Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: bezprzewodowa 580EX i czas reakcji

Coś już napisał
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie bezprzewodowa 580EX i czas reakcji

Jak wygląda w praktyce wyzwalanie zdalnej 580EX drugą na aparacie w terenie czyli np. ciemny las , konkretnie chodzi mi o max odległość i czas wyzwolenia migawki po wciśnięciu spustu.( interesuje mnie czy da się wykorzystać taki układ przy sportach motorowych bo moje próby z systemem nikona się nie powiodły gdyż w bezprzewodowym błysku z SB800 lampa na aparacie wysyłała przedbłyski kontrolne trwające koło 2sek. i dopiero wyzwalała migawkę co jak dla mnie trwało stanowczo za długo - może canon robi to szybciej?)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Robiłem 420EX na statywie wyzwalana przez 580EX na korpusie - ustawienie ostrości na podstawie wzorku rzucanego przez 580EX i strzał - nie zauważyłem istotnych opóźnień...

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Z opisu w instrukcji do 550'tki o ile pamietam bylo cos takiego ze po zmianie ustawien nalezy docisnac przycisk do polowy, okolo 6 sekund wysyla sygnaly do lamp. A potem chyba juz mozna focic bez problemu...
    ...

Coś już napisał
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Właśnie 420EX jako drugą zamierzam nabyć a nie chciałbym niepotrzebnie wyrzucać pieniędzy ,jeśli się to potwierdzi to świetnie ,może taki układ przyda się też w okolicznościach imprezowo-weselnych - ciekawe tylko czy nie przeszkadza światło dzienne.

Coś już napisał
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

no to dalej nic nie wiem : bez opóźnień czy 6 sek

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Poczekaj moment - zmontuję ten zestaw to Ci napiszę napewno.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Dobra - sprawdziłem
    Opis: 20D z 580EX ustawioną jako Master (lampa sterująca), 420EX na stopce gdzieś z boku, ustawiona jako Slave (lampa podporządkowana, sterowana przez Master).
    Wycelowuję, naciskam spust, aparat ustawia ostrość, następuje strzał, obie lampy błyskają równocześnie - to wszystko trwa może 1s, może 0,5s. Nie ma żadnego zbędnego opóźnienia.

Coś już napisał
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

a czy ten układ dział również przy świetle dziennym?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nie robiłem z takiego zestawu zdjęć na dworze - zawsze w pomieszczeniach, czasami kiepsko oświetlonych, czasami nieco lepiej (porównywalnie z szarym dniem). Nie powinno być różnicy, nawet powinno być lepiej bo AF zwykle szybciej przy dobrym świetle chodzi Więc całość zajmie jeszcze krócej. Najlepiej umów się gdzieś w sklepie niech Ci taki zestaw zmontują to się przekonasz "organoleptycznie"...

Coś już napisał
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Dzięki za sprawdzenie i odpowiedź,chyba się zdecyduję i poszukam na alegro jakiejś taniej,sponiewieranej 420EX i zobaczę jak się sprawdzi w praktyce.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów