Witam.

Chciałbym prosić was o poradę. Kupiłem ostatnio używanego Canona 40D z myślą o używaniu go z manualną optyką M42. Aparat przyszedł, działa dobrze. Problemem jest jednak pomiar światła. Zdjęcia dobrze naświetlone wg drabinki przy przysłonach w okolicach f/2.8 (wiadomo, że im bardziej zamknięte m42, tym większa korekcja in- musi być), w rzeczywistości są niedoświetlone. Histogram sięga od lewej krawędzi do maksymalnie połowy całego zakresu tonalnego.

Sytuacja ulega zdecydowanej poprawie, gdy w menu aparatu przestawie z matówki EF-A na EF-S. Wówczas pomiar światła do około f/4 nie wymaga żadnych korekcji, histogram jest ładnie wypełniony, wszystko działa poprawnie. Nie mam jednak pewności, czy oby jest do dobra metoda? Czy istnieje możliwość rozpoznania, czy w aparacie faktycznie została wymieniona matówka? W planach jest wymiana na EF-S, jednakże chciałbym się wcześniej upewnić, czy oby na pewno jest to konieczne (byc może już jest w środku). Niestety, nie mam możliwości porównania sprzętu z innym, "seryjnym" 40D.