Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Ustawienia Photoshop CS 5 - kadrowanie w ACR i Filtry

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Ustawienia Photoshop CS 5 - kadrowanie w ACR i Filtry

Właśnie zakupiłam nowy komputer i zainstalowałam Photoshopa CS 5. Mam z nim dwa problemy z którymi nie mogę sobie poradzić:

1) W Camera Raw zawsze podczas kadrowania używałam linii które podpowiadały mi zasadę podziału na trzy. Teraz nie mogę jej w ogóle włączyć. Brakuje mi w ogóle opcji: "Constrain to Image" i "Show Overlay". Gdzie je włączyć??
    2) W samym PS niektóre filtry (np. artistic, brush strokes, disort itd) z menu Filter dostępne są jedynie dla plików w formacie jpg. Dla pozostałych formatów (RAW, TIFF, PSD) są niedostępne (wyszarzone) Czy to oznacza, że filtrów tych można używać tylko dla formatu jpg, czy też gdzieś w opcjach można je włączyć także dla innych formatów?

Domyślnie

ad1. jak wlaczysz sobie w ps'ie crop to pojawi ci sie na gorze pare opcji do niego, miedzy innymi zloty podzial i krycie

ad2. chodzi bardziej o rozdzielczosc w bitach i tryb kolorow, przy cmyku wiele filtrow jest niedostepnych, tak samo jak przy 16 bitach
    5D markII | 24-70/2.8 L | 580EXII | 420EX | Sekonic 358 | Pixel King i reszta chińszczyzny

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eclipse Zobacz posta
    ad1. jak wlaczysz sobie w ps'ie crop to pojawi ci sie na gorze pare opcji do niego, miedzy innymi zloty podzial i krycie

ad2. chodzi bardziej o rozdzielczosc w bitach i tryb kolorow, przy cmyku wiele filtrow jest niedostepnych, tak samo jak przy 16 bitach
    Dzięki za podpowiedź !!!

W PS to wiem, że jest cropp i można sobie w opcjach go ustawić, ale przyzwycaiłam się do kadrowania w ACR...

Domyślnie

no to w acr jak zrobisz sobie crop to kliknij na tym obszarze prawym klawiszem mychy i tam masz pare opcji rowniez
    5D markII | 24-70/2.8 L | 580EXII | 420EX | Sekonic 358 | Pixel King i reszta chińszczyzny

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

no to w acr jak zrobisz sobie crop to kliknij na tym obszarze prawym klawiszem mychy i tam masz pare opcji rowniez
    No wiem, ale jedyne, które ja mam dostępne to:

Domyślnie

ktora to wersja acr? mozesz podac dokladny numer?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

6.0.0.205

Domyślnie

aktualna to 6.4.1 proponuje uaktualnienie i pewnie wszystko wroci do normy daj znac po upgradzie czy to faktycznie wina wersji

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

aktualna to 6.4.1 proponuje uaktualnienie i pewnie wszystko wroci do normy daj znac po upgradzie czy to faktycznie wina wersji
    dzięki wielkie !!! Zaraz uaktualniam, i napiszę czy zadziałało
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    jest, działa ! Jeszcze raz wielkie dzięki, jestem Twoją dłużniczką
    Ostatnio edytowane przez Curie19 ; 11-08-2011 o 09:55 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

my pleasure

Uprawnienia umieszczania postów