Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Canon 40D - matówka

Dopiero zaczyna

Domyślnie Canon 40D - matówka

Witam.

Chciałbym prosić was o poradę. Kupiłem ostatnio używanego Canona 40D z myślą o używaniu go z manualną optyką M42. Aparat przyszedł, działa dobrze. Problemem jest jednak pomiar światła. Zdjęcia dobrze naświetlone wg drabinki przy przysłonach w okolicach f/2.8 (wiadomo, że im bardziej zamknięte m42, tym większa korekcja in- musi być), w rzeczywistości są niedoświetlone. Histogram sięga od lewej krawędzi do maksymalnie połowy całego zakresu tonalnego.

Sytuacja ulega zdecydowanej poprawie, gdy w menu aparatu przestawie z matówki EF-A na EF-S. Wówczas pomiar światła do około f/4 nie wymaga żadnych korekcji, histogram jest ładnie wypełniony, wszystko działa poprawnie. Nie mam jednak pewności, czy oby jest do dobra metoda? Czy istnieje możliwość rozpoznania, czy w aparacie faktycznie została wymieniona matówka? W planach jest wymiana na EF-S, jednakże chciałbym się wcześniej upewnić, czy oby na pewno jest to konieczne (byc może już jest w środku). Niestety, nie mam możliwości porównania sprzętu z innym, "seryjnym" 40D.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

IMHO.Poszukaj w internecie sklep foto .Wejdż w ofertę matówek Obejrzyj,porównaj.{Np.Fotozakupy .pl miewaja matówki}. Na stronach Canona w akcesoriach do 40D,pewnie znajdziesz równiez.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Sugerujesz, że na podstawie zdjęc w internecie będę wstanie określić jaka matówka jest zamontowana w moim egzemplarzu? Bo głównie do tego sprowadza się mój problem. Szukam możliwości by określić czy mam zamontowaną EF-A czy EF-S.

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Domyślnie

Każda matówka ma oznaczenie, na jednej z "wypustek" (nie wiem jak to nazwać).
    Z tego, co pamiętam, EF-A nie ma nic, a EF-S ma "s".
    Niestety, nie mam w tej chwili dostepu do matówek i aparatu, ale w tym kierunku szukaj w necie.

Na zdjęciu na tej stronie widać miejsce oznaczenia
    http://www.dpreview.com/reviews/canoneos40d/page5.asp
    Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 09-08-2011 o 14:00

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Ta wypustka to miejsce za które nalezy chwycić uchwytem [lub pesetą z miękką koncówką] przy manipulacji matówką.Wymiana ,czyszczenie np.
    Przy kupnie matówki dostajesz w pudełeczku ze stojakiem taki uchwyt.

Tak można porównać .Nie mam 40D więc piszę ogólnie.Na ogół podobne są dwie standard i precyzyjna.Architektoniczne ,z celownikami itp. odróżnisz b.łatwo.Mozesz zerknąc do innego body jesli znajdziesz w poblizu.

Początki nałogu

Domyślnie

Zdjęcia dobrze naświetlone wg drabinki przy przysłonach w okolicach f/2.8 (wiadomo, że im bardziej zamknięte m42, tym większa korekcja in- musi być), w rzeczywistości są niedoświetlone.
    Po pierwsze co znaczy "dobrze naświetlone wg drabinki" Twoim zdaniem? Bo nie w każdych warunkach będzie to "zero".

Po drugie - mam 40D i mam 2 manuale - Planara 1,7/50 i Takumara 1.4/50 i z oboma automatyka pomiaru światła działa inaczej. Z takumarem gorzej - częściej nie można polegać na automatyce. Taki urok manuali m42 że lepiej posługiwać się trybem manualnym i pomiarem z jak najmniejszego obszaru.

I po trzecie - zdjęcia wychodzą lepiej naświetlone (bardziej naświetlone) po ustawieniu w menu na EF-S ponieważ wtedy aparat domyślnie daje dłuższe czasy. Np u mnie na ustawieniu EF-A aparat przy danym ustawieniu ekspozycji zapodaje 1/1000s, a po przestawieniu na EF-S - 1/400s. Mam matówkę EF-S.

Dopiero zaczyna Awatar Jutrzas86
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Posiadam Canona 40D i obie matówki - standardową EF-A i precyzyjną EF-S.

Matówka EF-S jest bardziej drobnoziarnista od EF-A (na EF-A widać wyraźne ziarno szczególnie pod światło, a na EF-S bardzo słabo dostrzegalne).

Poza tym na matówce precyzyjnej obraz bardzo szybko ciemnieje wraz ze wzrostem przysłony, a na EF-A praktycznie w ogóle. Najłatwiej dostrzec efekt ściemniania podpinając zooma o zmiennym świetle i kręcąc pierścieniem do zmiany ogniskowej. Generalnie obraz na matówce EF-S jest ciemny powyżej przysłony F/2.8, a na F/5.6 to już jakby się oglądało go przez okulary przeciwsłoneczne ;-).

Ja używam tylko EF-S z racji posiadania stałek C 50/1.8 i C 85/1.8 - bardzo pomaga w ocenie sprawności systemu AF w gorszych warunkach, a ciemnicę w wizjerze na Sigmie 10-20mm f/4-5.6 i w kicie da się przeżyć.
    Ostatnio edytowane przez Jutrzas86 ; 14-08-2011 o 07:34
    EOS 40D, EOS 50E, 85mm f/1.8 USM, 50mm f/1.8 II, Σ 10-20mm f/4-5.6 EX, kit IS, Nissin Di622, 2xYN 460 II
    zdjęcia: picasa dA

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Czy na którejś matówce są jakies symbole lub znaki?[na wypustkach]

Dopiero zaczyna Awatar Jutrzas86
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Właśnie sprawdziłem - oznaczenie literką jest tylko na EF-S - 'S' na uchwycie.
    EOS 40D, EOS 50E, 85mm f/1.8 USM, 50mm f/1.8 II, Σ 10-20mm f/4-5.6 EX, kit IS, Nissin Di622, 2xYN 460 II
    zdjęcia: picasa dA

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Dzięki.[Brak oznaczenia,to też oznaczenie ].Autor wątku ma już odpowiedż na swoje wątpliwosci

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów