-
bezprzewodowa 580EX i czas reakcji
Jak wygląda w praktyce wyzwalanie zdalnej 580EX drugą na aparacie w terenie czyli np. ciemny las , konkretnie chodzi mi o max odległość i czas wyzwolenia migawki po wciśnięciu spustu.( interesuje mnie czy da się wykorzystać taki układ przy sportach motorowych bo moje próby z systemem nikona się nie powiodły gdyż w bezprzewodowym błysku z SB800 lampa na aparacie wysyłała przedbłyski kontrolne trwające koło 2sek. i dopiero wyzwalała migawkę co jak dla mnie trwało stanowczo za długo - może canon robi to szybciej?)
-
-
Robiłem 420EX na statywie wyzwalana przez 580EX na korpusie - ustawienie ostrości na podstawie wzorku rzucanego przez 580EX i strzał - nie zauważyłem istotnych opóźnień...
-
Pełne uzależnienie
Z opisu w instrukcji do 550'tki o ile pamietam bylo cos takiego ze po zmianie ustawien nalezy docisnac przycisk do polowy, okolo 6 sekund wysyla sygnaly do lamp. A potem chyba juz mozna focic bez problemu...
-
Właśnie 420EX jako drugą zamierzam nabyć a nie chciałbym niepotrzebnie wyrzucać pieniędzy ,jeśli się to potwierdzi to świetnie ,może taki układ przyda się też w okolicznościach imprezowo-weselnych - ciekawe tylko czy nie przeszkadza światło dzienne.
-
no to dalej nic nie wiem : bez opóźnień czy 6 sek
-
Poczekaj moment - zmontuję ten zestaw to Ci napiszę napewno.
-
Dobra - sprawdziłem
Opis: 20D z 580EX ustawioną jako Master (lampa sterująca), 420EX na stopce gdzieś z boku, ustawiona jako Slave (lampa podporządkowana, sterowana przez Master).
Wycelowuję, naciskam spust, aparat ustawia ostrość, następuje strzał, obie lampy błyskają równocześnie - to wszystko trwa może 1s, może 0,5s. Nie ma żadnego zbędnego opóźnienia.
-
a czy ten układ dział również przy świetle dziennym?
-
Nie robiłem z takiego zestawu zdjęć na dworze - zawsze w pomieszczeniach, czasami kiepsko oświetlonych, czasami nieco lepiej (porównywalnie z szarym dniem). Nie powinno być różnicy, nawet powinno być lepiej bo AF zwykle szybciej przy dobrym świetle chodzi
Więc całość zajmie jeszcze krócej. Najlepiej umów się gdzieś w sklepie niech Ci taki zestaw zmontują to się przekonasz "organoleptycznie"...
-
Dzięki za sprawdzenie i odpowiedź,chyba się zdecyduję i poszukam na alegro jakiejś taniej,sponiewieranej 420EX i zobaczę jak się sprawdzi w praktyce.
Uprawnienia umieszczania postów