AF, po "wykryciu" maksymalnego otworu względnego mniejszego niż f/5.6 działa tylko w 1D-ynkach. Jeśli oszukasz automatykę, nieoryginalnym konwerterem lub zaklejaniem styków (rzeczywiste światło f/8, ale elektronika widzi f/5.6) to AF w Twojej 5-ce będzie próbował działać, ale jego rzeczywista użyteczność będzie wątpliwa.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Dziękuję. Ja także podobnie myślałem, bo próbowałem kiedyś z 40D i oczywiście AF nie działał. Wiem, że działa w 1D-nkach, dlatego miałem nadzieję, że może i 5D mk II zadziała, dlatego zadałem to pytanie do cyfrowe.pl
Odpowiedzieli pozytywnie, co wyżej wkleiłem.
Oszukuję teraz elektronikę starym Kenko x 1,5, ale wychodzi mydło.
Może te nowe Kenko 1x4 jest lepsze, bo z nim na pewno AF działać będzie.
5D Mark II, 40D, 24-105L, 100-400L, tokina 12-24
Pozwoliłem sobie podzielić się z opisanymi tutaj wątpliwościami i Pan ze sklepu odpisał mi tak: "Co do EOS 1D – zgoda. Jeśli chodzi o 5D Mark II – AF również zadziała nawet przy świetle f/5.6, nie zadziałał by w przypadku używania konwertera 2.0x."
AF, bez zaklejenia styków, działać nie będzie. Nie wiem skąd pan sprzedawca czerpie swoją "wiedzę" ale po dokręceniu oryginalnego TC do elki automatyka pokazuje prawdziwą jasność zestawu optycznego (TC+obiektyw). TC 1.4 zabiera 1EV, TCx2 2EV dlatego też każdy obiektyw L o świetle mniejszym niż f/4 po dokręceniu któregokolwiek konwertera będzie miał mniej niż f/5.6 i AF aparatu (poza profesjonalna serią 1) działać nie będzie.
Temat ten był poruszany na forum wielokrotnie, można poszukać.
P.S. Ja "panom sprzedawcom" sprzętu foto nie ufam z zasady i dobrze na tym wychodzę :-) Wiedza czerpana z instrukcji aparatów i oficjalnych materiałów, zamieszczanych na stronach www jest zdecydowanie pewniejsza.
P.S.2 nawet gdyby AF w zestawie 5DII+TCx1,4+100-400 pracował to i tak byłby praktycznie bezużyteczny. W warunkach innych niż słoneczny dzień obiektyw jeździłby w te i na zad i trafiał tylko czasami albo i wcale.
Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 02-02-2012 o 22:05
Ja także nie za bardzo ufam sprzedawcom i dlatego pozwoliłem sobie napisać pytanie także tutaj. Dziękuję za pomoc.
konwerter do 100-400 ma średni sens - tak jak Ci pisali wyżej to strata kasy
zwłaszcza jeśli chodzi ci o sceny dynamiczne jak fauna czy np samoloty to nawet z puszkami pro nie bardzo ma to sens...za wolno myśli
do scen statycznych ze statywu to czy będzie ci działać af czy nie to nie ma już znaczenia