Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: Cokin vs. Hitech

Początki nałogu
    Miasto
    Kingston, ON, Canada

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chuckyy
    System cokina byłby dla mnie bardzo dobry, bo uniwersalny.
    Ja podobnie jak poprzednik mysle o systemie Cokina jako o uniwerslanym, jednak zalezy mi tez na dobrej jakosci. Wiec czy nalezy o wszystkich filtrach myslec jako:
    1) dobra jakosc szklanych filtrow nakrecanych kosztem braku mozliwosci uzywania kilku filtrow na raz
    2) slaba jakosc ale za to duza uniwersalnosc (Cokin)
    I pytanie, co oznacza slaba jakosc? Czy jest to brak powlok antyrefleksyjnych i przez to pojawiajace sie jakies odbicia np fotografa. Czy moze tez istotny spadej jakosci obrazu (ostrosc, kontrast)? A moze ten spadek jakosci obrazu jest tak nie wielki ze nie nalezy sie nim przejmowac?
    EOS 30D | EOS 30V + grip | G3
    EF 50 f/1,4 USM | EF 17-40 f/4L USM | EF 70-200 f/4L IS USM | Speedlite 580 EX

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gizzmo
    ....
    2) slaba jakosc ale za to duza uniwersalnosc (Cokin)
    I pytanie, co oznacza slaba jakosc? Czy jest to brak powlok antyrefleksyjnych i przez to pojawiajace sie jakies odbicia np fotografa. Czy moze tez istotny spadej jakosci obrazu (ostrosc, kontrast)? A moze ten spadek jakosci obrazu jest tak nie wielki ze nie nalezy sie nim przejmowac?
    IMHO filtr Cokina wcale nie jest taki zły. A określenie "słaba jakość" uważam za dużą przesadę. No i pytanie zasdnicze PO CO kupowac drogie filtry do trzech różnych i powiedzmy nienajlepszych obiektywów. Pól biedy jak te obiektywy maja tę samą średnicę. Mam i Hoye Slim i Cokina (jakąś starą Hama na fi-58 ) i tak szczerze to rożnic nie widzę. Hoya Slim na 72 mm to ok 300PLN i to jest tylko na 72mm. Cokin P to ok 328 PLN i obsługuje wszystko od (chyba) 48mm do 82mm. Trzeba tylko kupic pierscien mocujacy do kazdego obiektywu po ok 40-50 PLN. Ale ja sie nie znam...
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 04-01-2006 o 17:37

Bywalec

Domyślnie

Moze ktos mnie oswieci [bo szukam juz od dawna] gdzie w sieci mozna kupic Cokina? Czy "Rays.." to jest godna zaufania firma? Czy nie ma gdzies tanszej alternatywy?
    Chce kupic maly komplet rozmiar P [kilka roznych srednic, kilka filtrow] wiec kilkaset PLN na to pojdzie.
    Canon Rulezzz

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez negatyv
    Moze ktos mnie oswieci [bo szukam juz od dawna] gdzie w sieci mozna kupic Cokina? Czy "Rays.." to jest godna zaufania firma? Czy nie ma gdzies tanszej alternatywy?
    Chce kupic maly komplet rozmiar P [kilka roznych srednic, kilka filtrow] wiec kilkaset PLN na to pojdzie.
    Juz był tu link wczesniej - Białystok foto-video. Raysfoto też jest OK. Do wyboru do koloru. :-) Kupowałem w obydwu - zero problemów

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Use the google Luke...

http://pragmatic.com.pl/
    http://www.antymex.com/index_cokin.htm
    http://www.foto-kurier.com.pl/SKLEP_pliki/Cokin.htm

jezeli chodzi o Cokina bo raysfoto to Hitech, PPL...
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Początki nałogu
    Miasto
    Kingston, ON, Canada

Domyślnie

To jeszcze zapytam. Z waszych odpowiedzi wynika ze wolicie wszelkie polowki od Cokina, a pozostale filtry jedno kolorowe - szklane nakrecane na obiektyw.
    A jesli zachodzi potrzeba uzycia dwoch filtrow na raz, jak sobie radzicie z taka sytuacja?
    EOS 30D | EOS 30V + grip | G3
    EF 50 f/1,4 USM | EF 17-40 f/4L USM | EF 70-200 f/4L IS USM | Speedlite 580 EX

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gizzmo
    A jesli zachodzi potrzeba uzycia dwoch filtrow na raz, jak sobie radzicie z taka sytuacja?
    pod prostokatne polowki uzywam w zasadzie tylko polara i filtrow szarych - jesli sa niezbedne. jak? zwyczajnie - nakrecasz pierscien na gwint filtra i voila.
    czasem uniemozliwia to stosowanie najszerszego kata obiektywu bez winiety (glownie w przypadku polara), ale wbrew pozorom nie jest tak zle.

na upartego mozna trzymac polowke przed obiektywem reka. nie za czesto, bo latwo porysowac. ale czasem na szybko nie chce sie zakladac uchwytu, a stracic zdjecie przez zle naswietlenie bardziej szkoda
    www albo tez flickr

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Raysfoto oczywiście jest godną zaufania i solidną firmą. Pracują tam również osoby, które orientują się w tym co sprzedają /różnie z tym bywa/. Jedynym mankamenten są ceny - dość wysokie.
    Ja prawdopodobnie będę sprzedawał nowy oryginalnie zapakowany holder do Cokina P bo kolega przywiózł mi z zagranicy cały komplet z adapterem.
    Przy okazji może ktoś używał filtrów żelowych i może coś na ich temat powiedzieć.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów