Cytat Zamieszczone przez gadget_zary Zobacz posta
Skoro nie jesteś w stanie podjąć żadnej decyzji to chyba nie do końca wiesz czego ci brakuje. Trudno jest zdecydować za kogoś skoro nie wiemy czego potrzebujesz.
Potem będą kolejne tematy "Kupiłem co radziliście i d**a..".

Określ co tak naprawdę ci potrzebne (szybszy AF niż w tamronie, światło, iso, lepszy af puszki itp. i na tej podstawie będzie ci najłatwiej).
Nie jestem w stanie podjąć żadnej decyzji bo taki już chyba jestem. Niedawno zmieniłem auto. Wiedziałem czego chcę a i tak nie mogłem się zdecydować na markę X czy Y. Taki mój urok.
Gdybym zastosował się do Waszych rad i nie był zadowolony, to raczej nie zakładałbym nowego tematu, tylko po cichu sprzedał szkiełko, które mi nie odpowiada i kupił jakieś inne.
Czego bardziej potrzebuję? Jakości zdjęć - tego co nieuchwytnie nazywa się "plastyką" - popełniłem kilka takich fotek, z których jestem bardzo zadowolony. Większość z nich robiłem stałką 50mm. Wiele razy jednak się myli o czym większość jej użytkowników pisze (wiedziałem o tym nabywając ją).
Wiem, że to dylemat raczej nie do rozwiązania - na mojej skali "podobalności" są mniej więcej na równi zdjęcia robione np. 40D i jakąś stałką L i zdjęcia robione 5D i np. chwaloną przez wielu stałką 85mm.
Na mój chłopski rozum wychodzi na to, że gorsza puszka + super optyka da mniej więcej takie same efekty jak lepsza puszka i optyka średnia.