Używam Canona 300mm 2.8 L IS USM. Nie używam drugiego body z 70-200 czy czymś takim. Czasem zza bramki przy karnym 17mm.
Na drugie pytanie trudno odpowiedzieć.
Robi się różne zdjęcia. Prócz akcji potrzeba pewnych "typowych" spraw, takie "must have" : przywitanie, głowy zawodników, jakieś takie człapiące sylwetki, które trudno nazwać "ciekawymi", ale potrzebne są.
Jeżeli chodzi o same akcje to też trudno jest ocenić co jest dobre, fajne, atrakcyjne. Kolejna sprawa to priorytet jaki ktoś ma na estetykę, a po prostu na posiadanie zdjęcia. Jest wielu fotografów, którzy wychodzą z założenia, że na zdjęciu ma być trochę walki, piłka... i gotowe. Bez patrzenia na estetykę : na małą GO, na uporządkowany kadr...
Ja bardzo lubię małe GO, bardzo lubię akcje, kiedy jest tylko dwóch zawodników w kadrze, do tego, aby było coś ciekawszego niż to, że walczą albo kopią... Ostatni zestaw oceniam bardzo słabo, jest bo jest - tak jak napisałem na blogu. Nie jestem z niego zadowolony. Na tym meczu chyba z 700/800 zdjęc zrobiłem. Sporo jest takich, które nie są złe, ale nie są estetyczne (duża GO, jakiś bałagan)...
Nie umiem udzielić jakiejś jednej odpowiedzi na Twoje pytanie. To z czasem też się zmienia i człowiek oczekuje od swoich zdjęć więcej niż na początku.
... A jeszcze inną sprawą jest forum, na którym zestaw nie powinien być nudny 7-8 zdjęć, różnych...