Mało o tym obiektywie.
A cena, jak na L...
Stara konstrukcja, ale czasem stare, nie znaczy gorsze.
Mało o tym obiektywie.
A cena, jak na L...
Stara konstrukcja, ale czasem stare, nie znaczy gorsze.
... mam 200 EF II. To mały, lekki obiektyw. Wystarczająco ostry, daje ładne rozmycie przy portretach. Z wad to względnie widoczna aberacja chromatyczna przy otwartej przysłonie.
Crop i zoom w jednym stali domku.
Akurat jestem w pracy i nie odpala mi sie "szukajka" ale jestem pewien ze na forum juz nie raz pisano o tym szkle w roznych kombinacjach z body jak i o nim samym.
Miałem, używałem, polecam...
50D Kit, canon 400 F2.8 L
http://www.jaroslawwlazly.pl
Najwięcej jest o zoomach 70-200, czyli białe górą.
Z czarnych, jest sporo o 17-40, 24-105, 135, 100/2.8 IS.
O 200/2.8, w m. ocenie, jest najmniej.
Zainteresowanie tym szkłem w sklepach - znikome.
... nowart, mam ten obiektywik od roku. Napisałem, że ma wzdglednie widoczną aberację chromatyczną - bo ma - jak się np fotografuję ptaszki pod słońce, siedzące na gałązkach. Gdzieś około f 3,2 aberacja wg mnie zanika.
Obiektyw może i jest walnięty, ale mnie akurat taka wielkość aberacji praktycznie nie przeszkadza. Z drugiej strony patrząc na aberację takiego EF 500 / też mam / to EF 200 niestety ma widocznie większą.
I to tyle z praktycznego punku widzenia użytkownika. Obiektyw zdecydowanie polecam - mam tu na myśli wersję mk II .
Crop i zoom w jednym stali domku.
Ten obiektyw to była moja pierwsza L-ka (w 2007r.); z Extenderami mamy jak gdyby 3 stałki: 200mm/2,8; 280mm/4; wreszcie 400mm/5.6. Jest to jakieś rozwiązanie dla kogoś, kto nie dysponuje grubym portfelem; nawet ostatnia wersja jest całkowicie użyteczna z niezłą ostrością, bardziej dokuczliwa jest tutaj CA, ale możliwa do usunięcia w trakcie obróbki. W sumie byłem z tego rozwiązania dość zadowolony; inna rzecz, że później korzystny kurs walut umożliwił mi wejście w następne L-ki.
Canon EOS 30D, Canon EOS 400D, EOS 5D; EOS T1i, EOS T2i; EF 17-40/4L, EF 100-300/5.6L, EFS 60/2.8 macro, EF 200/2.8 L II, EF 100-400/4.5-5.6L IS USM, EF 70-200/4 IS L, EF 70-300/4-5.6 IS USM, EF 300/4 L; EF 1.4 Extender, EF 2x Extender, Speedlite 420EX, Speedlite 580EX; "IS is for us old farts with too much shake"(NINAS)
No, że z TC x2 wyskakuje aberacja to wiem, ale nie zgodzę się, że samo szkło bez konwerterów aberuje. Owszem, aberuje każde szkło, jeszcze się nie spotkałem ze szkłem, które w w.w. warunkach by nie aberowało, ale określenie, jakoby generowało widoczną aberację (czytaj - wyższą niż przeciętna w tej klasie) z pewnością się nie zgodzę. Szkło aberuje znacznie słabiej niż 100L macro, który to akurat jest pod tym względem również świetnie skorygowany...
Mialem, polecam. CA? Chyba jakis zartSzklo niesamowicie ostre i kontrastowe od 2.8.
Dlaczego nie jest popularne? Odpowiedz jest raczej jedna - te szklo ma pechowa ogniskowa, ludzie sie boja stalego 200mm, bo jest masa jasnych zoomow 70-200 i te bardzo czesto wygrywaja przy ocenie sensu kupowania "srednio dlugiego tele".
Mialem 400L 5.6, 300L 2.8 IS i 200L 2.8 II na moje oko (a robilem nimi ogrom zdjec) nie rozni sie niczym poza ogniskowa i swiatlo (pomijam jakies extremalnie dokladne AF testy typu AI SERVO). Kazde jest genialne.
2.8
http://img231.imageshack.us/img231/6325/img2262j.jpg
Ostatnio edytowane przez siudym ; 09-08-2011 o 22:20