Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: 500/550 - wyostrzanie rawów

Domyślnie 500/550 - wyostrzanie rawów

Witam!
    Jest to mój pierwszy post na tym forum.
    Mam zamiar kupić, któryś z wyżej wymienionych modeli. Oba modele są bardzo zbliżone do siebie. Przeczytałem testy na optyczne.pl i martwi mnie jedna rzecz.
    W wypadku modelu 550 (czyli nowszego) skrytykowano go za ingerencje w rawy! Wyostrza

http://www.optyczne.pl/125.9-Test_ap...sumowanie.html

I mam pytanie? Zamierzam robić zdjęcia przede wszystkim w rawch!
    Co oznacza owo wyostrzanie? Czy zdjęcia będą nienaturalnie wyostrzone? Czy problem pojawił się jedynie w testach laboratoryjnych a na wygląd końcowy zdjęcia nie będzie miał wpływu? Nie ukrywam, że zależy mi jak na jak największej naturalności. Wszelkie ingerencje w rawach wolę robić na komputerze!
    Proszę o wasze zdanie. Czy rzeczywiście zetknęliście się z takim problemem?
    Pozdrawiam:rolleyes:

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jedyne co mi przychodzi do głowy, aby odpowiedzieć na Twój pytanie, to kolejne pytanie - czy nie masz innych problemów???
    A tak poważnie, to bym się tym w ogóle nie przejmował. Optyczni są dość surowi co do pewnych sądów. IMHO to wyostrzanie nie ma żadengo znaczenia. Zresztą sam możesz zobaczyć, np. tu ściągniesz sobie rawy z 550d http://www.dpreview.com/reviews/canoneos550d/page13.asp :cool:
    a tu jeszcze sobie poczytaj ich podsumowanie http://translate.googleusercontent.c...r0-hJortoXbwsA
    Ostatnio edytowane przez Bangi ; 09-08-2011 o 10:09

Domyślnie

Też tak mi się wydaję... Wolałem się po prostu upewnić. Tym bardziej, że różnica w cenie między obydwoma modelami to około 200 zł. A 550 to jednak model nowszy i parę rzeczy w stosunku do poprzednika poprawiono.Więc teraz wiem co kupić.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A używasz lampy zewnętrznej lub zamierzasz używać w najbliższym czasie? Jesli tak to kupiłbym 600d z uwagi na sterowanie bezprzewodowe no i jeszcze kilka innych myków

Domyślnie

To dopiero początek zabawy. I będzie to moja pierwsza dslr (dotychczas kompakt sony) i pewnie lampy też wejdą w grę...Ten uchylny ekran też może się przydać.Tylko do 600 d trzeba dołożyć jeszcze około 300 zł....No chyba, że poczekam a może cena spadnie.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

IMHO warto dołożyć, ale to oczywiscie tylko moje zdanie, ja niestey nie miałem tego dylematu jak kupowałem 550d, gdyż następny aparat (nowy oczywiście), który miałby to co chciałem mieć był poza moim zasięgiem

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

#5.

Na to bym nie czekał,cena nie spada bez powodu.Kupować wiedząc że na krótko ,może ktoś kto zajmuje sie handlem lub to lubi....i potrafi.W innym wypadku kupuj docelowo.Body zwykle jest na kilka lat .Częste zmiany to dodatkowe koszty,brak przyzwyczajenia ,zwiększone ryzyko wpadek decyzyjnych.
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 09-08-2011 o 10:40

Domyślnie

Najlepszy jest ten aparat, który... masz. Można oczywiście wciąż czekać na obniżki cen coraz to nowszych modeli albo cierpliwie uzupełniać na nie pieniążki, ale w ten sposób bardzo długo w ogóle nie ma się aparatu
    Bajery, bajery... aparaty kiedyś to była skrzynka z soczewką, a zdjęcia mistrzów tej epoki do teraz są klasyką. Najważniejsza jest przystawka do aparatu czyli fotograf.
    Pozdrawia niecierpliwy Leopold

Domyślnie

Będzie to na pewno zakup na dobre parę lat.To może rzeczywiście warto nie czekać i dorzucić te 300 zł.
    Chcę kupić jednak z kitem i porządnie się najpierw nauczyć pracy z lustrzanką. Balans bieli, wywoływanie rawów w komputerze ect.(docelowo też robienie zdjęć czarno białych) Po zakupie pewnie zacznie się odkładanie na jakąś Sigme lub lepszego Canona.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

to jak chcesz z kitem to kup sobie z C 18-135 ja mam 550 z tym właśnie i jestem bardzo zadowolony , ewnetulanie c 18-135 kups sobie używany

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów