie spustu - wskaźnik ekspozycji wyświetlany na panelu wskazuje "00" (zero,zero) i nie zmienia się przy zmianie oświetlenia.
    Dzieje sie to sporadycznie - i chyba po zmianie firmware.....bo wczesniej nie zauwazyłem...

Proszę o opinie.
    Pozdrowienia !
    jak kupiłem 20D to nagle odkryłem kupę tego rodzaju dziwactw, przy 300D nie miałem tego problemu, a tu co jakiś czas 0,0, error 99, cf format, no cf card, itp...

ale ostatnio ustąpiło jakoś...

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tytus
    jak kupiłem 20D to nagle odkryłem kupę tego rodzaju dziwactw, przy 300D nie miałem tego problemu, a tu co jakiś czas 0,0, error 99, cf format, no cf card, itp...

w ponad rocznym uzytkowaniu aparatu mialem jedynie ~3 err99 smiga az milo..

Początki nałogu Awatar chuckyy
    Miasto
    Września

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tytus

ale ostatnio ustąpiło jakoś...

Mam 20d miesiąc. Jak dotąd tylko raz miałem e99 i to chyba z mojej winy - trzymałem za pierścień ostrości, kiedy AF ją ustawiał - tak mi się wydaje, że właśnie stąd wyskoczył taki błąd
    5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Myślę ze to wina zasilania. W moim aparacie też się to pojawia (na szczęście nie zbyt często) ale tylko wtedy gdy w gripie mam 6 akumulatorów AA. Przy używaniu akumulatora z wyposażenia aparatu problemu nie ma.
    To już drugi grip, pierwszy był ze srebrnymi stykami - z tej wadliwej serii i wtedy wogóle nie dało się korzystać z akumulatorów AA. Okazuje się że ten, który miał działać dobrze też nie jest tak do końca w porządku.

Coś już napisał Awatar jrock7
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

Dodam, ze pojawia się to zarówno przy oryginalnym akumulatorze Canona jak i zamienniku...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jrock7
    Witam !

Proszę o opinie.
    Pozdrowienia !
    używałem taki aparat 11 miesięcy - ani razu nie miałem jakichkolwiek problemów, firmware zmieniałem 2 razy, bateria oryginalna, szkła wyłacznie canon
    pozdrawiam

Początki nałogu
    Miasto
    Nowy Sacz

Domyślnie

Jesli nie wyłaczysz aparatu przy zmianie obiektywu to tak sie dzieje.
    Wyłącz aparat wypnij obiektyw i załóż od nowa.
    Przy zmianie obiektywu wyłanczaj aparat.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotna
    Jesli nie wyłaczysz aparatu przy zmianie obiektywu to tak sie dzieje. Wyłącz aparat wypnij obiektyw i załóż od nowa.
    Przy zmianie obiektywu wyłanczaj aparat.
    Według moich obserwacji (350D) stan aparatu nie ma najmniejszego znaczenia. Obiektyw i tak dostaje napięcie zasilające elektronikę oraz body i tak gada z obiektywem po jego zapięciu nawet wtedy, gdy jest wyłączone.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów