Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Raynox dcr250 - pytanie o montaż

Początki nałogu Awatar biodar

Domyślnie Raynox dcr250 - pytanie o montaż

Mam ochotę na ten konwerter ale chciałbym go montować głównie do tamrona 70-200 i tu jest problem, bo w specyfikacji przeczytałem, że nadaje sie tylko do max 67mm a ja mam 77

Ten gwint 43mm jest na zewnatrz czy od środka ?
    Ma ktoś może fotkę tego konwertera od "tylniej strony" bo z przodu są w necie.

Pytanie - czy da się to jakoś zamontować typu pierścień redukcyjny/jakas inna przejściówka? Co z winietą ?

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Teoretycznie możesz próbować przez pierścień redukcyjny, ale winieta raczej będzie spooora.

Bywalec Awatar bob_
    Miasto
    woj. opolskie

Domyślnie

Ja używałem tego raynoxa na 70-200 4L - śr. gwintu 67 mm i tam nawet na krótkim końcu nie było tragedii, tym bardziej, że przy tej ogniskowej nastawiałem się na crop zdjęcia. Przy 100mm i wyżej właściwie brak winiety. Teraz na 70-200 2.8 nie próbowałem zapinać soczewki, więc nie wiem jakby to wyglądało. Zapewne trzeba by "odsunąć" się jeszcze dalej w ogniskowych żeby skupić kat widzenia, bo inaczej po prostu zobaczysz połowę tego plastiku wokół raynoxa ;-)
    Chwilowo jestem bez puszki, ale w sobotę powinienem mieć już nową, zatem mogę spróbować jeśli kogoś to interesuje.
    Ostatnio edytowane przez bob_ ; 11-08-2011 o 15:38
    piątka, trochę szkła i gadżety

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Generalnie to sie składa z soczewki wkręcanej w plastikowy "adapter". Adapter jest na kliki (coś ala niektóre dekielki), które się zaczepiają o wewnętrzną stronę gwintu filtra.

Mam to, mam też sigmę na 72mm, nie wpadłam na pomysł jak to połączyć.
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez najeli Zobacz posta
    [] Adapter jest na kliki (coś ala niektóre dekielki), które się zaczepiają o wewnętrzną stronę gwintu filtra.

Mam to, mam też sigmę na 72mm, nie wpadłam na pomysł jak to połączyć.
    czyli jak mam 77 w tamronie to po prostu raynox "nie rozeprze" się w gwincie mojego obiektywu, bedzie duży luz. Mam taką redukcję 77 na 67, więc powinno styknąć. Te ząbki raynoxa rozpierają się o gwint obiektywu od wewnątrz ? Dobrze rozumiem ?

Początki nałogu Awatar sbogdan1
    Miasto
    k.Bielska - Białej

Domyślnie

Tak jest rozpierają się o gwint obiektywu.
    EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4L , 70-200/4L , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bob_ Zobacz posta
    []
    Chwilowo jestem bez puszki, ale w sobotę powinienem mieć już nową, zatem mogę spróbować jeśli kogoś to interesuje.
    Jak możesz to sprawdź czy można to jakoś zamocować no i czy działa - podejrzewam, że tak. Co do winiety - to Ty masz chyba pełna klatkę a ja 60d, więc u mnie bedzie mniejsza ( a może wcale na długim końcu a ten najbardziej mnie interesuje )

a może ktoś w Lublinie (lub okolice) ma tego dcr'a i zechciałby na 5 minut udostępnić za przysłowiowego browara, żeby tylko sprawdzic sens takiego rozwiązania w makro

Awatar Narado
    Miasto
    Vancouver

Domyślnie

Witam
    Można dostać pierścień redukcyjny 77/63 bez żadnego sztukowania mocujesz Raynox-a na obiektywie o średnicy 77mm. Poza tym mocowanie na pierścieniu jest pewniejsze niż te za pośrednictwem przejściówki Raynox-a.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Przepraszam...oczywiście 77/43... atu jest link http://www.ebay.com/itm/Ra4377A-77mm...ain_0&hash=ite mam nadzieje że komuś się przyda
    Ostatnio edytowane przez Narado ; 16-12-2011 o 01:12 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

No jedyny sposób to szkło -> redukcja -> raynox.
    Przed chwilą z ciekawości spróbowałem na 72mm i nie ma szans żeby zamontować bez kombinowania...
    Moim zdaniem sobie daruj.
    A tak btw, czemu nie pierścienie ?
    pzdr

Awatar Narado
    Miasto
    Vancouver

Domyślnie

Na każdą średnicę obiektywu potrzebny jest odrębny reduktor- śr.ob./43. Obiektyw Raynox-a wkręcasz w redukcję bez tego uniwersalnego mocowania...żadne kombinowanie

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów