Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: 350D dla początkującego?

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Andrzeju prawda jest taka, że trudno jednoznacznie odpowiedzieć na Twoje pytanie... gdyż opcji jest wiele. Tak naprawdę nawet bardziej "zaawansowana" puszka będzie dobra do nauki, gdyż bardziej zaawansowana pucha to tylko więcej opcji i ustawień, a zasady te same co w taniej... a nawet kompakcie.
    Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z fotografią - jak rozumiem wczęsniej nie było nic - to warto wybrać taką puszkę, która będzie miała ten zilony kwadracik, gdyż od tego pewnie zaczniesz.
    Nie napisałeś jakimi dysponujesz funduszami, ale jest IMHO dość istotne. Druga kwetsia to to czy rzyczywiści zapałałeś miłością do fotografi i czy zamierzasz iść w tym kierunku dalej, czy jest to tylko chwilowa myśl.
    Jesli to pierwsze i fundusze nie są aż tak istotne to na początek proponuję co najmnije 500d + kit (może być używany) C 18-135, ale to tylko IMHO

Domyślnie

IMHO 350D mimo wieku jest OK. Ale to taki starter, pobawisz się, popstrykasz i zobaczysz czy będziesz angażował środki w fotografie czy nie. Andrzej Dragan zaczynał od 10D, ja bym na Twoim miejscu poszukał wysłużonego 20D - rozpiętością tonalną bije na głowę modele xxxD.
    pkt. 8. regulaminu

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

Generalnie czy to będzie 20d, 30d, 350d, 400d na początek wystarczy, kwestia tylko żeby któryś z tych modeli znaleźć w dobrym stanie. Miałem 3 lata temu 400d i byłem bardzo zadowolony i wydaje mi się, że dzisiaj mimo przerobienia kilku następnych aparatów moja opinia o tym modelu nie uległa by jakiejś drastycznej zmianie bo jak patrzę jakie dawał obrazki to aż mi się buzia cieszy. pzdr

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Ja zaczynałem od 300d i też byłem zadowolony. Wybór w dużej mierze zależy od twojego budżetu na sprzęt. A jaki on jest tego nie wiemy.

Uzależniony

Domyślnie

sam zaczynałem od 350D i bardzo dobrze mi sie z nim pracowało, kwestai tego jest ile kasy chcesz wydać i jak bardzo Cie fotografia ciągnie, bo jak ma byc tak ze kupisz aparat i bd on głównie leżał w szafie i bd robic zdjęcia kolo domu itp to niema sie nad czyms innym zastanawiac 350D CI w zupełności wystarczy ale jak myślisz nad czymś wiecej to jesli tylko $$ wystarczy to brałbym 450D abo 30D-40D kwestia tylko pieniędzy sam zaczynałem od 350D i w 100% go polecam.
    Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Bywalec Awatar Las3k
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KUBAwo Zobacz posta
    Generalnie czy to będzie 20d, 30d, 350d, 400d na początek wystarczy, kwestia tylko (...)
    ...na jak długo i kiedy zacznie ograniczać.
    C40D + C18-55 IS + C70-200/2.8L + S8mm + C50/1.8 + Kenko x1.4 + Di622 + jakiś statyw mały i duży, UVki, polar, 200AW itd. :wink:

Domyślnie

Widzicie, imo popełniacie błąd, bo moje pytanie dotyczyło tego czy 350d jest dobry dla początkującego, a część z was wymienia swoje aparaty, z którymi zaczynali i twierdzi, że są dobre.

Oczywiście, dziękuję bardzo za wszelkie opinie. W kwestii funduszy - na pewno więcej niż 1000 zł za samo body nie wydam, gdyż po prostu boję się, że po prostu znudzi mi się fotografia (jednak to jest mało prawdopodobne, często bawiłem się Canonem 500D koleżanki i niesamowicie mi się podobało samo próbowanie różnych ustawień dla uzyskania różnych efektów. Mimo to, tak, "zielone okienko" by mi się przydało.) A, i aparat raczej będzie używany często do "pracy", a raczej prowadzenia bloga.

Na razie i tak robię wstępny rekonesans, aparat, jeżeli miałbym kupować to raczej w październiku/listopadzie, a przez ten czas może się wiele zmienić.

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

W takim budżecie szukałbym 400d/20d a może i nawet 30d dałoby radę kupić ! Co nie weźmiesz z tego będziesz zadowolony !

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej_Golara Zobacz posta
    Widzicie, imo popełniacie błąd, bo moje pytanie dotyczyło tego czy 350d jest dobry dla początkującego, a część z was wymienia swoje aparaty, z którymi zaczynali i twierdzi, że są dobre.
    Dobry i dla początkującego i dla zaawansowanego . Ja mam od wielu lat i bardzo sobie chwalę .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar Las3k
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej_Golara Zobacz posta
    Ty zrobiłeś błąd od wejścia, bo każdy się skupia na tym 350D. A chodziło chyba o to, żeby dobrać jak najlepszy aparat do 1000zł, prawda?
    C40D + C18-55 IS + C70-200/2.8L + S8mm + C50/1.8 + Kenko x1.4 + Di622 + jakiś statyw mały i duży, UVki, polar, 200AW itd. :wink:

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów