Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: 5d mk2 - uszkodzony spust migawki?

Domyślnie 5d mk2 - uszkodzony spust migawki?

Witam,
    tydzien temu jedną ze swoich 40d wymienilem na 5d mk2. I mam male watpliwosci co do dzialania spustu migawki... otoz w 40d wyglada to tak, ze naciska sie go do polowy i potem dalej delikatny 'klik' i aparat robi zdjecie. W 5d jest inaczej... naciskam do polowy spust migawki i potem zeby zrobic zdjecie to nie wystarczy 'klik' bo takiego nie ma...tylko trzeba nacisnac mocniej ten spust migawki..tak jakby wdusic mocniej. Dziala on miekko jakby naciskajac poduszke. Przez to aparat tez jest duzo wolniejszy co mnie ogormnie wkurza bo w akcji to w tym czasie ostrosc potrafi wyjsc z pktu gdzie sie ja ustawilo.
    Czy jest tutaj ktos ktos moglby pomoc? czy to faktycznie jakis defekt czu urok spustu 5d?

Domyślnie

U mnie jest wyczuwalny półklik.
    pkt. 8. regulaminu

Domyślnie

tzn tak, ten polklik jest zdecydowanie wyczuwalny...ale ta druga czesc naciskania spustu, czyli robienie zdjecia polega na takim 'wduszeniu' mocniejszym, miekszym spustu.

Domyślnie

W moim 5mk1 mam identycznie, też myślałem że jest po prostu zużyty ale najwyraźniej taki ich urok.

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Spust w EOS 40D jest zupełnie innej konstrukcji niż w 5D, więc i odczucie będzie inne.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Domyślnie

No wiesz... 5DII jest troszkę do innego zastosowania niż 40D. Jeżeli oczekujesz szybkiego działania do striktle reportażowych akcji to zostaje seria 1D lub crop 7D.

Domyślnie

no wlasnie, niestety. Bede musiał z tym życ

Uzależniony

Domyślnie

Podobnie jest po przejściu z 50D. Przyzwyczaisz się. To tylko odczucia, spust migawki jest jak najbardziej sprawny.

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

W 5d2 jest spust typu soft touch.. po prostu nie ma oporu, tak samo jest w 1d itd.. pzdr!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

W broni palnej podobnie.Dla poczatkujących spust dwustanowy.Dla strzelców mięciutki jednostanowy.
    Wbrew pozorom chodzi dokładnie o to samo.I tu i tam bez szkolenia i treningu ściągania spustu ,kiepskie wyniki.
    Jedyna róznica to nazwa.W strzelectwie sa pudła,a w fotografii BF i FF.

Lepsze już te pudla ,bo gdyby karabin miał FF to kula nie dolatywała by do tarczy:-D.
    EOT.
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 19-08-2011 o 22:14

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów