stałem przed podobnym problemem i wybrałem 50, jednak szybko dokupiłem lampę.
zdecydowanie lampa
stałem przed podobnym problemem i wybrałem 50, jednak szybko dokupiłem lampę.
zdecydowanie lampa
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Zdecyduję się na lampę. Będzie to Metz 48 albo 58 w zależności jak długo będzie mi się chciało czekać na fundusze. Pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez obcy21 ; 09-08-2011 o 09:17
co do obiektywu to bardzo dobry obiektyw cena/jakość za takie pieniądze nieznajdziesz chyba nic lepszego ale na cropie to bardziej do portretu niz do pomieszczeń a lampa sie przyda w pomieszczeniach napewno;p
Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.
wg mnie potrzebujesz i jednego i drugiego, ale obiektywu 50mm na cropie na pewno nie bedziesz używał do pomieszczeń bo bedzie za wąsko. lepiej zostać przy kicie + statyw i beda jasne, do tego lampa, jak radzil sprzedawca. do pierwszych kroków wystarczy jakas podstawowa za 300-400zł np nissin, tumax itd.. i zobaczysz co sie z czym je![]()
potwierdzam potrzeba i jednego i drugiego, ja po przesiadce na C powoli kompletuje wszystkie potrzebne "graty" Kupiłem 430 ex II i 50f/1,8 - z racji ceny.
Teraz bardzo fajne ceny ma fotojoker(sory za reklamę)ale tylko w przypadku zakupów przez neta,dzisiał widziałem ze na 50f/1,8 zaoszczedziłem prawie 100zł niż jak bym kupił w sklepie.
Ale wracając do tematu lampa na100% się przyda a 50f/1,8 za 350zł to raczej warto kupić nawet dla samego faktu posiadania stałki bo przy portrecie zda się na bank
A swoją drogą przy pelnej klatce 50f/1,8 nabiera zupełnie innego znaczenia
Ja zaczynałem kiedyś od 420EX jak jeszcze 430 była na deskach kreślarskich projektantów Canona. Ostatnio odsprzedałem koledze i jest super zadowolony. Jedynie brakuje jej manuala, ale na sankach sprawdza się wyśmienicie. Jeśli by miała manual to nigdy bym jej nie sprzedawał ale mam 2x520EX i dodatkowe lampy wykorzystuje do strobingu gdzie potrzebny jest tylko tryb ręczny.
EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
www.magaczewski.blogspot.com
www.fotogaleria.magaczewski.pl
Bierz lampę, najlepiej 430ex II jak koledzy pisali : ) pilnuj cen a na pewno tanio kupisz. Ja posiadam canona 50mm f/1.4 ale nie zawsze się sprawdza w nocnych imprezach i dlatego też poluje na 430ex II :P
Kup lampę. Na C 50 1.8 przyjdzie jeszcze czas. Lampka przyda się częściej.